{ City }

«Ο Κόσμος του Ούζου»: η ιστορία του εμβληματικού ελληνικού ποτού σ ένα μουσείο

«Ο Κόσμος του Ούζου»: η ιστορία του εμβληματικού ελληνικού ποτού σ ένα μουσείο

Το αναγνωρίζεις από το θολό, γαλακτόχρωμο σώμα του, από το γεμάτο γλυκάνισο άρωμά του που κεντρίζει την όσφρηση μόλις φέρεις το ποτήρι στα χείλη, από τη γλυκόπιοτη, σπιρτόζα γεύση του που μπορεί να κλείσει στο στόμα τις μνήμες από όλα τα ελληνικά καλοκαίρια μαζί. Το ούζο, το πλέον εμβληματικό ελληνικό ποτό και αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των ελληνικών αποσταγμάτων, έχει αποκτήσει το δικό του μουσείο στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, στο Πλωμάρι της Λέσβου.
 
Στον γραφικό οικισμό του Πλωμαρίου, εκεί όπου πριν από περίπου 120 χρόνια πρωτογεννήθηκε η περίφημη συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, η αμιγώς ελληνική αποσταγματοποιία που ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει με σεβασμό και αγάπη την παράδοση, διατηρώντας την αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Όλη αυτή η μυσταγωγία που φυλακίζεται μέσα σ ένα ποτήρι ούζο, μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία για τη γεύση και την όσφρηση μέσα από μια ξενάγηση στο Μουσείο Ούζου «ο Κόσμος του Ούζου». Έναν χώρο που επιμελήθηκε με μεράκι και σεβασμό η οικογένεια Καλογιάννη. Ο επισκέπτης μπορεί να μυρίσει και να γευτεί το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», αλλά και να μεταφερθεί πίσω στο χρόνο, μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης, όπως παλαιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, οι λεγόμενες ετικετέζες.
 
Ο επισκέπτης που θέλει να μυηθεί στα μυστικά του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», θα περιπλανηθεί στους χώρους του παραδοσιακού αποστακτηρίου της αποσταγματοποιίας. Εκεί θα μπορέσει να αγγίξει τις πρώτες ύλες που προέρχονται από τη γη της Λέσβου όπως το αλάτι Καλλονής από τις αλυκές του νησιού και ο γλυκάνισος -που αποτελεί το βασικό συστατικό του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Μάλιστα ο γλυκάνισος καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιiας, στο Λισβόρι και λέγεται ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Επίσης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο της απόσταξης για να παρακολουθήσει από κοντά όλη την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας, μέσα σε 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, όπως παλιά, τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης εμπνεύστηκε την περίφημη συνταγή.
 
Σήμερα, είναι ελάχιστες οι ετικέτες ούζου που μπορούν να μετρήσουν πάνω από 120 χρόνια συναρπαστικής ζωής. Η ιστορία του «Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου», ξεκίνησε το 1894 και μέχρι σήμερα η μυστική συνταγή του παράγεται αναλλοίωτη. Αυτό το μαγικό ταξίδι της παραγωγής του εθνικού ποτού ανά τα χρόνια, θέλησε να αναδείξει η οικογένεια Καλογιάννη στο Πλωμάρι της Λέσβου. Γι αυτό, μια επίσκεψη στο μουσείο «ο Κόσμος του Ούζου» προσφέρει στον επισκέπτη ένα νοητό ταξίδι πίσω στο παρελθόν μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα, τις υφές και τα αγνά υλικά της Λεσβιακής γης.

«Πρόσφατα η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου βραβεύτηκε από το Tripadvisor με Πιστοποιητικό Διάκρισης για το 2017, για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές που λαμβάνει στον συγκεκριμένο ιστότοπο».  
 
 
Info
Μουσείο Ούζου: «Ο Κόσμος του Ούζου» 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00. 
Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.
Είσοδος: 2 ευρω (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)
Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης.
Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος,
2252031450,
www.theworldofouzo.gr,
www.ouzoplomari.gr,  www.facebook.com/ouzoplomari

 
 

Cityportal Team:

  Διαβάστε τα τελευταία νέα του Cityportal