40 C
Thessaloniki
42.8 C
Athens

Δήμας – Τζιτζικώστας για Thessintec – καινοτομία στη Θεσσαλονίκη

Τα έργα και οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών στην Κεντρική Μακεδονία ήταν το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα.

Οι κ.κ. Δήμας και Τζιτζικώστας συζήτησαν για μια σειρά από θέματα ανάπτυξης της καινοτομίας, όπως το ThessIntec,  την ενίσχυση της συνεργασίας με το CERN, το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Δήμο Ωραιοκάστρου, την έκθεση Beyond 4th και τα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι

«Ο στόχος τώρα είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερα κεφάλαια, ειδικότερα από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα διαχειρίζεται η Thess Intec AE για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του έργου αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το χαρακτήρισε ως μια από «τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη την Ελλάδα», με στόχο «η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία να γίνει ένας κόμβος έρευνας και καινοτομίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Κάλεσε, παράλληλα, «όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, και τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν αυτό το πρότζεκτ, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας ανέφερε: «Έχουμε δεσμευτεί ως ελληνική κυβέρνηση ότι ένα σημαντικό ποσό και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει την ανοικοδόμηση του Thess Intec. Έχουμε περάσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που χρειάζονταν, από τη μεταβίβαση γης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το συμφωνητικό που έκανε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με την Thess Intec. Η ίδρυση της εταιρείας της Thess Intec είναι μια μη κερδοσκoπική κοινωφελής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν φορείς της πόλης και της Περιφέρειας. Προχωράμε τώρα σε όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες».

Άλλωστε, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το ΕΚΕΤΑ, για το οποίο τόνισε: «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζουμε την αναβάθμιση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΕΤΑ σε υποδομές που θα είναι εντός του Thesss Intec». Αντίστοιχες επενδύσεις, όπως είπε, θα γίνουν και στο Noesis, ενώ για το παλιό τεχνικό μουσείο Θεσσαλονίκης στον δήμο Ωραιοκάστρου, το οποίο επισκέφθηκε, είπε ότι «είναι ένα μουσείο με πλούσια ιστορία όμως τις τελευταίες δύο 10ετίες είναι κλειστό» και γίνονται συζητήσεις με την Περιφέρεια και το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, για να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο κ. Δήμας σημείωσε:

«Πρέπει κι εμείς από την πλευρά της Πολιτείας, από την κεντρική κυβέρνηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσουμε επιπλέον κίνητρα ώστε να την στηρίξουμε». Ανέφερε δε ότι «στη ΔΕΘ θα δοθούν φέτος και τα πρώτα βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω του Elevate Greece ενώ θα δοθούν και σημαντικά χρηματικά έπαθλα στις επιχειρήσεις που θα κερδίσουν τα βραβεία αυτά, αλλά επίσης σύνδεση με εταιρείες που έχουν παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις επιχειρήσεις και άλλα σημαντικά κίνητρα».

O κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τα εξής:

«Κεντρικός στόχος της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να αναδείξουμε ως τρίτο βασικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής την καινοτομία, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, μετά τον πρωτογενή τομέα – μεταποίηση και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει μια σειρά από συνέργειες με την Πολιτεία και ήδη έχουμε στηρίξει το στόχο μας στην πράξη κι όχι στα λόγια, αφού έχουμε κατευθύνει για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ σχεδιάζουμε ήδη να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο».
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του ThessIntec ως «πρόκληση» για την Κεντρική Μακεδονία: «Το ThessIntec έχει μπει πλέον για τα καλά στη φάση υλοποίησής του, καθώς εκτός από τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων και η Κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο Χρίστος Δήμας με την αποφασιστικότητά του, έχει υποστηρίξει εμπράκτως το εγχείρημα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες και με ενίσχυσή του. Το ίδιο πλέον πρέπει να γίνει τώρα κι από τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θα παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο τεχνολογικό πάρκο, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας».

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
40.3 ° C
42.7 °
36.3 °
19 %
4kmh
0 %
Τρ
41 °
Τε
40 °
Πε
40 °
Πα
38 °
Σα
36 °