29.1 C
Thessaloniki
34.7 C
Athens

Διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Η διεθνής διάσταση στη συνηγορία: Οργανισμοί και δικτυώσεις», στο πλαίσιο του έργουμε τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

Διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:
«Η διεθνής διάσταση στη συνηγορία: Οργανισμοί και δικτυώσεις»
Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 25 Μαΐου
Ώρα: 18:00-20:00
Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/events/927134051412605/

Στην εκδήλωση θα προσεγγίσουμε περιπτώσεις παρεμβάσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ξεπέρασαν τα εθνικά σύνορα λαμβάνοντας διαστάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος. Θα μελετήσουμε, γι’ αυτόν τον σκοπό, παραδείγματα συνηγορίας που είτε επιδίωξαν να απευθυνθούν και να ασκήσουν πίεση σε διεθνείς οργανισμούς είτε ανέπτυξαν διεθνείς δικτυώσεις για τη διεξαγωγή συντονισμένων παρεμβάσεων σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.

Θα επιχειρήσουμε έτσι να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός δράσεων συνηγορίας για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η υγεία εν μέσω πανδημίας και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε φάρμακα και εμβόλια; Πώς μεγιστοποιούμε την αποτελεσματικότητα της συνηγορίας μας αλλά και την ορατότητα δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίζεται χρόνια η παγκόσμια κοινότητα, όπως η αντίρρηση συνείδησης; Πώς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων σε κάθε χώρα να καταγγέλλουν παραβιάσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους χωρίς τον φόβο αντιποίνων; Πώς αναδεικνύουμε την παγκόσμια διάσταση της αστυνομικής βίας και πώς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας; Ποιοι είναι οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε και τι δυνατότητες διαμόρφωσης διεθνών δικτυώσεων και συντονισμών υπάρχουν;

Ομιλήτριες/ές:

Λία Γώγου, ειδική ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για Ελλάδα& Κύπρο

Γιώργος Καρατζάς, ερευνητής και policy advisor

Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων PRAKSIS

Αλέξανδρος Μελίδης, επιστημονικός συνεργάτης Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος

Η Λία Γώγου είναι δικηγόρος Ελλάδας και Αγγλίας, με master στα ανθρώπινα δικαιώματα και MPhil στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στη Διεθνή Αμνηστία ως ερευνήτρια. Ο Γιώργος Καρατζάς έχει συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η WRI, η IFOR, η Διεθνής Αμνηστία και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης, σε προσπάθειες συνηγορίας υπέρ των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στον ΟΗΕ και ευρωπαϊκά όργανα.Η Μαριανέλλα Κλώκα εργάζεται στην PRAKSIS ως υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων. Διετέλεσε διευθύντρια της «Θετικής Φωνής» και υποστήριξε τα πρώτα βήματα του «Προμηθέα» και του «Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών». Ασχολείται με ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις, προσφυγικό, πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, εφαρμογή βασικού εισοδήματος. Έχει παραδώσει διδακτικές ενότητες συνηγορίας στο ΠΜΣ «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του ΕΚΠΑ και στο Social Dynamo.ΟΑλέξανδρος Μελίδηςείναι πολιτικός επιστήμονας-σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στην ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Το έργο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα.

Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 12 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
broken clouds
29.9 ° C
31.9 °
26.3 °
47 %
0.5kmh
64 %
Κυ
29 °
Δε
32 °
Τρ
25 °
Τε
21 °
Πε
22 °