Δώδεκα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα (2020-21)

Το ιστορικό μυθιστόρημα, όταν συνδυάζεται με μεστή λογοτεχνική γραφή, ιστορική έρευνα και συναρπαστική υπόθεση, δικαίως θεωρείται ως το πιο επιτυχημένο είδος που συνδυάζει την τέρψη με τη γνώση.

Δωδεκα ιστορικά μυθιστορήματα 

Δώδεκα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και προτίθενται να συναρπάσουν τους αναγνώστες προτείνονται, λοιπόν, εδώ. Η επιλογή έγινε με βάση και τα τρία προαναφορέμενα κριτήρια:

  • μεστή λογοτεχνική γραφή,
  • ιστορική έρευνα,
  • συναρπαστική υπόθεση.

Τα θέματά τους αφορούν το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση και Αρχαιότητα, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες, πιο εξωτικές, όπως το Μαρόκο και η Αργεντινή.
Καλή ανάγνωση!!!

 Ιστορικό μυθιστόρημα για το Βυζάντιο 

Αννα Γρίβα – Εξοριστες Βασίλισσες, Εκδόσεις Μελάνι

Οι πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης φύσης στο διάβα της Ιστορίας
Γυναίκες στο Βυζάντιο. Γυναίκες στη χαραυγή του Μεσαίωνα, σε χρόνους σκοτεινούς και μεταβατικούς, τότε που η ειδωλολατρία έπνεε σιγά σιγά τα λοίσθια και ανέτειλε το δόγμα του χριστιανισμού μέσα σε μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Γυναίκες που φλέρταραν με την εξουσία, βασίλισσες και εξόριστες, δυνατές, με πάθος, θέληση, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Γυναίκες που πήραν την απόφαση να παίξουν με τη φωτιά, ρίσκαραν και έχασαν το παιχνίδι, αλλά βγήκαν τελικά νικήτριες με τον τρόπο τους.

Κοντά σε αυτές τις δυναμικές προσωπικότητες, υπάρχουν και οι γυναίκες της σκιάς, εκείνες που μένουν κρυμμένες πίσω από τις κουρτίνες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα από τα παρασκήνια. Αυτές δεν είναι οι βασίλισσες, αλλά οι υπηρέτριες, οι ζητιάνες, οι φτωχές, οι ανώνυμες, οι περιπλανώμενες και οι ερημίτισσες της ανατολής.

Για όλες αυτές τις γυναίκες της μακρινής εκείνης εποχής μας μιλάει η Άννα Γρίβα στο βιβλίο της Εξόριστες βασίλισσες. Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα στα μέσα του πέμπτου μεταχριστιανικού αιώνα. Η Ευδοξία, η γυναίκα του αυτοκράτορα Βαλεντινιανού, επιστρέφει στην πρωτεύουσα μετά από την πολύχρονη αιχμαλωσία της από τη φυλή των Βανδάλων στη Βόρεια Αφρική. Τότε θα διαβάσει το ημερολόγιο της μητέρας της, της Αυγούστας Ευδοκίας και θα μυηθεί στη δική της, άγνωστη σε εκείνην, ιστορία.


Αννα Γαλανού, Στην πόλη των λυγμών, Εκδόσεις Διόπτρα

Στην Βασιλεύουσα, στη βασίλισσα του Βοσπόρου, στην πόλη των λυγμών, η οποία σπαράσσεται από την εικονομαχική έριδα, την Κωνσταντινούπολη, διαδραματίζεται το τελευταίο πόνημα της Άννας Γαλανού.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο απεικονίζει γλαφυρότατα την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο εν μέσω των φοβερών χρόνων της εικονομαχικής έριδας, μίας διαμάχης που συγκλόνισε τον βυζαντινό κόσμο και αποτέλεσε πηγή διχασμού για τον λαό, εξυπηρετώντας παράλληλα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Από την άποψη αυτή, το μυθιστόρημα εξυπηρετεί τον καθεαυτό σκοπό ενός ιστορικού μυθιστορήματος: να μας ταξιδέψει, δηλαδή, στην εποχή στην οποία διαδραματίζεται και να καταγράψει, όχι τόσο την επίσημη πολιτική ιστορία, αλλά, κυρίως, την ιστορία της καθημερινότητας μέσα από την αφήγηση για τις ζωές απλών και άσημων ανθρώπων τους οποίους η δίνη της Ιστορίας συμπαρέσυρε στον διάβα της.

Το βιβλίο ρίχνει μία καλή ματιά στα χρόνια της βασιλείας της δυναστείας των εικονομάχων Ισαύρων, από τον ικανότατο στρατηγό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πέμπτο Κοπρώνυμο, ο οποίος βασίλεψε από το 741 ως το 775 και τον Λέοντα τον Τέταρτο (775-780), μέχρι τα ταραγμένα χρόνια της διακυβέρνησης της γυναίκας του, της αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας, μιας γυναίκας αυταρχικής και διψασμένης για εξουσία.

 Ιστορικό μυθιστόρημα για σύγχρονη ιστορία σε χώρες εκτός Ευρώπης 

Leila Slimani – Η χώρα των άλλων, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα μυθιστόρημα αντιθέσεων…
Τι συμβαίνει άραγε στις ζωές των ανθρώπων όταν αυτοί δεν ανήκουν πουθενά; Όταν η χώρα τους είναι πάντα η χώρα των άλλων;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η Leila Slimani, Γαλλομαροκινή συγγραφέας, με το βιβλίο της Η χώρα των άλλων.

Ως Γαλλομαροκινή και η ίδια με δύο πατρίδες, έχει κάθε δικαίωμα να δημιουργήσει μία Γαλλίδα πρωταγωνίστρια στο βιβλίο της, τη Ματίλντ, η οποία θα πάρει τη δύσκολη απόφαση να παντρευτεί έναν Μαροκινό στρατιώτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αμίν. Και σίγουρα η συγγραφέας μπορεί να καταλάβει την πρωταγωνίστριά της καλύτερα από όλους.

Η αφήγηση της Leila Slimani είναι γρήγορη και συναρπαστική. Δεν εμμένει σε μακροσκελείς περιγραφές συναισθημάτων και τοπίων, παρ’ όλα αυτά όμως, λέει με σαφήνεια αυτό που θέλει να πει και αποτυπώνει εναργώς στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων της, κυρίως του Αμίν, της Ματίλντ και της κόρης τους Αϊσά. Η σχέση της Ματίλντ και του Αμίν σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζεται εξιδανικευμένη, το αντίθετο μάλιστα. Όλες οι εντάσεις και οι εξάρσεις της, που οφείλονται στη σύγκρουση των δύο διαφορετικών κόσμων, απεικονίζονται γλαφυρά και με κάθε ειλικρίνεια. Τελικά, πάντως, θα υπερισχύσει η αγάπη.

Η χώρα των άλλων είναι ένα μυθιστόρημα αντιθέσεων το οποίο περιέχει όλα τα χρώματα και τα αρώματα της ανατολής, την κάψα της ερήμου Σαχάρας, τα καλά και τα άσχημα της αποικιοκρατίας, αλλά και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Έναν μυθιστόρημα που μιλάει για την ταραχώδη περίοδο της αποαποικιοποίησης της Αφρικής και για την καταπίεση των γυναικών του ισλάμ, μέσα από την προσωπική ιστορία μίας δυνατής γυναίκας, η οποία επέλεξε να αφήσει πίσω της μια εύκολη ζωή και να απαρνηθεί την πατρίδα και την οικογένειά της, προκειμένου να ζήσει για πάντα με τον άντρα που αγαπάει. Και είναι, το δίχως άλλο, έτοιμη να πληρώσει κάθε τίμημα γι’ αυτό.


Kristin Hannah – Tέσσερις άνεμοι, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα βιβλίο στον δρόμο που χάραξε ο Tζον Στάινμπεκ με τα Σταφύλια της οργής, είναι το νέο πόνημα με τίτλο Τέσσερις Άνεμοι της Kristin Hannah, της βραβευμένης συγγραφέως του best seller Το αηδόνι.

