{ Arts & culture }

Unlearning Series στο Goethe-Institut Thessaloniki


Unlearning Series στο Goethe-Institut Thessaloniki

To ARTECITYA AGENCY παρουσιάζει την έκθεση του Unlearning Series στο Goethe-Institut Thessaloniki.
 
Το Unlearning Series – διαλέξεις και εργαστήρια οπτικού πολιτισμού ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου 2015. Πρόκειται για ένα concept της θεωρητικού τέχνης Ελένης Γαρουφαλιά, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ARTECITYA σε συνεργασία με την εικαστικό Ράνια Εμμανουηλίδου. Περιελάμβανε μια σειρά από διαλέξεις οπτικού πολιτισμού, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες (κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης), και που είχαν σαν αποτέλεσμα συζητήσεις, εικαστικά εργαστήρια και δράσεις στον δημόσιο χώρο. 
 
Στόχος του Unlearning Series είναι να προσφέρει τη γνώση, τα εργαλεία και την έμπνευση που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός προσωπικού τρόπου συμμετοχής και ερμηνείας της σύγχρονης πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές της φιλοσοφίας, της κριτικής γεωγραφίας, της πολιτικής θεωρίας και της σύγχρονης τέχνης. Η φόρμα των διαλέξεων και των εργαστηρίων είναι ανοιχτή, προκειμένου οι συμμετέχοντες, νέοι και καταξιωμένοι δημιουργοί και φιλότεχνοι, να έχουν την δυνατότητα να προσδιορίσουν τον δικό τους βαθμό εμπλοκής στο project. 
 
Οι διαλέξεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως ο κοινός (δημόσιος) χώρος, η έννοια του πολίτη, ο προσδιορισμός του σύγχρονου κ.λπ., με αφορμή κείμενα φιλοσόφων όπως οι Henri Lefebvre, Giorgio Agamben, Etienne Balibar, Jean Luc Nancy, Andy Merrifield, Stefano Harney & Fred Moten. Οι δράσεις και τα εργαστήρια που προέκυψαν περιελάμβαναν έναν βιωματικό περίπατο στην πόλη κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τον δημόσιο χώρο, με αφορμή τα δημόσια γλυπτά. Μια δράση ανταλλαγής πρωτότυπων έργων τέχνης που έφτιαξαν οι συμμετέχοντες, με είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και άστεγους που προσέφερε το κοινό (σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΗ). Και τέλος, μια σειρά από αφίσες που κολήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων προσκαλώντας το κοινό να επέμβει με κείμενο ή λέξεις (υπό την αιγίδα του Δήμου).
 
Η τελική έκθεση έχει ως θέμα την Οικειότητα. 
 
«Η ομάδα του Unlearning εξασκήθηκε στις ερωτήσεις, στις ερωτήσεις ως τρόπο σύνδεσης με τους εαυτούς μας, μεταξύ μας και με τους άλλους ανθρώπους. Δοκιμάσαμε να εγκαταλείψουμε τον εξαναγκασμό μιας απάντησης. Συνήθως μας απασχολεί η απάντηση. Η ουσιαστική ερώτηση όμως εμπεριέχει ήδη τους σπόρους μιας απάντησης. Είναι μια δυναμική κατάσταση και στάση από μόνη της, και από την στιγμή που θα τεθεί δηλώνει την οπτική γωνία εισόδου, την έναρξη και την αρχή μιας διαλεκτικής, ενός χωρικού μοιράσματος, μιας συνάντησης ανθρώπινων αστερισμών. Η ερώτηση κάνει χώρο για οικειότητες. (...) H έκθεση της ομάδας του Unlearning Series είναι αποτέλεσμα εξάσκησης της μεταξύ μας συλλογικότητας μέσα από ερωτήματα σύγχρονων φιλοσοφικών θέσεων, όπως τα παραπάνω. Τα έργα της έκθεσης βγαίνουν από καπνούς ιστοριών ανταλλαγής οικειότητας.» (Ελένη Γαρουφαλιά)
 
