Δικαστική αίθουσα

Δίκη για δολοφονία Άλκη: «Πήρα το δρεπάνι για να προστατευτώ όχι για να εκδικηθώ»

Η απολογία του 10ου - 11ου κατηγορούμενου

Η σημερινή (11/5) συνεδρίαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού ξεκίνησε με την απολογία του 10ου κατηγορούμενου.

«Έχω μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκα εκεί, ειλικρινά. Ζητάω συγγνώμη, οφείλω να ζητήσω μια συγγνώμη και ας μη φέρνει πίσω το παλικάρι. Συγγνώμη στην οικογένεια του Άλκη, στην παρέα του, την αδελφή του, στους γονείς του»: Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία του ο 22χρονος Ι.Κ., ο άνθρωπος που κρατούσε το δρεπάνι τη νύχτα του τραγικού οπαδικού επεισοδίου.

Αναφερόμενος στο μοιραίο συμβάν είπε ότι «ήρθα για να πω την αλήθεια», και πρόσθεσε ότι ήταν στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ όταν είδε τους υπόλοιπους έντεκα (κατηγορούμενους) να κατεβαίνουν προς τα αυτοκίνητα για να κινηθούν προς τη Χαριλάου.

«Ξαφνικά άδειασε ο σύνδεσμος. Κατάλαβα ότι θα πάμε να μαλώσουμε και να κυνηγήσουμε. Πριν κατέβουν από τον σύνδεσμο κοίταξα σε μια γωνιά που είχε κάποια σίδερα σε μαύρη σακούλα και βρήκα το δρεπάνι. Το πήρα από τον σύνδεσμο, είχα πει ψέματα ότι το βρήκα στο αμάξι. Έβαλα το χέρι στη σακούλα και νόμιζα ότι πήρα σίδερο στην αρχή, μετά κατάλαβα ότι ήταν δρεπάνι. Πήρα το δρεπάνι γιατί είχα χτυπήσει στο μάτι και δεν ήθελα να με πλησιάσει κάνεις. Ήθελα να αμυνθώ αν γινόταν μεγαλύτερη συμπλοκή», ανέφερε.

«Θυμάμαι στα σκαλιά να ξεκινάει η συμπλοκή με το κράνος, αυτός που είχε το κράνος να προσπαθήσει να χτυπήσει κάποιον δικό μας. Ανέβηκα τα σκαλάκια, είδα ένα παιδί που πήγε να πηδήξει και τότε σήκωσα το δρεπάνι και τον χτύπησα. Δεν είχα πρόθεση να χτυπήσω, μου βγήκε ασυναίσθητα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, έχω σπάσει το κεφάλι μου», είπε στην απολογία του και πρόσθεσε ότι «Το παιδί ήταν γυρισμένο και πήγαινε να πηδήξει το πεζούλι. Ήταν λάθος μου εννοείται. Κινήθηκα λίγο πιο κεντρικά και δεξιά στα σκαλιά και εκεί δέχτηκα χτύπημα με το κράνος. Μαζί μου πρέπει να ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος, είδα το στυλιάρι να βγαίνει από πίσω μου και να προσπαθεί να χτυπήσει το παιδί με το κράνος».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος αρνήθηκε οτι χτύπησε με το δρεπάνι ή με κάποιον άλλον τρόπο τον Άλκη και ισχυρίστηκε ότι του έπεσε στο σημείο και δεν μπορούσε να το βρει.

«Έψαχνα το δρεπάνι, αγχώθηκα μόλις το έχασα, φοβήθηκα. Είχα ακούσει ιστορίες για εκείνη τη γειτονιά ότι μαλώνουν, ότι γίνονται συμπλοκές και όταν το έχασα φοβήθηκα και ένιωσα απροστάτευτος. Το έψαξα στα σκαλακια, μετά έκανα βήματα προς τα πίσω και φώναζα “πάμε πάμε” και αποχώρησαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε η  μαρτυρία του είδε τον αδικοχαμένο Άλκη πεσμένο στο πεζοδρόμιο όμως, όπως ισχυρίστηκε,  δεν είδε κανέναν από τους υπόλοιπους έντεκα κατηγορούμενος να τον χτυπούν.

Ο ίδιος, διαφοροποιήθηκε σε πολλά σημεία σε σχέση με όσα κατέθεσε στην ανακρίτρια για τις κινήσεις κάποιων εκ των συγκατηγορουμένων του και κυρίως για τον 9ο, και δικαιολογώντας αυτή τη στροφή είπε ότι στον χρόνο που μεσολάβησε έβαλε τα πράματα σε μια χρονική σειρά, επιμένοντας πως όσα απολογήθηκε στο δικαστήριο είναι αυτά που αντιλήφθηκε.

«Χτύπησα 2-3 φορές με το ξύλο τον κολλητό του Άλκη»

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο 11ος κατηγορούμενος, ηλικίας 24 ετών, ο οποίος ανέφερε ότι κρατούσε ένα ξύλινο στειλιάρι και φορούσε κράνος για να προστατεύσει το κεφάλι του, όπως απολογήθηκε, σε περίπτωση που γινόταν «συμπλοκή». Ο ίδιος ομολόγησε ότι επενέβη όταν ήταν σε εξέλιξη το συμβάν, χτυπώντας «2-3 φορές στο κεφάλι με το ξύλο» τον κολλητό φίλο του Άλκη. «Ήταν λάθος μου. Δεν έπρεπε να πάμε εκείνη τη μέρα εκεί», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τον Άλκη απάντησε ότι δεν τον είδε πεσμένο, ούτε είδε τα αίματα. «Δεν ήμουν ποτέ στον Άλκη, ούτε τον είδα», απολογήθηκε ο 24χρονος. Κληθείς να περιγράψει τις κινήσεις των συγκατηγορουμένων του, σημείωσε ότι «μπορώ να σας πως μόνο για το τι έκανα εγώ, για το τι έκαναν οι άλλοι δεν ξέρω», ενώ για τον 12ο κατηγορούμενο, οδηγό του τρίτου αυτοκινήτου, τόνισε ότι δεν τον είδε πουθενά.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την απολογία του 12ου και τελευταίου κατηγορούμενου.


Θεσσαλονίκη 11 Μαΐου 2023

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη : «Πες ονόματα, ποιους είδες»

ik

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως