{ Βιβλία }

Διαβάζω σημαίνει, πάνω απ όλα, προσπαθώ να είμαι ευτυχισμένος.

Σταχυολογήματα: Μαρία Ψωμά-Πετρίδου


Κατηγορίες: Ωραία κείμενα

Διαβάζω σημαίνει, πάνω απ όλα, προσπαθώ να είμαι ευτυχισμένος.

Ποιοι: Μάρω Δούκα

Αποσπάσματα: Μάρω Δούκα / «Τίποτα δεν χαρίζεται/ εκδόσεις Πατάκη

«Διαβάζω ένα βιβλίο σημαίνει αποδεσμεύομαι από το συγκεκριμένο, κατανοώ το αφηρημένο, ανασυνθέτω το παρελθόν μου και αναρωτιέμαι το μέλλον μου. Διαβάζω σημαίνει, πάνω απ όλα, προσπαθώ να είμαι ευτυχισμένος.

Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να καταλάβω το δίκιο εκείνου του βιβλιοθηκάριου. Το βιβλίο θέλει σεργιάνι, μου έλεγε, θέλει υπομονή, δεν είναι σαν τις άλλες ψυχαγωγικές ενασχολήσεις μας – ακούμε μουσική, βλέπουμε ένα έργο στον κινηματογράφο ή στο θέατρο, απολαμβάνουμε ένα έργο στον κινηματογράφο ή στο θέατρο, απολαμβάνουμε έναν πίνακα ζωγραφικής, μέσα σε ελάχιστη ώρα, και τις πιο πολλές φορές αφηνόμαστε, παθητικά ή άβουλα, στις αισθήσεις μας, παρασυρόμαστε από τις πρώτες εντυπώσεις και χάνουμε την ουσία.

 
Το βιβλίο, αντίθετα, θέλει ενεργητική συμμετοχή.
 
Απαιτεί διανοητική προσπάθεια – πώς θα διαμορφώσεις σιγά σιγά τη γνώμη σου, αν δεν προσπαθήσεις να εννοήσεις αυτό που διαβάζεις; Και πώς θα το εννοήσεις, εάν δεν έχεις χρόνο να το αφομοιώσεις;
 
Η ανάγνωση έχει κανόνες, έχει μέθοδο, κι αυτήν τη μέθοδο την κατακτούμε μόνο εάν αφοσιωνόμαστε στο βιβλίο που διαβάζουμε, εάν προσπαθούμε να διακρίνουμε κάτω από τις λέξεις του, εάν αφηνόμαστε να ονειροπολούμε πίσω από τις εικόνες του, εάν υπογραμμίζουμε τα γραφόμενά του, εάν αναρωτιόμαστε για τις αξίες του, εάν, με άλλα λόγια, το δοκιμάζουμε δοκιμαζόμενοι, ξαναγράφοντάς το με τον δικό μας τρόπο.
 
Τι σημαίνει όμως ξαναγράφω ένα βιβλίο διαβάζοντάς το;
Σημαίνει την απόλυτη ελευθερία μου».

Μάρω Δούκα / «Τίποτα δεν χαρίζεται/ εκδόσεις Πατάκη

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