CREDITS
 
Unlearning Series – κεντρική ιδέα: Ελένη Γαρουφαλιά
Σε συνεργασίε με την: Ράνια Εμμανουηλίδου
 
Συμμετέχοντες: Νένα Αγοραστού, Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου, Νικολέτα Αντωνοπούλου, Stephanie Bertrand, Ελευθερία Γαβριηλίδου & Μαρία Ρήτου, Αντώνιος Γιαννόπουλος, Ολυμπία Δάτση, Κατερίνα Καλέση, Γιάννα Καλή, Ιουλία Κατσογιάννου, Μαριάνθη Κεχαγιά, Κωνσταντίνος Κοτούλας, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Ξένια Λαζαρίδου, Κωνσταντία Ιωαννίδου Λειβαδιώτη, Νίκος Μάλαμας, Γιώργος Μάτσιας, Μαρία Μαυρίδου, Μαρία Μπελιβάνη, Νικολέτα Μπελιβάνη, Ελπίδα Μπουλασίκη, Ελένη Μπουντουρέλη, Μαρία Ξυνοπούλου, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Βασιλεία Παπαναστασίου, Αλεξάνδρα Παρρή, Ειρήνη Περπερίδου, Σέβη Σαμαρά Κλάιν, Στέργιος Σερέτης, Κατερίνα Σιδέρη, Κατερίνα Σουρλατζή, Γιώργος Τόγιας, Γεώργιος Τρόπιος, Μαρίζα Τσάκωνα, Βασίλειος Τσίγκας, Φωτεινή Χαλιαμπάλια, Νικόλαος Χατζηλάσκαρης, Γιώργος Χατζηνάκος, Νάντια Χατζημητράγκα
 
Συμμετέχοντες έκθεσης: Νένα Αγοραστού, Νικολέτα Μπελιβάνη, Μαρία Μπελιβάνη, Ελευθερία Γαβριηλίδου & Μαρία Ρήτου, Κατερίνα Καλέση, Γιάννα Καλή, Μαριάνθη Κεχαγιά, Κωνσταντίνος Κοτούλας, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Κωνσταντία Ιωαννίδου Λειβαδιώτη, Μαρία Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Παρρή, Σέβη Σαμαρά Κλάιν, Κατερίνα Σιδέρη, Γιώργος Τόγιας, Βασίλειος Τσίγκας, Μαρία Ξυνοπούλου
 
Επιμέλεια: Ράνια Εμμανουηλίδου
Guest performer: Αλέξανδρος Τσιούκας
Γραφιστική επιμέλεια φυλλαδίου: Γιώργος Μάτσιας
Συντονισμός έκθεσης: Μαρία Λαζαρίδου
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ARTECITYA
Οι συνεργάτες: Apollonia (Γαλλία), ARTos Foundation (Κύπρος), Bellastock (Γαλλία), CCEA (Τσεχία), KUNSTrePUBLIK (Γερμανία), Laznia (Πολωνία), MoTA (Σλοβενία), Goethe-Institut Thessaloniki (Ελλάδα), TIF – Helexpo (Ελλάδα)
 
ARTECITYA – Goethe-Institut Thessaloniki
Παραγωγή, διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki
Γενικός διευθυντής του προγράμματος: Peter Panes (διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki)
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX)
Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Goethe-Institut Thessaloniki)
Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήρης Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής) (ArtBOX)
Concept: Goethe-Institut Thessaloniki & ArtBOX
Επιμέλεια του προγράμματος residency: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX)
 
Συνεργαζόμενος φορέας
Δήμος Θεσσαλονίκης
 
Με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παραπάνω κείμενο αντανακλά τις απόψεις του συγγραφέα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για ουδεμία χρήση των πληροφοριών που περιέχει. 
 
 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ – ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66)
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου, 20:00
Διάρκεια: 20 Μαΐου - 1 Ιουλίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00
Είσοδος Ελεύθερη
 

Διαβάστε τι παίζουν σήμερα τα θέατρα της Θεσσαλονίκης

 
:
Κατηγορίες: Arts & culture

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal