«Διαλέξεις αθλιότητας» από τον Θανάση Παπαγεωργίου

«Διαλέξεις αθλιότητας» από τον Θανάση Παπαγεωργίου

Θεατρικές Συναντήσεις-2015

Με τις «Διαλέξεις αθλιότητας», το καινούργιο έργο του Γιάννη Τσίρου, γνωστού από τα «Αξύριστα πηγούνια», συνεχίζονται στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» οι Θεατρικές Συναντήσεις-2015 του Δήμου Καλαμαριάς.
 
Είναι μια παραγωγή του Θεάτρου Στοά, που παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Θέατρο Τέχνης, μια παράσταση-ρεσιτάλ υποκριτικής του Θανάση Παπαγεωργίου που προσγειώνει τον θεατή με σαρκαστικό χιούμορ στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην Ελλάδα της κρίσης.
Ένας πρόσφατα καταδικασμένος για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικός, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματά του στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο. Όπως λέει και ο ήρωας του έργου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ό,τι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του». 
 
Σημείωμα του συγγραφέα: Τα τελευταία χρόνια άκουσα πολλές φορές από οργισμένους ανθρώπους να ζητούν για κάποιους πολιτικούς κρεμάλα. Κάποιοι από αυτούς με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, ζητούσαν πραγματική αγχόνη. Ήθελαν να δουν τους πολιτικούς να οδηγούνται σε ικριώματα και ν’ απαγχονίζονται σε δημόσια θέα. Μερικοί είχαν επιλέξει κι έναν τόπο συμβολικής σημασίας: «Μπροστά στο κοινοβούλιο». Το τραγελαφικό είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι άνθρωποι υπήρξαν κάποτε ψηφοφόροι αυτών των πολιτικών. Κάποιοι μάλιστα δήλωναν ότι τους ψήφιζαν για δεκαετίες. Κανείς απ’ αυτούς βέβαια δεν είχε συναίσθηση των δικών του ευθυνών, γιατί κανείς δεν αποδίδει ποτέ ευθύνες στη λαϊκή βούληση. Πρόκειται για μια σιωπηρή συμφωνία όπου ο «σοφός» και «αθώος» λαός χαίρει μιας ασυλίας όπως αυτή των υπουργών. Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου η ανεύθυνη πολιτεία δημιουργεί μια ανεύθυνη κοινωνία, η οποία με τη σειρά της εκλέγει την ανεύθυνη πολιτεία. Αλλά για μια ανεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχει σωτηρία, όσα ικριώματα κι αν στηθούν έξω απ’ το κοινοβούλιο. 
 
Η κριτική για την παράσταση. «Η σπουδή του Θανάση Παπαγεωργίου πάνω στο γνώριμο στερεότυπο του φαύλου πολιτικού κι ατσίδα που επιπλέει σε όλα τα νερά, προσθέτει ‘γραφή’ στον ήδη πολυσήμαντο μονόλογο του Τσίρου. Η άνεση, η απαράμιλλη γλώσσα του σώματός του, η ευρηματικότητα των χειρονομιών και των κύκλων συνήθειας ενός πρώην εγκλείστου στον ελάχιστο χώρο γύρω από το τραπέζι με το χειρόγραφο, τα ανεπαίσθητα τικ, οι μηχανορραφίες των σεμνών θεατρινισμών, των παρακάμψεων, των σιωπών του δεν περιγράφονται. Όλα γραμμένα στο πετσί, στα ρούχα, στους ρυθμούς, στις στάσεις, στις εκφράσεις του. Ο Παπαγεωργίου συνοψίζει μέσα από τον μεγαλειώδη χειρισμό αυτού του μονολόγου όχι μόνο την ουσία της υποκριτικής ωριμότητας κι εμπνευσμένης χρήσης των μέσων του, αλλά και τη διμέτωπη (τουλάχιστον) ουσία του πολιτικοκοινωνικού μας δράματος» (Άννυ Κολτσιδοπούλου, Η Καθημερινή).

Info
Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Απριλίου
Ώρα 9 μ.μ.
 Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
Εισιτήρια: 12, 10 και 8 € (φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση και κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου, 11-2 και 6-9, τηλ. 2310.458591.