{ Μουσική }

Idée Fixe ensemble στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη

στο πλαίσιο του Music Diaries International Workshop Festival

 

Κατηγορίες: Μουσική

Idée Fixe ensemble στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη

Σκοπός του συνόλου Idée Fixe είναι η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρεπερτόριο της μουσικής που γράφτηκε στον 20ο & 21ο αιώνα, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα ονόματα και την ταυτότητα αυτού του ρεπερτορίου, τις ανεπαίσθητες αποσιωπήσεις, τις απροσδόκητες επιρροές, τις αποκλίσεις, τις διαγραφές, τις επιπτώσεις μιας ύλης που είναι ακόμη ανοικτή και εν εξελίξει. Στη συναυλία τρία απο τα μέλη του συνόλου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε έργα 20ου και 21ου αι. για κλαρινέτο & φλάουτο.

Νικολός Δημόπουλος
O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967.  Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 6 ετών πιάνο και στα 12 φλάουτο. Aρχικά έπαιξε μουσική με  σχήματα δημοφιλούς μουσικής.  Σπούδασε φλάουτο  στο Kρατικό Ωδείο  Θεσσαλονίκης με τους T. Takahashi και Ilie Macovei στην τάξη του οποίου πήρε δίπλωμα φλάουτου το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία Ferenc Liszt της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett και Alexandre Magnin.
          Aπό το 1997 είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Kρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Kρατική Oρχήστρα Kύπρου, την Συμφωνική Oρχήστρα της Vratza (Bουλγαρία), την Συμφωνική Oρχήστρα του Δήμου Λάρισας, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
           Μέλος και συντελεστής διαφόρων σχημάτων μουσικής δωματίου L?estro armonico (1990-1995), κουαρτέτο φλάουτων Θεσσαλονίκης (1998-2007), Jazsic (2004-2007), Trio essences (2005-2014), Ideefixe (2006-2016).
           Είναι συνιδρυτής του Σεμιναρίου και φεστιβάλ Kλασσικής Mουσικής της Kοζάνης (1989-2017) και του θερινού σεμιναρίου φλάουτου του Αγίου Νικολάου (2006-2009) στα πλαίσια των οποίων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.
Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει CD (irida) με έργα Eλλήνων συνθετών για σόλο φλάουτο και φλάουτο και πιάνo το οποίο έχει βραβευθεί από την ένωση Ελλήνων κριτικών.
          Έχει διδάξει  στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1995-2004,2017-2018) όπως και σε άλλα σημαντικά ωδεία της βόρειας Ελλάδας
Δημήτρης Λεοντζάκος
Ο Δημήτρης Λεοντζάκος γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε μαθήματα Κλαρινέτου στη Θεσσαλονίκη με τον Κοσμά Παπαδόπουλο, με τον οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο (Δίπλωμα Κλαρινέτου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί). Μελέτησε επίσης με τους Gerd Starke (Hochschule für Musik, Μόναχο), Anton Hollich (Baden-Baden), Vincenzo Mariozzi (Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Ρώμη) και Richard Faria (Ithaca College, Νέα Υόρκη, ως υπότροφος του “Fulbright Foundation”).
Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε masterclasses με τους Charles Neidich, Aurelian Octav Popa, Walter Boeykens, Michel Lethiec και Petko Radef.
Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Μουσικών Σχολείων Κατερίνης και Σερρών.
Συμμετέχει στα Σύνολα Μουσικής Δωματίου Idée Fixe και Nexus Trio με κύριο προσανατολισμό τη μουσική του 20ού αιώνα, στο Μουσικό Σχήμα “Terra Incognita” (Jazz, Experimental music), ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος του ΟΜΑδΑ 3 plus ensemble , του Συνόλου Κλασικής Μουσικής “Σεξτέτο Πνευστών Θεσσαλονίκης” και του “Ύψιλον ensemble” (μουσική του 20ούαιώνα).

Ερατώ Αλακιοζίδου
Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε την δισκογραφική της παραγωγής Light Over Darknes  σε έργα A. Schnittke & G. Kancheli  στα editor?s choice( Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική.
Με σπουδές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς μεταξύ άλλων με την Ελένη Παπάζογλου( Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης-Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί), L. Boyadjieva (Conservatoire de Villepinte Παρίσι, με Diplome Superieur d?Execution, την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο), S. Dimitrova, Alfredo Speranza, Lazar Berman, Margaret Newmann, Carla Cuidici, Julia & Constantin Ganevi. Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικές προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου : Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon( μαθητής  της Ilona Kabos, Claudio Arrau & Arthur Rubinstein). Διατηρεί μια πολυπεπίδεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης  δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές ενώ το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου  συνθετών της Ρώσικης Πρωτοπορίας αλλά και άλλων σημαντικών Ευρωπαϊκών σχολών και νέων συνθετών, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά (από το 2000) με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ παράλληλα το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής.
Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Προσκαλείται τακτικά σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια για συναυλίες, διαλέξεις και master courses ενώ συχνά συμμετέχει και σε επιτροπές διαγωνισμών. Έχει συμπράξει  με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με το ενόργανο σύνολο idée fixe υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, Αλέξανδρου Μυράτ και  Δημήτρη Δημόπουλου, με το κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawski  και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική Ραδιοτηλεόραση.
Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων  «Tangos a Cuatro» (2000-2010) του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idee Fixe»(2004-) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας beartive(2013). Διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα http://eratoalakiozidou.weebly.com/

Esprit Rude/ Esprit Doux
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γιώργος Κυριακάκης     Τα σκυλιά του Σενέκα
Barry Mills            Landscape / River
André Jolivet          Sonatine
Igor Stravinsky        Epitaphium
Luciano Berio          Autre fois
Giacinto Scelsi        Ko-Lho

Elliott Carter         Esprit rude / Esprit doux
Valerie Pearson        We drift and redraw
Παναγιώτης Δημόπουλος  I swear since seeing your face
Asha Srinivasan        Bapu
Béla Bartók            Duetti

Ιdee Fixe ensemble
Σκοπός του συνόλου Ι.F. είναι η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρεπερτόριο της μουσικής που γράφτηκε στον 20ο & 21ο αιώνα, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα ονόματα και την ταυτότητα αυτού του ρεπερτορίου, τις ανεπαίσθητες αποσιωπήσεις, τις απροσδόκητες επιρροές, τις αποκλίσεις, τις διαγραφές, τις επιπτώσεις μιας ύλης που είναι ακόμη ανοικτή και εν εξελίξει.
Το σύνολο εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και χώρους τεχνών, όπως και σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Πορτογαλία (Harmos festival), Ιταλία (Verona),Τουρκία (Klasik Keyifler Φεστιβάλ, Yasar University & Istanbul University), Πολωνία (Musica Nova Polonica Festival), Μεγ. Βρετανία (Goldsmiths University-Russian Music Center, Huddersfield University), Σερβία (Guarnerius Art Center) , Synthermia Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ & Διαγωνισμός Σύνθεσης (Ελλάδα -05 -07 -09 -12), 1η Θερινή Μουσική Ακαδημία-Βόλου (Ελλάδα 2012), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ελλάδα 2011), Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συναυλία σειρά / Αθήνα (Ελλάδα 2010), Γιάννης Παπαϊωάννου- Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ / Καβάλα (Ελλάδα 2010) κ.α.} αναπτύσσοντας σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ουσιαστικών δράσεων, συνεργασιών και ανακαλύψεων μέσω της μουσικής δημιουργίας.
Το σύνολο I.F. μεταξύ άλλων έχει καθιερώσει κύκλους συναυλιών ξεχωριστών θεματικών ενοτήτων : επετειακά Πορτραίτα Ελλήνων συνθετών- (Γιάννης Παπαϊωάννου, Θόδωρος Αντωνίου, Δημήτρης Θέμελης, Νίκος Αστρινίδης, Γιώργος Κουρουπός), Το σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας (Κύκλος τριών συναυλιών σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Έργα Εβραίων συνθετών απαγορευμένα από το Γ΄ Ράιχ (Entratete Musik) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μουσική και Θρησκεία, Sea Sound scene & Video Art, Αφιέρωμα στα έργα του Dmitri Smirnov & Elena Firsova κ.α
Η παρουσία και η εκπαιδευτική δράση του συνόλου είναι πολυποίκιλη. Εκτός από την παρουσίαση συναυλιών για παιδιά και νέους, τη διοργάνωση σεμιναρίων μουσικής και την υποστήριξη του Τμήματος Σύνθεσης στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, το I.F είναι το μοναδικό σύνολο που δρα στο χώρο της ωδειακής εκπαίδευσης στηρίζοντας τους σπουδαστές σύνθεσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Από το 2004 είναι Ensemble in Residence του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης ενώ από το 2013 είναι Ensemble in Residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη του συνόλου ξεχωριστά αλλά και συνολικά  συνεργάζονται με πολλούς καταξιωμένους συνθέτες  οι οποίοι έχουν γράψει και αφιερώσει  σ? αυτό πληθώρα έργων που έχουν παρουσιαστεί σε πρώτες εκτελέσεις. Από το 2013 συνεργάζεται με το διάσημο Πολωνικό κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawski.
Ο κόσμος των ήχων και τα έργα που τον απαρτίζουν δεν είναι ένα πεπερασμένο σύνολο καταστάσεων. Είναι μια πύλη εισόδου, διαρκώς ανοιχτή σε ανεξάντλητες ερμηνείες.
Το σύνολο I.F έχει εμφανιστεί υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, Μίλτου Λογιάδη, Δημήτρη Δημόπουλου, Αλέξανδρου Μυρατ και Θόδωρου Αντωνίου.

Music Diaries International Workshop Festival στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη
Esprit Rude/ Esprit Doux
Idée Fixe ensemble | Νικολός Δημόπουλος (φλάουτο), Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο), Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο)
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018
Ώρα έναρξης 20.30
Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής», Απ. Σαμανίδη 21 Πανόραμα
Είσοδος 8 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (εκπτωτικό, φοιτητικό, άνεργοι)
Για τους ενεργούς συμμετέχοντες του Φεστιβάλ είσοδος δωρεάνTOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___