Δηλώσεις Δήμου Ν. Προποντίδας για την απόσυρση της «Γαλάζιας Σημαίας» από τον Άγιο Μάμα

4 ακτές στην Κατερίνη και ο Άγιος Μάμας στην Χαλκιδική απώλεσαν την «Γαλάζια Σημαία» τους ύστερα από ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ότι αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2021, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων.

Ο Άγιος Μάμας είναι μεγάλος οικισμός και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής.

Την απώλεια της «Γαλάζιας Σημαίας» σχολίασε σήμερα (4/8) με ανακοίνωσή του ο Δήμος Νέας Προποντίδας, όπου αναφέρει:

Μετά την ανακοίνωση ότι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης αποσύρει τη Γαλάζια Σημαία από την ακτή “Αγιος Μάμας” και την πρόκληση εύλογης ανησυχίας των λουομένων σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η απονομή ή όχι γαλάζιας σημαίας είναι μία προαιρετική διαδικασία, που ακολουθείται από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ακτή χωρίς γαλάζια σημαία είναι ακατάλληλη για κολύμβηση.
2. Ο Δήμος μας συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη ακτή στην αίτησή του γνωρίζοντας καλά κι έχοντας στα χέρια του εξετάσεις ότι το νερό της θαλάσσιας περιοχής είναι αρίστης ποιότητας.
3. Υπάρχει ναυαγοσώστης και οριοθετημένη περιοχή κολύμβησης, ώστε να παρέχεται απόλυτη ασφάλεια.
4. Η ακτή είναι φιλική και προσβάσιμη στα ΑΜΕΑ, καθώς υπάρχει ράμπα για τους έχοντες κινητικά προβλήματα, καθώς και κατάλληλοι χώροι υγιεινής.
5. Η απόσυρση, ουσιαστικά, βασίστηκε σε έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού κόλπου δεδομένης της αυξημένης ευαισθησίας λόγω της ύπαρξης στην περιοχή υγροβιότοπου (προστατευόμενη περιοχή natura). Εκφράζει δηλαδή θέματα που άπτονται της προστασίας αυτού (διατήρηση βιοποικιλότητας) και δεν σχετίζεται, συνεπώς, με ζητήματα καθαρότητας της ακτής ή ασφάλειας των λουομένων.

Φυσικά, θα αναμέναμε, πριν την ανακοίνωση της απόσυρσης, που βασίστηκε σε απόψεις του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου έτους 2020, να έχει προηγηθεί κάποια συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Διαβεβαιώνουμε για ακόμη μία φορά ότι άφοβα μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη ακτή η οποία, εξάλλου, είναι από τις αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Τέλος, καθιστούμε σαφές ότι η ποιότητα των νερών είναι άριστη και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που την καθιστά απολύτως ασφαλή.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως