Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel: Ανακαλύπτοντας το Ψυχρό Σύμπαν

Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel: Ανακαλύπτοντας το Ψυχρό Σύμπαν

Σε συνέχεια της επιτυχημένης διεξαγωγής της περσινής Αστρονομικής Εκδήλωσης με τον τίτλο «Από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι το Herschel και το Planck», το Imperial College Astrophysics σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου Εξοπλισμού του Herschel, τη NASA, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, διοργανώνουν μια διήμερη δημόσια εκδήλωση, για να εορτασθεί η επιτυχημένη εκτόξευση του Herschel και τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματά του, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου.
Το Διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το διαμέτρου 3,5 μέτρων κάτοπτρό του θα συλλέγει ακτινοβολία από ορισμένα από τα πλέον ψυχρά και μακρινά αντικείμενα στο Σύμπαν. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι εξοπλισμένο με τρεις τελευταίας τεχνολογίας υπέρυθρες κάμερες, SPIRE, PACS και HIFI, που ενσωματώνουν το τελικό αποτέλεσμα εικοσαετούς και πλέον έρευνας, σε περισσότερα από 20 κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Το Herschel εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 14 Μαΐου 2009, πάνω σε έναν πύραυλο Ariane-5, από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Kourou, στη Γαλλική Γουιάνα, για το δίμηνο ταξίδι του προς το σημείο L2, 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Οι πρώτες εικόνες από το Herschel ήταν διαθέσιμες στις 19 Ιουνίου 2009, αποκαλύπτοντας μια εντελώς καινούργια εικόνα των γαλαξιών, σε σχέση με αυτήν που παρατηρούνταν με τα υπέρυθρα τηλεσκόπια προηγούμενης γενιάς.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται:
Καθηγητής Matt Griffin, University of Cardiff, UK, SPIRE PI
Καθηγητής Michael Rowan-Robinson, Imperial College London, UK,
Καθηγητής Sebastian Oliver, University of Sussex, UK, HerMES PI
Καθηγητής Harry Varvoglis, Aristotle University of Thessaloniki
Δρ William Latter, IPAC, USA, Deputy Director of NASA’s Herschel Science Center
Δρ Bruce Swinyard, Rutherford Appleton Laboratory, UK
Δρ Russell Shipman, SRON Institute for Space Research, Netherlands
Δρ Pierre Chanial, CEA Saclay, France
Δρ Markos Trichas, Imperial College London, UK
Διονύσιος Σιμόπουλος, Διευθυντής Ευγενιδίου Ιδρύματος

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει Ηλεκτρονική Έκθεση Αστροφωτογραφικών Δημιουργιών των μελών της ομάδας παρατήρησης του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

Νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη, Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2310 374800.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε