Δήλος: To tweet του Νορβηγού πρέσβη στην Ελλάδα για τα σκουπίδια στο λιμάνι του νησιού

Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του Νορβηγού πρέσβη στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, στο Τwitter σχετικά με το οικτρό θέαμα που αντίκρισε ο ίδιος στο λιμάνι της Δήλου.

Η «πανίερη» Δήλος, το νησί του Απόλλωνα, ένας χώρος που κατοικείται μόνο από αγάλματα και ιστορία, υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα λιμάνι-σκουπιδότοπο.

Ο κ. Andersen μετέφερε τον αποτροπιασμό του στα social media. Ωστόσο, ο πρέσβης έσπευσε να επανορθώσει με επόμενο tweet, μεταφέροντας τη διαβεβαίωση που ο ίδιος έλαβε από μη κατονομαζόμενο πρόσωπο, ότι τα απορρίμματα, τα μηχανήματα και τα λοιπά αλλότρια στοιχεία στο άσπιλο περιβάλλον της Δήλου θα απομακρυνθούν τάχιστα.

Και όχι μόνο: Η Δήλος θα αποκτήσει τη λάμψη που της αξίζει, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την προστασία της UNESCO.

O Frode Overland Andersen δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει το άτομο που ανταποκρίθηκε στο αρχικό του tweet -και που, προφανώς, είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται τώρα και τι πρόκειται να γίνει μελλοντικά στη Δήλο.

Το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων του ιερού νησιού 

Το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων του νησιού είναι ήδη γνωστό, υπό τον τίτλο «Δήλος – Ανοικτό μουσείο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο».

Υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει ξεκινήσει σειρά σημαντικών έργων, τόσο για τις αναστηλώσεις, όσο και για τη στέγαση των πιο ευαίσθητων κινητών αντικειμένων σε ένα σύγχρονο μουσείο. Βαριά οχήματα, γερανοί και συνεργεία κατά καιρούς αποβιβάζονται στη Δήλο μετατρέποντας αρκετά σημεία της σε εργοτάξιο.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης της Δήλου, συνολικής δαπάνης 4.5 εκατ. ευρώ, όπως έχει καταστρωθεί από το ΥΠΠΟ, περιλαμβάνει αναστήλωση κομβικών μνημείων (ναός Απόλλωνα, οικία Διονύσου, μελέτη εφαρμογής Στοάς Φιλίππου, μελέτες για ψηφιδωτά, επιχρίσματα, τοιχοποιίες κ.α.).

Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες, έτσι ώστε η Δήλος να μετατραπεί τελικά σε ένα ενιαίο, ανοικτό μουσείο, κάτι που θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για τον τουρισμό στις Κυκλάδες, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής
.

Έως και προ της πανδημίας, η τουριστική κίνηση στη Δήλο αυξανόταν σταθερά -και θεαματικά, ενώ είχε παρατηρηθεί αύξηση των εκδηλώσεων (εικαστικά, θέατρο) οι οποίες φιλοξενούνταν στο νησί.

Με τον τρόπο αυτό, η Δήλος διαφημίστηκε και προσέλκυσε επιπλέον ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια. Παρόλ’ αυτά, φαίνεται ότι η εικόνα που εξόργισε τον Νορβηγό πρέσβη δεν είναι εντελώς συμπτωματική και προσωρινή.

Διηγήσεις επισκεπτών αναφέρουν ότι η Δήλος απογοητεύει σταθερά τους επισκέπτες με την ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών.

Πηγή:protothema.gr

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως