21.3 C
Thessaloniki
20.2 C
Athens

Διαδικτυακή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2021

Η «Διαδικτυακή σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης 2021», που αποτελεί παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμη να ξεκινήσει μέσα από τη φετινή της online διοργάνωση, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και παράλληλων δράσεων.

Από τις 17 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δωρεάν έξι θεατρικές παραστάσεις και να παρακολουθήσει τρεις ανοιχτές συζητήσεις πάνω σε θέματα και προβληματισμούς της θεατρικής τέχνης με τη συμμετοχή ηθοποιών, σκηνοθετών, θεατρολόγων και θεατρικών συγγραφέων.

Όλες οι παραγωγές της διαδικτυακής θεατρικής σκηνής θα είναι διαθέσιμες σύμφωνα με το πρόγραμμα και με συγκεκριμένες ημέρες προβολής στην πλατφόρμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο e-thessalonikiculture.gr.

Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν όλες τις παραστάσεις και τις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης μέσα από την οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή του tablet.

Διαδικτυακή σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης 2021

Έξι σχήματα και οργανισμοί θεάτρου της πόλης μας συμμετέχουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους από τις 17 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου στο εύχρηστο περιβάλλον του e-thessalonikiculture.gr με ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους.
Στο παράλληλο πρόγραμμα της Διαδικτυακής Σκηνής, γνωστά πρόσωπα του Θεάτρου, αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες του χώρου, μοιράζονται μαζί μας απόψεις τους σε καίρια ζητήματα σε ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

17/3 έως 20/4
ΤΡΙ.ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αγρυπνία – Μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη
Βασισμένη σε πέντε ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

22/3 έως 24/3
ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ
Ο Κήπος
του Bruce Gooch

30/3 έως 20/4
ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι
από την Ομάδα ART VOUVEAU

4/4 έως 20/4
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Μy Dear Andy
Μια avant garde performance

9/4 έως 20/4
ACTORS SOCIAL CLUB
O Πορτοκαλεώνας της Κατάνια
του Άγγελου Παπαδάκη

15/4 έως 20/4
ANGELUS NOVUS
Μητέρες;
Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια

Παράλληλη εκδήλωση
Πέμπτη 8 Απριλίου – Ώρα: 19.30
Ανοιχτή συζήτηση: Η διαδικτυακή εμπειρία της Σκηνής
Πώς έχει επηρεάσει την ετοιμασία και την πρόσληψη της παράστασης η υποχρεωτικά ψηφιακή μετάδοση υπό τις συνθήκες του lockdown; Πώς μπορεί η σημερινή διαμεσολάβηση της ψηφιακής τεχνολογίας να επηρεάσει το μέλλον του θεάτρου στη μετά-COVID εποχή, και στο επίπεδο της σκηνοθεσίας και σ’ αυτό των νέων απαιτήσεων του κοινού;
Αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρείται να απαντηθούν στην ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι:
Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης)
Άκης Σακελλαρίου (ηθοποιός-σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός συντονιστής των 56ων Δημητρίων)
Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις, καλλιτεχνική υπεύθυνη του Θεάτρου Τ Θεσσαλονίκη)
Τάσος Ράτζος (σκηνοθέτης, διευθυντής Εταιρείας Θεάτρου Μικρός Βορράς, Θεσσαλονίκη)
Γιάννης Παρασκευόπουλος (σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διεύθυντής ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας)
Τη συζήτηση συντονίζει η Έλση Σακελλαρίδου, θεατρολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας Cisco-Webex
και σε απευθείας σύνδεση στο κανάλι YouTube του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλη εκδήλωση
Δευτέρα 19 Απριλίου – Ώρα: 17.00
Δημήτρης Δημητριάδης – Άκης Δήμου
Μία διαδικτυακή συνάντηση για την έννοια και τα όρια της δραματουργίας
Τόποι συνάντησης των δύο συγγραφέων πάνω στα ερωτήματα:
Τι είναι η θεατρική γραφή;
Πώς ο θεατρικός λόγος γίνεται σκηνική πράξη;
Πώς επιλέγει ένας θεατρικός συγγραφέας το θέμα του και τι ακριβώς σημαίνει θεατρική γλώσσα;
Πώς η δραματουργία συνδέεται με το παρόν που βιώνουμε είτε ως άμεσος ή έμμεσος σχολιασμός του είτε ως αποκάλυψη των μυστικών και των ψεμάτων του;
Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας Cisco – Webex και σε απευθείας σύνδεση στο κανάλι YouTube του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ππαράλληλη εκδήλωση
Τρίτη 20 Απριλίου – Ώρα: 18.00
Γλυκερία Μπασδέκη – Tέλλος Φίλης
Εσύ τι γράφεις τώρα;
Η Γλυκερία Μπασδέκη και ο Tέλλος Φίλης σε μία διαδικτυακή συζήτηση για τη θεατρική γραφή σήμερα. H σχέση με την παράδοση, η έννοια της γενιάς, η ελληνικότητα είναι οι βασικοί άξονες ενός ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στους δύο συγγραφείς που συμμετείχαν με πρωτότυπα θεατρικά τους κείμενα στα ψηφιακά 55α ΔΗΜΗΤΡΙΑ.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας Cisco – Webex και σε απευθείας σύνδεση στο κανάλι YouTube του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά τα ψηφιακά 55 e-Δημήτρια και τις Διαδικτυακές Χριστουγεννιάτικες Γιορτές του 2020, σας παρουσιάζουμε τη Διαδικτυακή Σκηνή 2021 που αποτελεί επί της ουσίας τη διαδικτυακή μεταφορά – λόγω των ιδιαίτερων συγκυριών της πανδημίας του Covid19 – της θεσμοθετημένης διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης».

Έξι σχήματα και οργανισμοί θεάτρου της πόλης μας συμμετέχουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους από τις 17 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου στο εύχρηστο περιβάλλον του e-thessalonikiculture.gr με ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με το πρόγραμμα της Διαδικτυακής Σκηνής έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε γνωστά πρόσωπα θεάτρου, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του χώρου, σε ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις, να μοιράζονται μαζί μας απόψεις τους σε καίρια ζητήματα.
Η διαμόρφωση του προγράμματος των παραστάσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οποίας ευχαριστούμε θερμά για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν.

Αγαπητό κοινό της Διαδικτυακής Σκηνής 2021, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών.
Η πολιτιστική ζωή σταμάτησε, όμως οι Τέχνες δεν πέθαναν και αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο, προσφέρουμε ποιοτική ψυχαγωγία στηρίζοντας καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης μας.
Φέτος, θα «ταξιδέψουμε» θεατρικά στο διαδίκτυο, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε το θέατρο όπως και πριν, ζωντανά, με την ενέργεια και τους κραδασμούς του, μέσα στον φυσικό του χώρο, πλάι στους συνανθρώπους μας.

Όμως μέσα από όλη αυτήν την εμπειρία μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις, οργανωτικές, διαδικαστικές, αισθητικές στις οποίες αντεπεξήλθαμε όλο αυτό το διάστημα θα αξιοποιηθούν για να βελτιώσουμε τις πρακτικές μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της ψηφιακής δημιουργίας, να σκεφτούμε ευρύτερα για το πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε καλλιτεχνικά έστω και από απόσταση και να αναγνωρίσουμε την καινοτομία ως μέσο για την ενίσχυση της πολιτιστικής αξίας.
Μέσα από όλη αυτήν την περιπέτεια, έχουμε ήδη αναγνωρίσει την αξία του ζωντανού θεάτρου και όλων των άλλων παραστατικών τεχνών αλλά και την ανάγκη να στηρίξουμε τη δημιουργία των ζωντανών παραστάσεων όταν έρθει η στιγμή της επιστροφής.
Μέχρι τότε, σας ευχόμαστε εγκάρδια καλή θέαση με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Μαρία Καραγιάννη – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού

Μέσα στα συνεχιζόμενα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας και στην προσπάθειά μας να βρούμε κάποιους εναλλακτικούς τρόπους για να κρατηθεί η Tέχνη ζωντανή, ανταποκριθήκαμε στην πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μεταφερθει η «Ανοιχτή Σκηνή: Θεατρικές Φωνές της Πόλης» σε διαδικτυακή πλατφόρμα, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένας θεσμός που επί οκτώ χρόνια έχει δημιουργήσει ένα ζωηρό θεατρόφιλο κοινό γύρω από το Θέατρο Άνετον της πόλης μας.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε όλοι στον φυσικό χώρο των εκδηλώσεων αυτών αλλά μέχρι τότε η διαδικτυακή πλατφόρμα θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε επαφή και με παραστάσεις ειδικά βιντεοσκοπημένες για την Ανοιχτή Σκηνή και με παράλληλες εκδηλώσεις (συζητήσεις, εργαστήρια κ.ά.) που πλαισιώνουν πάντα και συμπληρώνουν τη θεατρική δραστηριότητα.

Η Επιτροπή Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
21.6 ° C
22.5 °
20.5 °
55 %
2.7kmh
0 %
Τε
30 °
Πε
29 °
Πα
28 °
Σα
29 °
Κυ
26 °