Δηλώσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ για το «σκάνδαλο Pegasus», με την κατασκοπία σε βάρος δημοσιογράφων

«Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το «σκάνδαλο Pegasus», με τη χρησιμοποίηση λογισμικού κατασκοπίας σε βάρος δημoσιογράφων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Πράγα για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Τσεχίας.

«Πρέπει να επιβεβαιωθεί, εάν είναι έτσι, είναι εντελώς απαράδεκτο και εναντίον κάθε είδους κανόνα που έχουμε στην ΕΕ» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί πυρήνα των αξιών της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με ανακοίνωσή του καλεί την Κίνα να «αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».

«Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό χάκερ που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την παραβίαση μέχρι σήμερα. Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά».

«Εντοπίσαμε επίσης κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σημαντικές επιπτώσεις που στοχεύουν κυβερνητικά όργανα και πολιτικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες», επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα να συνεχίσει την αντιμετώπιση κακόβουλης συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.

ΝΑΤΟ: Την καταδίκη του σε κακόβολες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο εξέφρασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο

Κακόβουλες δραστηριότητες υπονομεύουν την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στον κυβερνοχώρο τονίζει με ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο επισημαίνοντας την αλληλεγγύη του σε όσους επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες ενέργειες.

«Καταδικάζουμε τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν και να βλάψουν την ευρωατλαντική ασφάλεια και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «επιβεβαιώνοντας την αμυντική εντολή του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα δυνατοτήτων, όπως ισχύει, ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψει ενεργά, να υπερασπιστεί και να αντιμετωπίσει ολόκληρο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στο εξελισσόμενο τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο, το οποίο επηρεάζεται τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε ισχυρές εθνικές πολιτικές κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της δέσμευσης του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο» τονίζεται.

Γαλλία: Η κυβέρνηση καταδικάζει την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, έκανε σήμερα λόγο για «εξαιρετικά σοκαριστικά γεγονότα» μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις από πολλά ΜΜΕ για την κατασκοπεία περίπου τριάντα δημοσιογράφων και στελεχών γαλλικών ΜΜΕ από τις μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω ενός ισραηλινού λογισμικού.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σοκαριστικά γεγονότα, και, αν αποδειχθούν, είναι εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε ο Ατάλ στο Franceinfo.

«Είμαστε εξαιρετικά προσηλωμένοι στην ελευθερία του Τύπου, ως εκ τούτου είναι πολύ σοβαρό να έχουμε χειραγωγήσεις, τεχνικές που αποσκοπούν να βλάψουν την ελευθερία των δημοσιογράφων, την ελευθερία τους να ερευνούν, να ενημερώνουν», πρόσθεσε.

Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO Group, αφού εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε ‘έξυπνο’ τηλέφωνο (smartphone) εν αγνοία του κατόχου του, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών καθώς και των κλήσεων. Η NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από μια κοινοπραξία δεκαεπτά διεθνών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι Le Monde,The Guardian και The Washington Post, πολλοί δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη γαλλικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρουν, μεταξύ άλλων θυμάτων, στον κατάλογο των στόχων του Pegasus, στον οποίο περιλαμβάνονται μέλη των συντακτικών ομάδων των εφημερίδων Le Monde, Canard enchaîné, Figaro, του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς και του δικτύου France Télévisions.

Σύμφωνα με την ανάλυση της κοινοπραξίας, ο κατάλογος περιλαμβάνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 ανδρών και γυναικών πολιτικών, 85 ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή ακόμη 65 επικεφαλής επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

«Η κατασκοπεία του τηλεφώνου μου και αυτού της συναδέλφου μου Λενέγκ Μπρεντού οδηγεί απευθείας στις μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας, στο πλαίσιο της καταστολής της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και του κοινωνικού κινήματος», ήταν η αντίδραση χθες βράδυ του Εντουί Πλενέλ, ιδρυτή του διαδικτυακού ενημερωτικού ιστοτόπου Mediapart, μέσω Twitter. O Mediapart ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι καταθέτει μήνυση στο Παρίσι.

«Θα υπάρξουν προφανώς έρευνες, διευκρινίσεις που θα ζητηθούν», συνέχισε ο Ατάλ, χωρίς να παρέχει άλλες διευκρινίσεις.

Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έκαναν την έρευνα, πρόσθεσε, «επιμένουν στο γεγονός πως το γαλλικό κράτος δεν συμμετέχει σε αυτό το λογισμικό. Οι τεχνικές συλλογής πληροφοριών στη Γαλλία έχουν προφανώς εξουσιοδότηση από τον νόμο, σέβονται τις ατομικές ελευθερίες και κυρίως την ελευθερία του Τύπου», είπε, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν παίρνει αυτό το θέμα ελαφρά τη καρδία».