Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότερες Παράξενες Μέρες

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότερες Παράξενες Μέρες

Περισσότερες Παράξενες Μέρες 
 
11-15 Μαΐου
Η κοινωνική συνεταιριστική ομάδα εκδόσεις Παράξενες Μέρες συμμετέχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης! 
Θα μας βρείτε στο Περίπτερο 15 – Stand 21
 
11, 12, 15 Μαΐου
Οι  Παράξενες Μέρες ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη και παρουσιάζουν τη Συλλογή Διηγημάτων: Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη, με 18 βραβευμένα διηγήματα από τον πρόσφατο διαγωνισμό, τον πρώτο από την σειρά Παράξενες Πόλεις
Αυτή τη συλλογή παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην 14η έκθεση βιβλίου στις Γιορτές της Άνοιξης που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο-καφέ Ζώγια
 
Πέμπτη 11 Μαΐου  6-7 το απόγευμα στην αίθουσα Εξώστης  Περίπτερο 15 στη Διεθνή Έκθεση
Παρασκευή 12 Μαΐου  6-7 στις Γιορτές της Άνοιξης στο βιβλιοπωλείο-καφέ Ζώγια
Κυριακή 10 με 11 το πρωί στην αίθουσα Εξώστης  Περίπτερο 15 στην Διεθνή Έκθεση
 
 
19 Μαΐου
Ζαπατίστας – μια παρουσίαση του κινήματος από την Μαρίνα Δημητριάδου
Η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει στον συνεταιριστικό χώρο Τζεπέτο, στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 19 Μαϊου. Είναι παράξενο αλλά πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση βιβλίου μας στην πόλη του Ρεθύμνου, παρόλο που οι εκδόσεις γεννήθηκαν εδώ πριν από τέσσερα χρόνια.
 
20 Μαΐου
Φεστιβάλ της Άμμου / Ανοίγουμε τις συμμετοχές
Αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με ποίηση, πεζογραφία, φωτογραφία, θέατρο και πολλή μουσική! Το καλοκαίρι του 2015 και του 2016 το φεστιβάλ έγινε στη Γαύδο. Τώρα ανεβαίνουμε στο Αιγαίο και καλούμε ποιητές και πεζογράφους στα Κουφονήσια, για το τρίτο φεστιβάλ της Άμμου, τον Αύγουστο
 
Μέχρι τις  20 Ιουνίου
Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα.
Κάθε χρόνο κυκλοφορεί η ανθολογία με τα καλύτερα διηγήματα του ελληνικού τμήματος αλλά και ξεχωριστή αγγλόφωνη έκδοση με τα καλύτερα διηγήματα του διεθνούς τμήματος. Το πρώτο βραβείο σε κάθε τμήμα του διαγωνισμού δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα για δωρεάν διακοπές στην Κρήτη!
 
20 Ιουνίου 
Ξεκινάει ο δεύτερος διαγωνισμός μυθιστορήματος που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017. 
 
20 Ιουνίου
Ξεκινάει και ο δεύτερος τοπικός διαγωνισμός  Παράξενες μέρες στις πόλεις,  με διηγήματα για το Ηράκλειο. Ο διαγωνισμός διηγήματος για την πόλη θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
 
20 Ιουλίου
Επιμένουμε στην ξένη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα του Πολ Άντκιν «Το κάλεσμα της Σειρήνας». Παρουσιάση του βιβλίου στην Κρήτη, με πολύ πιθανή εμφάνιση του ίδιου του συγγραφέα που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στο διεθνές τμήμα του διαγωνισμού του eyelands το 2012. 
 
Μικρές επαναστάσεις όλη τη χρονιά
Το Μάιο ξεκίνησε ο διαγωνισμός  σύντομου κειμένου με συμμετοχή αποκλειστικά μέσα από τα social media με τίτλο: Μικρές επαναστάσεις
Με το ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικό είδος γραφής (αλλά και φωτογραφίες, σχέδια, σκίτσα, κόμικ) θα συνεχίσουμε διοργανώνοντας κι άλλους διαγωνισμούς για να φτάσουμε σε μια συγκεντρωτική έκδοση – έκπληξη στο τέλος της χρονιάς.
 
Αυτή τη χρονιά επίσης δύο απο τις συγγραφείς που ξεκίνησαν από εμάς, θα κάνουν και το δεύτερο βήμα τους στις εκδόσεις μας. Η Αντριάνα Μίνου (πρώτη εμφάνιση με τα παιδικά Νουάρ ) η οποία έχει επιλεγεί στο φεστιβάλ νέων συγγραφέων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης) και η Γεωργία Μαμά (πρώτη εμφάνιση με το: Χρυσόσκονη στη σκιά μου) θα εκδώσουν το φθινόπωρο και το δεύτερο βιβλίο τους στις παράξενες μέρες. 
  
