{ CITY URBAN LIVING }

Σεραφείμ Ντούσιας (κινηματογραφιστής)


Σεραφείμ Ντούσιας  (κινηματογραφιστής)

Ο Σεραφείμ Ντούσιας μίλησε στην Δανάη Σοφία Βαρδαλή και το περιοδικό CITY.
Ο νεαρός κινηματογραφιστής που ζει και εργάζεται στην Αγγλία μας μιλά για το νέο του ντοκιμαντέρ «Stage Musicals vs TV Shiny Floor Shows» και μας μεταφέρει τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές που διακρίνονται στο τοπίο της κινούμενης εικόνας.
 
Ποια είναι τα νεότερά σου από την τελευταία φορά που μιλήσαμε την περασμένη άνοιξη με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ σου «Ελλάδα… είμαι σε δύσκολη θέση!»;
Σχετικά πρόσφατα το «Ελλάδα... είμαι σε δύσκολη θέση!» που κάναμε με τον Λάκη Λαζόπουλο ανέβηκε στην ιστοσελίδα www.elladaeimaisedyskolithesi.com όπου και είναι διαθέσιμο για να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε δωρεάν. Διανύω το τελευταίο έτος του μεταπτυχιακού μου στο National Film and Television School στο τμήμα Producing and Directing TV Entertainment και νομίζω ότι βρίσκομαι σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου. Ταυτόχρονα, αυτό το χρονικό διάστημα δουλεύω στην εταιρεία παραγωγής του Jamie Oliver, την Fresh One Productions.

Πρόσφατα δούλεψες και για την εκπομπή «TBA the Show». Μίλησέ μας λίγο για τη συγκεκριμένη παραγωγή και για τις δυνατότητες και προκλήσεις που προσφέρει η διαδικτυακή τηλεόραση ως νέο μέσο.
Το «TBA» ήταν ένα τηλεοπτικό μαγκαζίνο του οποίου η θεματολογία ήταν οι τέχνες και η κουλτούρα και μεταδόθηκε από το Channel4 της Αγγλίας. Στη συγκεκριμένη εκπομπή ήμουν παραγωγός και υπεύθυνος όλης της θεματολογίας, καλεσμένων, όπως και σεναρίου για τους παρουσιαστές. Μέσα από αυτό είχα την τύχη να γνωρίσω την ηθοποιό και πλέον πολύ καλή μου φίλη Τόνια Σωτηροπούλου η οποία μας μίλησε για τη συμμετοχή της στο «Skyfall», καθώς και για το ρόλο της στο «Berberian Sound Studio» του Peter Strickland. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στο www.serafeimntousias.com. Γενικότερα το internet για τη δουλειά μας είναι πλέον από τα πιο σημαντικά εργαλεία και τα social media είναι ένα μέσο που μπορεί να χρησιμοποιεί ο δημιουργός για να προβάλλει τη δουλειά του όπως και για να χτίσει την εικόνα του, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες και κάτι που στο εξωτερικό το κοιτάνε πολύ. Πλέον, οι εταιρείες ελέγχουν μέχρι και το λογαριασμό σου στο Facebook κάτι που σημαίνει ότι δίνουν βαρύτητα σε αυτό.

Η πρώτη σου δουλειά ήταν ένα βιντεοκλίπ για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ενώ και το νέο σου ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη μουσική και τα μιούζικαλ. Θα έλεγες ότι η μουσική σε ενδιαφέρει εξίσου με την κινούμενη εικόνα;
Το νέο μου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Stage Musicals vs TV Shiny Floor Shows» έχει να κάνει με την επιρροή που ασκούν τα τηλεοπτικά prime time shows -τα λεγόμενα shiny floor shows (βλ. X-Factor)- πάνω στα θεατρικά μιούζικαλ του West End. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με μια μικρή ιστορική αναδρομή στο είδος του μιούζικαλ από την Ελλάδα με συνεντεύξεις ανθρώπων του χώρου, όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Σταμάτης Φασουλής και ο Μιχάλης Ρέππας και μεταφέρεται στην Αγγλία, όπου σαν κεντρικό άξονα έχουμε τη ροκ όπερα του Andrew Lloyd Webber «Jesus Christ Superstar», με συνεντεύξεις του Laurence Connor που είναι και ο σκηνοθέτης του μιούζικαλ, του Peter Davey που είναι παραγωγός του τηλεοπτικού reality show «Superstar» στο ITV, του Philip Edgar-Jones επικεφαλής ψυχαγωγίας του τηλεοπτικού δικτύου SKY κ.ά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το teaser του ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα μου. Η μουσική γενικότερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία των ανθρώπων και για αυτό πλέον ο κόσμος θέλει να ακούσει νέα συγκροτήματα, να δει νέες μουσικές παραστάσεις. Στη Θεσσαλονίκη έχετε μάλιστα ένα ξεχωριστό και φρέσκο συγκρότημα, τους Δείγμα Δωρεάν (στο Facebook μπορείτε να τους βρείτε ως Deigma Dorean), που αποτελείται από νέους ανθρώπους, γεμάτους ενέργεια, που προσφέρουν ξεχωριστές rock ?n? roll βραδιές.

Στην ιστοσελίδα σου πάντως, υπάρχει μια πληθώρα ταινιών και project σου τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ή και να αναμειχθεί δημιουργικά σε αυτά.
Οι λόγοι που αποφάσισα να δημιουργήσω το www.serafeimntousias.com ήταν δύο. Πρώτον, για να μπορώ να παρουσιάζω τη δουλειά μου και δεύτερον και πιο σημαντικό, για να μπορεί όποιος θέλει να επικοινωνεί μαζί μας και να παίρνει μέρος και σε παραγωγές που κάνουμε μιας και η εμπειρία του να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Ποιες είναι οι τάσεις και ευκαιρίες που βλέπεις να διακρίνονται στο χώρο, για νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το ντοκιμαντέρ;
Στον ελληνικό χώρο δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες πάνω σε αυτό τον τομέα δυστυχώς. Οι νέοι πρέπει να χτίζουν γερά θεμέλια και να βάζουν υψηλούς στόχους. Αυτό είναι το όπλο που έχουμε πλέον. Αν βάζεις στόχους τότε σίγουρα θα πετύχεις κάτι που θα σε πάει μπροστά και όχι πίσω. Οι νέοι πρέπει να ονειρεύονται και να χτυπούν πόρτες. Είναι προτιμότερο να δοκιμάσεις και να αποτύχεις παρά να μη δοκιμάσεις καθόλου.
 
info:
www.serafeimntousias.com
www.elladaeimaisedyskolithesi.com

 
Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal