ΔΙΠΑΕ: Κατά της συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων οι εργαζόμενοι

Αντίθετοι στις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις και τη μεταφορά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) από την Σίνδο της Θεσσαλονίκης στις Σέρρες, τάσσονται μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από συλλόγους των εργαζομένων και των φοιτητών, ο κ. Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού του Ερευνητικού Προσωπικού στο ΔΙΠΑΕ τόνισε πως «το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, και κυρίως οι φοιτητές είναι σε αναστάτωση γιατί έχει προκύψει μια πρόταση από τον πρόεδρο της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου μας και εν μέρει ή εν όλω έχει γίνει αποδεκτή και στάλθηκε προς το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την οποία τρία τμήματα της σχολής Μηχανικών Θεσσαλονίκης καταργούνται, συγχωνεύονται και μεταφέρονται στις Σέρρες. Τμήματα των Σερρών συγχωνεύονται μεταξύ τους, τμήμα της Καβάλας καταργείται και τμήματα της Δράμας είναι υπό κατάργηση».

«Αν δει κανείς τα κριτήρια για την εισήγηση για την μεταφορά των τμημάτων, θα διαπιστώσει ότι δεν βλέπουν την ουσία, αλλά την βλέπουν με όρους παράλογους», εξήγησε ο κ. Σταμάτης χαρακτηρίζοντας ως «παιδαγωγικά ρατσιστικό» το κριτήριο το οποίο τέθηκε και αφορά ορισμένα τμήματα των οποίων πολλοί εισακτέοι προέρχονται από Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο καθηγητής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν οι Σέρρες μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών εκτιμώντας πως είναι αδύνατον να μεταφερθούν υποδομές εκατομμυρίων.

Ο κ. Σταμάτης υπογράμμισε πως είναι αντίθετοι σε κάθε κατάργηση συγχώνευση ή μετακίνηση, καθώς «τα τμήματα αυτά έχουν προκύψει πρόσφατα από μια μεγάλη αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων της περιοχής και συγκεκριμένα του πρώην ΤΕΙΘ, ΤΕΙΚΜ, ΤΕΙΑΜΘ με το Παλιό Διεθνές Πανεπιστήμιο και συγκροτούν το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Είναι τμήματα που έχουν προκύψει μετά από διαβούλευση, εκθέσεις σκοπιμότητας, με νέα προγράμματα σπουδών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χάρτη αυτού του Πανεπιστημίου ούτε και να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χάρτη συνολικά των πανεπιστημίων».

Παράλληλα τόνισε ότι πάγια αιτήματα αποτελούν η ενίσχυση των τμημάτων, η επανεκκίνηση κάλυψης των θέσεων μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η επαρκής χρηματοδότησης και η φοιτητική μέριμνα.

Διαβάστε επίσης: ΔΙΠΑΕ: Να μην μετακινηθεί από τη Σίνδο ζητά το ΤΜΠΗΣ

Από την πλευρά της η κ. Αντωνία Δελησταύρου, καθηγήτρια και μέλος του διδακτικού προσωπικού σημείωσε ότι «οι αλλαγές είναι μια βιτρίνα μετάλλαξης των πανεπιστημίων από δημόσια σε ιδιωτικά επιχειρηματικά πανεπιστήμια».

«Θέλουμε δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο με ισότιμη χρηματοδότηση, στελέχωση με προσωπικό και αξιοπρεπείς μισθούς», τόνισε, εφιστώντας την ανάγκη για πραγματική στήριξη των φοιτητών.

«Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους για να μην περάσει το παράλογο», συμπλήρωσε από την πλευρά της η κ. Άννα Αργυρού εκπρόσωπος του ΕΤΕΠ.

«Η απόφαση αυτή της Διοικούσας Επιτροπής δημιουργεί προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ η οποία όπως τόνισε «υπαγορεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας».

Παράλληλα υποστήριξε πως η απόφαση αυτή αποτελεί «μέρος της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας Παιδείας, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της με μικρά βήματα», παραθέτοντας το γεγονός πως ενισχύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών αποφοίτων τοπικών Κολλεγίων.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών στο κέντρο της πόλης

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε