Ο Δημήτρης Νατσιός

Δημήτρης Νατσιός: Το εκλέγειν δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα

Πρέπει να χορηγείται στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδήμων

«Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και του απόδημου ελληνισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» και τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και της άρσης των περιορισμών του προηγούμενου νόμου.

«Το εκλέγειν δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα, που πρέπει να χορηγείται στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αποδήμων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ζήτησε αλλαγές που όπως ανέφερε θα διευκολύνουν την συμμετοχή στην ψηφοφορία και συγκεκριμένα η διενέργεια ψηφοφορίας των αποδήμων να μην γίνεται «το Σάββατο προ των εκλογών, διότι είναι εργάσιμη μέρα» αλλά «την ίδια Κυριακή ημέρα των εκλογών. Η δε καταμέτρηση να διενεργείται επιτόπου στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και να γνωστοποιείται όπως γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα από οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο του εσωτερικού, ενώ στην Ελλάδα απλώς να γίνεται εκ των υστέρων επανακαταμέτρηση για λόγους αξιοπιστίας».

Πρότεινε επίσης, «οι εφορευτικές επιτροπές να συγκροτούνται από το διπλωματικό προσωπικό μας, καθώς και τους ενδιαφερόμενους ομογενείς, ώστε να μπορούν να οργανώνουν την διεξαγωγή των εκλογών και να διενεργούν την καταμέτρηση, χωρίς τις πολυδάπανες για το ελληνικό δημόσιο μετακινήσεις εκατοντάδων δικαστικών αντιπροσώπων από Ελλάδα στο εξωτερικό».

Ο κ. Νατσιός τάχθηκε υπέρ του να παραχωρηθεί στον απόδημο ελληνισμό το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και ζήτησε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου «στις περιπτώσεις κωλυμάτων υγείας και κινητικών δυσκολιών. Δεν πρέπει να διακρίνουμε τους πολίτες μας σε δύο κατηγορίες, και για τη ΝΙΚΗ η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των αποδήμων με κινητικά προβλήματα είναι σημαντική προτεραιότητα. Η στάση μας απέναντι στον αδύναμο συνάνθρωπό μας είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μας» ανέφερε.

Καταλήγοντας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε «γιατί η ελληνική κυβέρνηση κόπτεται κατά προτεραιότητα για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για βασικότερα δικαιώματά τους, είτε πρόκειται για τους Έλληνες της Μαριούπολης, είτε για τον Κατσίφα, είτε για τον Μπελέρη;

Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται για τη δημοκρατία ούτε για δικαιώματα. Κόπτεται για το εκλογικό αποτέλεσμα των επομένων εκλογών και μόνο» πρόσθεσε.

«Δεν σας εμπιστευόμαστε για τις καλές προθέσεις σας. Θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για το αδιάβλητο των εκλογών. Θα ζητήσουμε να ξεχάσετε οποιαδήποτε συζήτηση για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Θα ζητήσουμε τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο προς όλα τα κόμματα και με αμετάβλητη ανάρτηση στο gov.gr. Και θα ζητήσουμε o Υπουργός Εσωτερικών να επιλέγει τον προμηθευτή για τη διενέργεια των εκλογών μέσα από διαγωνισμό, και όχι με απευθείας ανάθεση στη Singular Logic.

Εμείς θα ψηφίσουμε το μεγαλύτερο δικαίωμα ψήφου για τους αποδήμους. Εσείς αντέχετε να ψηφίσετε την διαφάνεια των εκλογών που θα ζητήσουμε;», κατέληξε ο κ. Νατσιός


Πολιτική 25 Ιουλίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως