{ CITY URBAN LIVING }

Τραγουδίστρια Iyeoka


Τραγουδίστρια Iyeoka

Με τη μουσική της που δένει αφρικανικά στοιχεία με jazz και σύγχρονη soul, με την ποίησή της και με τη συνειδητοποιημένη της στάση, η νεαρή από τη Βοστόνη αποδεικνύει πως είναι πολλά περισσότερα από την τραγουδίστρια με την απαλή βραχνάδα που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στο «Simply falling».

Μερικές ημέρες πριν επισκεφθεί την Ελλάδα για πρώτη φορά, η Iyeoka μίλησε στην Δανάη Σοφία Βαρδαλή και το περιοδικό CITY.
 
Πώς προτιμάς να συστήνεσαι; Ως μουσικός, ως ερμηνεύτρια, ποιήτρια, ως πρέσβειρα της νιγηριανής κουλτούρας, ως μια ισχυρή γυναικεία φωνή ή τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία για σένα;
Με τη γέννηση του γιου μου το 2012, επιτέλους μπορώ να συστήνομαι και ως υπερήφανη μητέρα! Στην πραγματικότητα, είμαι όλα από τα παραπάνω και κάθε μέρα που αναπνέω ανακαλύπτω και περισσότερα για τον εαυτό μου. Είμαι εν ενεργεία επαγγελματίας στον τομέα της υγείας και προσπαθώ να ενσωματώνω όλες τις πολύπλευρες δημιουργικές δυνάμεις μου -ως ποιήτρια, ερμηνεύτρια, στιχουργός και πρέσβειρα πολιτισμού- για να μεταδώσω το μήνυμα της ευζωίας, της αυτοδυναμίας και της χειραφέτησης.

Πώς σε κέρδισε αλήθεια η μουσική και πώς ήταν η μετάβαση από τη δουλειά της φαρμακοποιού σε μια ερμηνεύτρια με διεθνή πλέον καριέρα;
Όλα βαίνουν καλώς μέχρι στιγμής σε αυτό το ταξίδι. Η πολυετής επαγγελματική μου εμπειρία στον τομέα της υγείας με έχει μετατρέψει σε υπέρμαχο του υγιεινού τρόπου ζωής που προάγει την ευεξία. Η μουσική μου πάντα ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υπάρξής μου αλλά και του τρόπου που εξελίχθηκα επαγγελματικά. Πιστεύω πως η μουσική είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο, που μπορεί να επηρεάσει κάθε στόχο που θέτεις φέρνοντας το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή σε μια τέλεια ισορροπία.
 
Είσαι Νιγηριανο-Αμερικανή πρώτης γενιάς και από τη μουσική σου και μόνο φαίνεται ότι είσαι πολύ στενά συνδεδεμένη με τον τόπο καταγωγής των γονιών σου. Γιατί πιστεύεις πως είναι σημαντικό να διατηρείται η πολιτισμική κληρονομιά και ταυτότητα;
Ένα από τα πάθη μου είναι η υπεράσπιση και η διατήρηση της πολιτισμικής εκπαίδευσης. Τόσο ο πρωτόγονος όσο και ο σύγχρονος πολιτισμός έχουν μια σοφία που αξίζει να μην ξεχνάμε. Μου αρέσει πολύ η ποικιλομορφία που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Βρισκόμαστε όλοι στη Γη για να μάθουμε, να εξελιχθούμε και να ζήσουμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό απέναντι στη ζωή. Οι γονείς μου έχουν εμφυσήσει σε εμένα και τα αδέλφια μου την αρχαία και συγκινητική γνώση για την ιστορία της φυλής μας. Και απολαμβάνω πραγματικά κάθε στιγμή αυτής της διαρκούς μάθησης και η πίστη μου σε αυτή την αέναη διαδικασία είναι σαν την περιπλάνηση ενός εξερευνητή για την αναζήτηση της ταυτότητάς του και την αποδοχή του ίδιου του εαυτού.

Για να χρησιμοποιήσω τα δικά σου λόγια, οι στίχοι σου προκύπτουν «από μια ανέμελη ηρεμία / γράφεις ό,τι βλέπεις και ό,τι αισθάνεσαι». Πώς έγραψες το «Simply falling» χάρη στο οποίο σε έμαθε τόσος κόσμος;
Μου αρέσουν που οι ερωτήσεις σου, με βάζουν σε σκέψη και εκτιμώ το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη διαδικασία της δημιουργίας, για το πώς βιώνω μία στιγμή που αργότερα μετατρέπεται σε μια ιστορία με τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε τραγούδι και μάλιστα με τόση επιτυχία. Στο συγκεκριμένο τραγούδι, έγραψα με πολλή προσοχή τους στίχους ώστε να αντανακλούν όσο πιο καθαρά γίνεται την εμπειρία του να ερωτεύεσαι και άφησα τη δύναμη των παλμών της καρδιάς να με οδηγήσει μαζί με τη δυναμική της ενορχήστρωσης που έκανε ο μουσικός συνεργάτης μου David Franz. Η ιστορία του «Simply falling» ξεκίνησε από την προσωπική μου πρόθεση να γράψω έναν ύμνο για την απελευθερωτική εμπειρία του έρωτα. Το σκεφτόμουν μια μέρα ενώ ήμουν στο ντουζ, αφήνοντας το μυαλό μου να ταξιδέψει στους διαφορετικούς σταθμούς που έχει μία σχέση. Το τραγούδι είναι αυτοβιογραφικό και φαντάζομαι ότι πολλοί μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Ευτυχώς, για την ουσία του τραγουδιού, το τραγούδι έχει ένα τόσο ισχυρό και αληθινό μήνυμα που κατά κάποιο τρόπο βοήθησε και στην ηχογράφηση αλλά και το βίντεο να το «αντηχήσουν» και να το μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 10 εκατομμύρια «χτυπήματα» στο youtube είναι πραγματικά ένα απίστευτο επίτευγμα για τους στίχους μου.

Είναι για σένα η μουσική το μέσο για να επικοινωνήσεις την ποίησή σου σε ένα ευρύτερο κοινό;
Απολύτως. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να εξερευνήσω και να αποκωδικοποιήσω τον τρόπο που η μουσική και η ποίηση μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους με αυτόν τον υπέροχο τρόπο. Η γλώσσα και η επικοινωνία είναι ένα ακόμη πάθος μου. Διαβάζω και παρακολουθώ μαθήματα διαρκώς προσπαθώντας να διευρύνω το λεξιλόγιό μου και να εμπνευστώ νέες αλληγορίες, που μπορούν να περιγράψουν την προσωπική μου εξέλιξη.

Βλέπεις τον εαυτό σου ως συνεχίστρια του έργου ακτιβιστών μουσικών-ποιητών, όπως οι Last Poets, οι Watts Prophets, ο Gil Scott Heron;
Ναι, θεωρώ τον εαυτό ως μέρος της νέας γενιάς ακτιβιστών-καλλιτεχνών-παιδαγωγών. Έχω απόλυτη επίγνωση του έργου όλων αυτών των καλλιτεχνών, οι οποίοι την κατάλληλη στιγμή εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν έργα που πραγματικά έφεραν την αλλαγή.

Έχεις τραγουδήσει στο πλευρό πολύ σημαντικών μουσικών, όπως ο Femi Kuti και η Zap Mama.Ποιους άλλους θα κατέτασσες στις μουσικές και καλλιτεχνικές σου επιρροές;
Σίγουρα τον κύριο Victor Uwaifo, ένα Νιγηριανό πρωτοπόρο της μουσικής και πολυσχιδή καλλιτέχνη που βρέθηκε στη Βοστόνη τη δεκαετία του ’80 μαζί με το μουσικοχορευτικό του συγκρότημα. Εκείνη η συναυλία με επηρέασε σε τεράστιο βαθμό. Φύτεψε πολύ βαθιά στην ψυχή μου ένα σπόρο, που φύτρωσε αργότερα γεννώντας μου την επιθυμία να κατακτήσω τη μουσική. Άλλοι μουσικοί που θαυμάζω, είναι η Nina Simone και ο Babatunde Olatunji τους οποίους δυστυχώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δω ζωντανά, αλλά με επηρέασαν τόσο πολύ πνευματικά με τις φωνές τους, την ιστορία τους και την κληρονομιά που έχουν αφήσει. Έχω διαβάσει τις αυτοβιογραφίες και των δύο, οι οποίες είναι συναρπαστικές, συγκινητικές και πραγματικά ένιωσα να δένομαι μαζί τους. Και μόνο το γεγονός ότι άφησαν πίσω τους από ένα βιβλίο όχι απλώς τιμά τη μνήμη τους αλλά μας δείχνει μια νέα και διεισδυτική ματιά και προοπτική για πολλά πράγματα. Επιπλέον, η Whitney Houston ήταν μεγάλη επιρροή ειδικά στα πρώτα χρόνια που ασχολήθηκα με το τραγούδι, ειδικά όσον αφορά την εξάσκησή μου στο βιμπράτο και άλλες φωνητικές τεχνικές. Από αυτήν έμαθα πώς ηχεί πραγματικά η τελειότητα στον τόνο και σε ολόκληρη την παρουσία του ερμηνευτή και με βοήθησε να ανακαλύψω τις δυνατότητες της δικής μου φωνής όταν τραγουδάω με την ψυχή. Και η Beyonce είναι από τις πιο πρόσφατες εμμονές μου.
 
Καθώς ζεις στη Βοστόνη είναι αναπόφευκτο να μη σε ρωτήσω για τις σκέψεις σου σχετικά με τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στον Μαραθώνιο εκεί…
Όταν ήμουν μαθήτρια, συμμετείχα στη σχολική ομάδα στίβου και κάθε χρόνο με την αδελφή μου και τους συμμαθητές μας ήμασταν εθελοντές στο Μαραθώνιο. Ήταν πάντα ένα πολύ μεγάλο γεγονός για όλους εμάς εδώ. Ο μοναδικός λόγος που φέτος κάθισα σπίτι να παρακολουθήσω τον αγώνα από την τηλεόραση ήταν επειδή ήμουν γριπωμένη. Μετά από όσα συνέβησαν εξακολουθώ να είμαι δύσπιστη ως προς την αλήθεια. Στα σχέδιά μου είναι να συμβάλω και εγώ όπως μπορώ στην «επούλωση» της πόλης μου. Μετά τις συναυλίες μου στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το καλοκαίρι σχεδιάζω μια σειρά από θεραπευτικές συναυλίες σε νοσοκομεία της Βοστόνης, για να βοηθήσω όπως μπορώ να δούμε όλοι μας αυτό το γεγονός κάτω από ένα άλλο πρίσμα και να σκεφτούμε πού πάμε από εδώ και πέρα ως κοινωνία; Η πρόθεσή μου είναι με τη μουσική μου να προσπαθήσω να φέρω όλους τους ανθρώπους πιο κοντά σε αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα.
 
Τι να προσμένουμε σχετικά με τη συναυλία σου στη Θεσσαλονίκη;
Ως λάτρης της αρχαίας ιστορίας, αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν πάντα για μένα ένα όνειρο ζωής. Ως φαρμακοποιός, το να επισκεφθώ την Ελλάδα θα ήταν απλώς μια τουριστική επίσκεψη. Το να έρχομαι όμως ως μουσικός, προσκεκλημένη από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται αυτό που κάνω, με κάνει να αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή. Νιώθω πολύ συγκινημένη από την υποστήριξη όλων των ανθρώπων και εύχομαι να κερδίσω ακόμη περισσότερες καρδιές και φίλους της μουσικής μου. Επειδή νιώθω ότι ήδη υπηρετώ τους ανθρώπους -εργαζόμενη στον τομέα της υγείας- πιστεύω πως και οι συναυλίες μου δημιουργούν ένα αντίστοιχα θετικό κλίμα. Ο στόχος μου είναι αυτό το Μάιο μαζί με τους μουσικούς μου να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε τη δική μας εμπειρία σε κάτι πολύ δυνατό, που μπορούν να μετέχουν σε αυτό, να το απολαύσουν και να το θυμούνται όλοι για αρκετά χρόνια μετά. Περιμένω από το ελληνικό κοινό να βοηθήσει να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

info:
Iyeoka στο Μύλος Club
Παρασκευή 17 Μαΐου
Έναρξη: 21.30
Εισιτήρια: 18€ (προπώληση), 22€ (ταμείο)

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal