Διακοπές με παππού και γιαγιά!!!

Διακοπές με παππού και γιαγιά!!!

γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα*
Δεν είναι λίγοι οι γονείς, που επιλέγουν να εμπιστευθούν τα αγγελούδια τους για λίγες ή περισσότερες μέρες στους γονείς τους και έτσι να τους προσφέρουν την ευκαιρία των διακοπών και να διασφαλίσουν για τον εαυτό τους κάποιες στιγμές ηρεμίας και προσωπικού χρόνου… 
 
Όταν η φροντίδα του παιδιού μοιράζεται με τρίτα πρόσωπα, όπως παππούδες και γιαγιάδες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν ξεκάθαρα όρια και ξεκάθαρες προσδοκίες από την πλευρά των γονιών.  Μία κοινή πολιτική είναι κάτι, που πρέπει να ακολουθούν όχι μόνο οι δύο γονείς αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στο μεγάλωμα του παιδιού είτε σε καθημερινή είτε σε αραιότερη βάση.
 
Ένας πρώτος τρόπος για να διευκολυνθεί όλο αυτό είναι να εξηγήσετε στους τρίτους φροντιστές τι πρέπει και τι δεν πρέπει να συμβεί, ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται και ποιες όχι. Αυτό είναι εξόχως σημαντικό γιατί το παιδί μπερδεύεται όταν εκτίθεται σε διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα μία γιαγιά μπορεί να είναι αυστηρότερη από ό,τι οι γονείς του παιδιού ή πολύ πιο χαλαρή και να επιτρέπει συμπεριφορές, που απαγορεύονται ρητά στο σπίτι. 
Από την άλλη είναι απαραίτητο να αναπτύξει κάθε ένας τη δική του σχέση με το παιδί αρκεί να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες, που είναι κοινοί σε όλες τις σχέσεις.
 
Βασικά βήματα και κανόνες για μια αποτελεσματική οριοθέτηση:
1. Εντοπίστε, αρχικά, τι είναι αυτό, που σας δυσκολεύει στην επικοινωνία σας με τους γονείς σας. Ποια είναι, με άλλα λόγια, τα κίνητρα, που κρύβονται πίσω από τη διάθεση σας για οριοθέτηση;
2. Σκεφθείτε πόσο ξεκάθαρα όρια έχετε εσείς βάλει στο παιδί σας και εν συνεχεία ανακοινώστε τα στους δικούς σας γονείς. Εάν, όμως, υπάρχουν ασάφειες στα όρια, είναι σημαντικό να γίνουν πρώτα αυτά ξεκάθαρα και μετά να ζητήσετε από τους γονείς σας να τα τηρήσουν προς αποφυγή διπλών μηνυμάτων. 
3. Αποδεχθείτε ότι είναι δύσκολο έως ανέφικτο να αλλάξετε τη στάση και τη συμπεριφορά των γονιών σας.
4. Εντοπίστε συγκεκριμένες συμπεριφορές των γονιών σας, που δημιουργούν πρόβλημα και αποφύγετε γενικούς χαρακτηρισμούς.
5. Μιλήστε μαζί τους για το πώς νιώθετε όταν διαπιστώνετε πως οι γονείς σας, μέσω της συμπεριφοράς τους, σας δυσκολεύουν. Θυμίστε τους τη δική τους εποχή, όταν ήταν γονείς και είχαν ενδεχομένως και εκείνοι δυσκολίες με τους δικούς τους γονείς.  
 
 
Μην ξεχνάτε πως το να περνά το παιδί στιγμές με τον παππού και τη γιαγιά του συμβάλλει θετικά στο να εκτιμά τη διαφορετικότητα, να εξοικειώνεται με μεγαλύτερες ηλικίες, να γίνεται πιο κοινωνικό, να αισθάνεται λιγότερο απομονωμένο και να αντλεί, τέλος, γνώσεις και πληροφορίες από βιώματα ανθρώπων διαφορετικής γενιάς. 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………
*Η Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ψυχοδυναμικού ψυχοδράματος καθώς επίσης συστημική σύμβουλος ζευγαριών. Είναιμέλοςτ ων επιστημονικώνσυλλόγων British Psychodrama Association, American Society for Group Psychotherapy and Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε