{ Arts & culture }

La mamart 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς


La mamart 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Η έκθεση la mamart – τέχνη εν οίκω είναι μια πρωτότυπη ιδέα που αφορά την καλλιτεχνική έκφραση αυτοδίδακτων γυναικών της Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2005 με την πρωτοβουλία μιας ομάδας γυναικών στην Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωσις και τις επόμενες χρονιές φιλοξενήθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό CEDEFOP και την αίθουσα τέχνης ΖΜ.

Η μεγάλη επιτυχία της και η άμεση ανταπόκριση του κόσμου οδήγησε στην επανάληψή της, έτσι ώστε να θεωρείται πλέον θεσμός της πόλης μας. Κύριος στόχος της έκθεσης είναι η ενθάρρυνση αυτοδίδακτων και μη δημιουργών που δεν έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά με τα έργα τους σε αντίστοιχες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τη φετινή χρονιά θα πάρουν μέρος 53 γυναίκες. Πίνακες ζωγραφικής, εικαστικές κατασκευές, κοσμήματα, κεριά, αντικείμενα design, αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, αξεσουάρ, παιδικές κατασκευές, αναπαλαιωμένα έπιπλα είναι μόνο κάποια δείγματα της πολυπραγμοσύνης των γυναικών αυτών, που καταφέρνουν και συνδυάζουν τους ρόλους της μητέρας, της συζύγου και της εργαζόμενης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Τα προηγούμενα έτη έχουν πάρει συνολικά μέρος 150 περίπου γυναίκες και κάθε χρόνο η αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση κατακλύζεται από τον κόσμο που στηρίζει την προσπάθεια αυτών των ιδιαίτερων και διαφορετικών καλλιτεχνών. Στα εγκαίνια των προηγούμενων ετών η προσέλευση του κόσμου ξεπερνούσε κάθε προσδοκία φτάνοντας τα 1000 άτομα, ενώ καθόλη τη διάρκεια οι επισκέπτες ξεπερνούνσαν τα 1500 άτομα, κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών.

Τα εγκαίνια έχουν τιμήσει με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο συγκοινωνιολόγος Σπύρος Βούγιας, ο πρώην πρόεδρος του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Απόστολος Βεϊζαδές, οι εκάστοτε αντιδήμαρχοι πολιτισμού, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και του δημοσιογραφικού κόσμου της πόλης, φίλοι και συνεργάτες.

Κάθε χρόνο φιλοξενείται στην έκθεση και ένας τιμώμενος καλλιτέχνης που με την παρουσία του στηρίζει το θεσμό του la mamart. Μέχρι τώρα τιμώμενοι καλλιτέχνες ήταν η Florence Messager, Αριάδνη Βιτάσταλη, Χρήστος Αλαβέρας, Μαρία Κομπατσιάρη, Σοφία Καλογεροπούλου. Τη φετινή χρονικά έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας η ζωγράφος ΚΥΡΙΑΚΗ. 
 
Παράλληλες εκδηλώσεις:

Τρίτη 23 Απριλίου
18:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Το θεραπευτικό σπίτι Μαρία Καρολίδου – Αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων.
19:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων Ηρώ Κουρμπάση.

Τετάρτη 24 Απριλίου
19:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Οι ζωγραφιές των παιδιών ως καθρέφτες της ψυχής τους Μαρία Χατζηπανταζή – Συμβουλευτική ψυχολόγος.

Πέμπτη 25 Απριλίου
18:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Διαχείριση και προώθηση του εαυτού μου: «Είμαι το σημαντικότερο άτομο στη ζωή μου!» Προτάσεις για το πως μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα με τον εαυτό μας Eva Baumgartner - Καθηγήτρια - ζωγράφος.

Παρασκευή 26 Απριλίου
19:30 ΔΙΑΛΕΞΗ: Διατροφική συμπεριφορά των παιδιών από τα νήπια στην εφηβεία. Δάφνη Νταλάπα- Διατροφολόγος.

Σάββατο 27 Απριλίου
12:00 – 14:00 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ με τις γυναίκες του la mamart & Επίδειξη τροχού κεραμικής - Θεοδοσία Νικόλτση.
12:00 εργαστήρι κοσμήματος και αξεσουάρ για παιδιά 5-12 ετών mother and daughter workshop - Μπέτυ & Γιωργιάννα Στουκίδου.

Κυριακή 28 Απριλίου
12:00 – 14:00 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ με τις γυναίκες του la mamart & Επίδειξη τροχού κεραμικής - Θεοδοσία Νικόλτση.
13:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικοθεραπείας Πολύνα Κάβουρα - μουσικοθεραπεύτρια.

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου
12:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Διαχείριση και προώθηση του εαυτού μου «Είμαι το σημαντικότερο άτομο στη ζωή μου!» Προτάσεις για το πως μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα με τον εαυτό μας Eva Baumgartner - Καθηγήτρια - ζωγράφος.
19:00 ΔΙΑΛΕΞΗ: Τέχνη και δημιουργικότητα Λία Ζωγράφου – Ψυχοθεραπεύτρια.

Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου
18:00 ΔΙΑΛΕΞΗ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ φωτογράφησης αύρας, διάγνωση, καθαρισμός Παναγιώτης Γεωργιάδης - Ψυχοθεραπευτής , ιδρυτής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Μεταφυσικών Ερευνών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί το roof garden café από την chefstories.

Σε συνεργασία με την τράπεζα τροφίμων θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας στον χώρο της έκθεσης από τις 15 έως τις 28 Απριλίου.
 
Info
22 - 30 Απριλίου 2013
Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς Κατούνη 12-14 Λαδάδικα

Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, ώρα 19:00
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-15:00 & 17:00 – 21:00 Σάββατο & Κυριακή: 11:00 – 17:00

Arts & Culture - εκθέσεις και ξεναγήσεις που γίνονται τις επόμενες 7 μέρες στη Θεσσαλονίκη

 
:
Κατηγορίες: Arts & culture

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal