9 C
Thessaloniki
8.4 C
Athens

Διαδικτυακά η Ομήρου «Οδύσσεια ραψωδία Θ» του Δημήτρη Μαρωνίτη από το ΚΘΒΕ

Ομήρου Οδύσσεια από το ΚΘΒΕ σε μετάφραση  Δημήτρη Μαρωνίτη
Διαδικτυακά στην ιστοσελίδα
ΡΑΨΩΔΙΑ Θ’
Ένας χορός-αλήθειας υπό τους ήχους θεόπνευστου αοιδού, για θεούς και ήρωες θνητούς, μεστός συγκίνησης και λυρισμού, ο αποχαιρετισμός της Ναυσικάς, τα δώρα της Αρήτης σε άλυτα κομπόδετο κασελάκι, κι αθλητικοί αγώνες, συνθέτουν την παλέτα των εικόνων που βίωσε ο Οδυσσέας την 33η ημέρα της περιπλάνησής του, λίγο πριν την αποκάλυψη της ταυτότητάς του στον βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοο.

«Το πιο ευτυχισμένο ποίημα»!
Έτσι χαρακτήριζε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ την Ραψωδία Θ΄ της Οδύσσειας.

Σε μετάφραση που φέρει την υπογραφή του, το ΚΘΒΕ συνεχίζει στα χνάρια του πολυμήχανου Οδυσσέα, να μεταδίδει το μνημειώδες έργο του ΟΜΗΡΟΥ, που αποδόθηκε εν μέσω καραντίνας, από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου, οι οποίοι προσέφεραν τη φωνή και την υποκριτική δεινότητά τους, προκειμένου να αποτυπωθεί σε θεατρικό ακρόαμα, δραματοποιημένο και σκηνοθετημένο από την Έφη Δρόσου.
Η Ραψωδία Θ΄, διαθέσιμη δωρεάν για το κοινό από σήμερα Τετάρτη 20/01/20  στην ιστοσελίδα και τα podcast του Κρατικού Θεάτρου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ραψωδία Θ’ – Ὀδυσσέως σύστασις πρὸς Φαίακας

Την επόμενη μέρα ο Αλκίνοος παρουσιάζει τον Οδυσσέα στην αγορά, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι άρχοντες και ζητάει να ετοιμαστεί καράβι για την επιστροφή του. Κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολουθεί, ο αοιδός Δημόδοκος τραγουδάει ιστορίες από την Τροία. Ακούγοντάς τον ο Οδυσσέας αρχίζει να κλαίει κρυφά αλλά ο Αλκίνοος τον αντιλαμβάνεται και δίνει εντολή να ξεκινήσουν αθλητικοί αγώνες. Καλούν και τον Οδυσσέα να συμμετέχει αλλά αρχικά αρνείται. Μετά όμως από την προκλητική στάση του Ευρύαλου, παίρνει, τελικά, μέρος και αποδεικνύει σε όλους την αξία του, κερδίζοντας στη δισκοβολία. Ο αοιδός στη συνέχεια τραγουδάει για τον έρωτα του Άρη και της Αφροδίτης και για το αόρατο δίχτυ με το οποίο ο Ήφαιστος τους παγίδεψε, εκθέτοντάς τους στους υπόλοιπους θεούς. Στη συνέχεια προσφέρονται δώρα αξίας στον Οδυσσέα και με τη βοήθεια της Αρήτης τα ασφαλίζει για το ταξίδι της επιστροφής. Όταν ο αοιδός ξεκινά να τραγουδά για τον Δούρειο Ίππο, ο Οδυσσέας δεν μπορεί να συγκρατήσει τον θρήνο του. Τότε ο Αλκίνοος ζητά να μάθει την ταυτότητά του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί:
Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα)
Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη
 
ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Αθηνά: Λίλιαν Παλάντζα
Αλκίνοος: Νίκος Κολοβός
Λαοδάμας: Νίκος Κουσούλης
Ευρύαλος: Θανάσης Δισλής
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Άρης: Γιάννης Γκρέζιος
Ήφαιστος: Γιώργος Σφυρίδης
Ερμής: Χρήστος Παπαδημητρίου
Απόλλων: Θανάσης Ραφτόπουλος
Αρήτη: Άννυ Τσολακίδου
Ναυσικά: Μαριάννα Πουρέγκα

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
9 ° C
10 °
7.8 °
63 %
0.5kmh
0 %
Τρ
8 °
Τε
15 °
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
16 °