Κάθε χρόνο τον Νοέμβριο παρουσιάζουμε τη συλλογή από τα βραβευμένα διηγήματα του 7ου διεθνούς διαγωνισμού. Αυτό ελπίζουμε ότι θα γίνει και με τα διηγήματα του διαγωνισμού «Παράξενοι έρωτες» παράλληλα με την κυκλοφορία της ξενόγλωσσης συλλογής «Strange love affairs» που θα περιέχει όπως κάθε χρόνο τα διηγήματα που θα διακριθούν στο διεθνές τμήμα. Η χρονιά θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού μυθιστορήματος. 
 
 
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Οι Παράξενες Μέρες επικοινωνούν κατευθείαν με τους συγγραφείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εκδοτικών οίκων, πρακτόρων ή οποιουδήποτε είδους μεσαζόντων. Κάποια από τα βιβλία των ξένων συγγραφέων κυκλοφορούν για πρώτη φορά χωρίς να έχουν εκδοθεί στη χώρα τους ή σε άλλη μετάφραση. Δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση οικονομική επιβάρυνση από τους συγγραφείς και αποδίδουν τα ίδια ποσοστά δικαιωμάτων επί των πωλήσεων σε όλους τους συγγραφείς. Με ψηφιακές εκδόσεις σε μικρό τιράζ εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος σε όλα τα βιβλία τους με ανώτερη τιμή τα 12 ευρώ. 
 
Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα το …θράσος να κυκλοφορούμε στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων που δεν έχουν ακόμη εκδώσει βιβλίο στη χώρα τους, αλλά ακόμη και βιβλία κατευθείαν στα αγγλικά.
Στη σειρά Παράξενες Μέρες – συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε.  Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως εκδίδουμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.
Τα βιβλία μας διακινούνται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αλλά διατίθενται και σε συνεταιριστικά στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπου μπορεί να τα διαβάσει κάποιος ελεύθερα. Μερικές από τις αγγλόφωνες εκδόσεις μας διατίθενται σε μορφή kindle από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο amazon.com και e-book από την διαδικτυακή πλατφόρμα smashwords.com
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr σε συνεργασία με τις οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες διοργανώνουν διεθνή διαγωνισμό διηγήματος.
Ο διαγωνισμός που διοργανώνει το eyelands από το 2011 είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός με έδρα την Ελλάδα. Ονομάζεται διεθνής επειδή είναι πραγματικά ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν συγγραφείς από όλες τις ηπείρους του κόσμου και (στο διεθνές τμήμα του) δέχεται διηγήματα μόνο στην αγγλική γλώσσα. 
Έπειτα από επτά χρόνια μπορούμε να δηλώνουμε αρκετά υπερήφανοι για το διαγωνισμό μας αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε την προσπάθεια για να γίνει ακόμη καλύτερος. Στο διάστημα αυτό εκατοντάδες συγγραφείς είδαν το διήγημά τους να τυπώνεται σε μια από τις συλλογές μας που δημιουργήθηκαν μέσα από το διαγωνισμό. Για πολλούς από αυτούς τους συγγραφείς ήταν η πρώτη φορά που ένα κείμενό τους τυπώθηκε σε βιβλίο ή αναρτήθηκε σε ένα περιοδικό στο διαδίκτυο. 
Το Διεθνές (αγγλόφωνο) κομμάτι του διαγωνισμού αναγνωρίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο ως ένας πραγματικά αξιόπιστος και σημαντικός διαγωνισμός διηγήματος. Ο διαγωνισμός δημοσιεύεται στις πιο έγκυρες ιστοσελίδες για διαγωνισμούς που υπάρχουν στο διαδίκτυο όπως είναι το Duotrope, booktrust.org.uk, justacontest.com, www.londoncomedywriters.com, virtualwritersinc.com. prizemagic.co.uk και πολλές άλλες και έχει κατακτήσει αυτή την εγκυρότητα χρόνο με το χρόνο ακολουθώντας με σχολαστικότητα όλα όσα υπόσχεται και όλα όσα επιτρέπουν σε ένα διαγωνισμό να κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.
 
Ο έβδομος διεθνής διαγωνισμός διηγήματος (σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands. gr) συγκεντρώνει και αυτή τη χρονιά συμμετοχές από την Ελλάδα (ελληνικό τμήμα) αλλά και πολλές χώρες του κόσμου (διεθνές/αγγλόφωνο τμήμα). Η προθεσμία υποβολής διηγημάτων λήγει στις 20 Ιουνίου. Θέμα του διαγωνισμού: Παράξενοι έρωτες.