Κι αν με Το Αηδόνι η συγγραφέας απέδειξε ότι δύναται να περιγράψει αριστοτεχνικά έναν πόλεμο, ήτοι τον Δεύτερο Παγκόσμιο, το ίδιο ισχύει και με μία μεγάλη οικονομική κρίση, ίσως τη χειρότερη της πρόσφατης ιστορίας μας. Πρόκειται για το περίφημο Κραχ του ’29, τις συνέπειες του οποίου περιγράφει η K.H. διεξοδικά στο Τέσσερις Άνεμοι.

Η μεγάλη οικονομική ύφεση, η οποία έπληξε όχι μόνο την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, άλλες χώρες λιγότερο και άλλες περισσότερο, συνδυάστηκε στον Νέο Κόσμο με μία μεγάλη ξηρασία η οποία ενέσκηψε το 1931 στις Μεγάλες Πεδιάδες των νότιων Μεσοδυτικών πολιτειών, πολιτεών που ανήκουν στη λεκάνη απορροής του Μισσισιπή, δηλαδή εκείνες του Τέξας, του Κάνσας, της Οκλαχόμα και άλλων πολλών.

Κεντρική ηρωίδα στο βιβλίο της Κ.Η. είναι η Έλσα, μία κοπέλα που δεν έλαβε από τους γονείς της την αγάπη που της άξιζε. Μεγαλωμένη στα καλά χρόνια, πριν από τη Μεγάλη Ύφεση, η ζωή της θα αλλάξει αναπάντεχα μετά από τη γνωριμία της με ένα απόγονο Ιταλών μεταναστών, τον οποίο θα καταλήξει να παντρευτεί, μεταπηδώντας από τη ζωή της αστής στη ζωή της αγρότισσας.

Εκτός από τις εικόνες της αμερικανικής υπαίθρου, πριν και μετά από την ξηρασία, αυτό το οποίο θα μείνει στον αναγνώστη αδιαμφισβήτητα, είναι η συγκίνηση που θα βιώσει, όντας συμμέτοχος με την ανάγνωση στο δράμα της Έλσας, αλλά και εκατοντάδων άλλων ανθρώπων που έπεσαν θύματα της Μεγάλης Ύφεσης, ανθρώπων εργατικών που έχασαν όλες τις ελπίδες και τη γη τους εν μία νυκτί.


Μin Jin Lee – Πατσίνκο, Εκδόσεις Ίκαρος

Το Πατσίνκο παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας φτωχής από την Κορέα που βρίσκεται αναπάντεχα στην Ιαπωνία. Η αφήγηση ξεκινά το 1911 και φτάνει ως το 1989, διατρέχει δηλαδή σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Μέσα από την ιστορία του της Γιάνγκτζιν, της κόρης της Σάντζα και των απογόνων της, παρακολουθούμε τις δυσκολίες των Κορεατών να επιβιώσουν υπό την ιαπωνική κατοχή στις αρχές του 20ου αιώνα, δυσκολίες τις οποίες επιδείνωσε το ξέσπασμα και οι αναταραχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πόλεμος της Κορέας που ακολούθησε επέτεινε το χάος ακόμη περισσότερο και είχε τη μοιραία για τη χώρα κατάληξη της διχοτόμησης σε Βόρεια και Νότια.

Το Πατσίνκο είναι μια ιστορία της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Άπω Ανατολής στον 20ο αιώνα. Είναι μία ιστορία προσφύγων, ανθρώπων που αγωνίζονται διαρκώς να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους υπό δύσκολες συνθήκες. Είναι η ιστορία των γυναικών που υποφέρουν αγόγγυστα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αλλά και των αντρών που αγωνίζονται να τα θρέψουν.

Ιστορικό χρονικό, οικογενειακή σάγκα, ή μυθιστόρημα εποχής, όπως κι αν το χαρακτηρίσει κανείς, το Πατσίνκο είναι ένα βιβλίο βαθιά ανθρώπινο που θα συγκινήσει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη. Η Min Jin Lee διαθέτει το λογοτεχνικό χάρισμα μιας γραφής δυνατής και κινηματογραφική, χωρίς μακροσκελείς και κουραστικές περιγραφές και χωρίς πολλές επεξηγήσεις των συναισθημάτων των ηρώων, τα οποία όμως “φωνάζουν” κραυγαλέα ορισμένες φορές μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά των αναγνωστών, οι οποίοι θα λατρέψουν τους χαρακτήρες της και θα ταυτιστούν με κάποιους από αυτούς.


Antonio Skarmeta –  Οι μέρες του ουράνιου τόξου, Εκδοσεις Κλειδάριθμος

Οι μέρες του ουράνιου τόξου” είναι ένα βιβλίο που μιλάει με φωτεινό, αισιόδοξο και χιουμοριστικό τρόπο για μία ζοφερή εποχή στην ιστορία της Χιλής, εκείνη της στυγνής δικτατορίας του Πινοσέτ. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα, χαρά και γέλιο, τον καιρό που όλα αυτά ήταν απαγορευμένα στη Χιλή.

Ο Antonio Skarmeta, ο δημιουργός του διάσημου “Ο ταχυδρόμος του Νερούδα”, το οποίο γυρίστηκε ως μία πολύ επιτυχημένη ταινία με το όνομα “Il postino”, μας γυρνά πίσω στο 1988, στα χρόνια των τριγμών της δικτατορίας του Πινοσέτ και στην τελική της πτώση.

Πρόκειται για την άγνωστη σχετικά, μα συνάμα αληθινή ιστορία, η οποία κρύβεται πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που συνέβαλε στην πτώση του δικτατορικού καθεστώτος.

Τρομοκρατημένος από την κατακραυγή την οποία υφίσταται στο εξωτερικό η διεφθαρμένη και αντιδημοκρατική κυβέρνησή του, ο Πινοσέτ αποφασίζει να αφήσει να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα στις 5 Οκτωβρίου του 1988 σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της διακυβέρνησης της χώρας από το καθεστώς. Παίρνει τη καθοριστική απόφαση να επιτρέψει στα δεκαέξι κόμματα της φιμωμένης αντιπολίτευσης να προβάλουν στα ΜΜΕ ένα δεκαπεντάλεπτο διαφημιστικό σποτάκι υπέρ του “Όχι” στο δημοψήφισμα, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Ο δικτάτορας είναι βέβαιος για τη νίκη του, παρά την παραχώρηση αυτή, αφού ο κόσμος είναι παραιτημένος και φοβάται να προβάλει έστω και την έμμεση αντίθεσή του στο βίαιο καθεστώς ψηφίζοντας “όχι”. Εξάλλου, είναι εντελώς απίθανο να αλλάξουν γνώμη οι πολίτες μέσα σε μόλις δεκαπέντε λεπτά και να θέσουν τέλος σε δεκαπέντε χρόνια σκαιής δικτατορίας- ή μήπως όχι;

Ο A.S. μας αφηγείται την ιστορία του καλύτερου διαφημιστή της χώρας, του Αδριάν Μπετίνι, ο οποίος επιστρατεύτηκε για τη προσπάθεια αυτή και κατάφερε τελικά να βρει το κατάλληλο σύνθημα, τη μουσική και τα λόγια προκειμένου να πείσει τον κόσμο ότι κάτι θα μπορούσε επιτέλους να αλλάξει στη βασανισμένη χώρα του

 Ιστορικό μυθιστόρημα  για Ισπανία και Λατινική Αμερική 

Iζαμπέλ Αλιέντε – Μακρύ πέταλο απο θάλασσα

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι μία από τις πλέον αναγνωρισμένες εκπροσώπους της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Όσο λοιπόν αυτή γράφει, εμείς θα τη διαβάζουμε και η γραφή της θα μας ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς και χρόνους αλλοτινούς. Στο νέο της βιβλίο ταξιδεύουμε με εκείνο το “μακρύ πέταλο από θάλασσα”, το πλοίο Winnipeg στα μέσα του 20ου αιώνα.

Πρωταγωνιστής είναι ο γιατρός Βίκτρο Νταλμάου και η οικογένειά του. Ο Βίκτορ και ο αδελφός του πήραν μέρος στον εμφύλιο στο πλευρό των δημοκρατικών. Μετά την ήττα των τελευταίων από τα φρανκικά στρατεύματα η μόνη εναλλακτική τους ήταν η προσφυγιά και η εξορία.

Ο Βίκτορ θα αναγκαστεί να νυμφευτεί ο ίδιος την έγκυο αρραβωνιαστικιά του αδελφού του όταν εκείνος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο πεδίο της μάχης και να σαλπάρουν για τη Χιλή μαζί με άλλους πρόσφυγες με το πλοίο “Winnipeg”, το οποίο μίσθωσε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα. Εκεί οι Καταλανοί θα αρχίσουν μία νέα ζωή πριν βρεθούν για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με μία ακόμη δικτατορία: εκείνη του Πινοσέτ που θα ανατρέψει τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Τότε τα εναπομείναντα μέλη της οικογενείας θα αναγκαστούν να ξαναπάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, αυτή τη φορά για την πλούσια Βενεζουέλα.

Το βιβλίο είναι ένα χρονικό των γεγονότων του 20ου αιώνα τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική: ο ισπανικός εμφύλιος, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ο οποίος όμως πέρασε ξώφαλτσα από την Ισπανία και τη Νότια Αμερική, η δράση του ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο κομμουνισμός και η Χούντα, η άνοδος του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, οι παρεμβάσεις των Αμερικανών στη Χιλή, η άνοδος και η πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ, η πτώση του Φράνκο, όλα αυτά είναι τα γεγονότα που συνυφαίνουν τις ζωές των πρωταγωνιστών με τον μίτο της Ιστορίας.

 Ιστορικό μυθιστόρημα για μεσαιωνική ευρωπαϊκή ιστορία 

Ken Follett – Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, Εκδόσεις Bell

Ως μεσαιωνικό παραμύθι, βγαλμένο όμως μέσα από την αληθινή ζωή, μπορεί να χαρακτηριστεί το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος Ken Follett με τίτλο “Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί”. Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο δεν ξεφεύγει από τους κανόνες συγγραφής που διέπουν και τα υπόλοιπα βιβλία του.

Ο Κ.F. μας έχει αποδείξει πολλαπλώς την αγάπη του για την Ιστορία και ιδίως για τον Δυτικό Μεσαίωνα μέσα από την τριλογία “Κινγκσμπριτζ” και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, για τον κόσμο της μεσαιωνικής νοτιοδυτικής Αγγλίας, τους καθεδρικούς ναούς και τους χτίστες.
Αυτή τη φορά επιλέγει για πρωταγωνιστή και πάλι έναν επαγγελματία χτίστη, αλλά τον τοποθετεί σε λίγο πρωιμότερη χρονικά εποχή από το προηγούμενα βιβλία της τριλογίας-τα οποία, σημειωτέον, διαβάζονται όλα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο- δηλαδή στα 997μ.Χ., σε μία ταραγμένη εποχή όπου η Αγγλία και γενικότερα όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος των επιδρομών των φοβερών και αιμοδιψών Βίκινγκς. Παρά το γεγονός αυτό, το οποίο αναμφίβολα είχε αρνητικές συνέπειες στη δημογραφία και την οικονομία της Δύσης, στην Ευρώπη του 1000 κάτι έχει αρχίσει, δειλά δειλά να αλλάζει από την πλήρη ακαμψία που είχε επικρατήσει μετά από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πολυπρόσωπο και πολύπλευρο, επομένως, είναι το νέο βιβλίο του K.F., όπως είναι άλλωστε όλα τα καλά ιστορικά μυθιστορήματα. Θεωρώ ότι ελάχιστοι άλλοι συγγραφείς έχουν πετύχει να απεικονίσουν τόσο παραστατικά και ζωντανά τη μεσαιωνική κοινωνία της δυτικής Ευρώπης, έναν κόσμο τόσο αλλιώτικο από τον σημερινό δικό μας, με τους κόμηδες, τους βασιλείς, τους επισκόπους, τους μοναχούς, τις αρχόντισσες, τους δούλους και τους απλούς ανθρώπους του λαού, αγρότες, ταβερνιάρηδες και μεροκαματιάρηδες κάθε λογής να συνυπάρχουν πότε ειρηνικά και πότε σε σύγκρουση.

 Ιστορικό μυθιστόρημα για την Ελλάδα του 1821 

Κώστα Ακριβός – Πότε διάβολος, πότε άγγελος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Με κεντρικό θέμα τη ζωή του Γεωργίου Καραϊσκάκη και του έμπιστου ταμία του, του Μήτρου Αγραφιώτη και της αινιγματικής μεταξύ τους σχέσης, ο συγγραφέας δράττεται της ευκαιρίας να μας ταξιδέψει σε τρεις φάσεις της νεοελληνικής Ιστορίας. Πρώτα απ’ όλα, στην προεπαναστατική Ελλάδα, ήτοι στην Ελλάδα του πανίσχυρου Αλή πασά από τα Γιάννενα, στα θεσσαλικά βουνά των Αγράφων και στα “καπάκια”, τις συμφωνίες δηλαδή στις οποίες προέβαιναν οι Τούρκοι με ορισμένους αρματολούς, όπως ο Καραϊσκάκης.

Δεύτερον και κατά κύριο λόγο στην επαναστατημένη Ελλάδα του λόρδου Βύρωνα, του Μεσολογγίου, της κλεφτουριάς, της Άλωσης της Τριπολιτσάς, του Κολοκοτρώνη και του επονείδιστου ελληνικού εμφυλίου με όσα δεινά επέφερε αυτός στην ίδια την Επανάσταση και στη ζωή πολλών πρωταγωνιστών της.

Τρίτον, στην μετεπαναστατική Ελλάδα των πρώτων χρόνων της Ανεξαρτησίας και των μνημών του Αγώνα και του Εμφυλίου, κυρίως μέσα από την αφήγηση της ζωής του Αγραφιώτη και των απογόνων του.

Επομένως, το αποτέλεσμα από τη συγγραφική προσπάθεια του Κ.Α. δεν είναι να διηγηθεί αυτός απλώς τη ζωή του Γ. Καραϊσκάκη και του Μ. Αγραφιώτη, αλλά να προσφέρει μία ολοκληρωμένη τοιχογραφία της Ελλάδας του 19ου αιώνα.

 Ιστορικό μυθιστόρημα για την ελληνική αρχαιότητα 

Δημητρης Βαρβαρήγος – Υπατία, Εκδόσεις 24 Γράμματα

To πιο πολυδιαβασμένο -ίσως και το πιο αξιοπρόσεκτο- από τα βιβλία του γνωστού λογοτέχνη Δημήτρη Βαρβαρήγου το οποίο έχει γνωρίσει αλλεπάλληλες εκδόσεις μέχρι σήμερα είναι η Υπατία. Η παρούσα έκδοση είναι η 11η και κυκλοφόρησε το τρέχον έτος από τις εκδόσεις 24 γράμματα.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο αφηγείται τα τελευταία χρόνια από τη ζωή της Υπατίας, της γνωστής φιλοσόφου, μαθηματικού και αστρονόμου από την Αλεξάνδρεια. Η μεγάλη αυτή μορφή των γραμμάτων και της επιστήμης δολοφονήθηκε βιαίως από τον εξαγριωμένο χριστιανικό όχλο το 415μ.Χ.

Το βιβλίο δεν μπορεί να θεωρηθεί βιογραφία ως είδος, αφού ο συγγραφέας δεν μας μιλάει για τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια, αλλά, απεναντίας, επικεντρώνεται στα τελευταία έτη του βίου της και στην προσεκτική εξύφανση των χαλκευμένων κατηγοριών που κατασκεύασαν οι αντίπαλοί της προκειμένου να φτάσουν στη δολοφονία της.

Ο Βαρβαρήγος επικεντρώνεται αφενός στην ανάδειξη της προσωπικότητας της ίδιας της Υπατίας και της φιλοσοφίας της εποχής, αλλά αφετέρου, και στην αναπαράσταση της ζωής στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια του 4ου και του 5ου μεταχριστιανικού αιώνα.

 Ιστορικό μυθιστόρημα για τη Γερμανία του 20ου αιώνα 

Εmil Szittya – 27 όνειρα, Εκδόσεις Άγρα

Ένα ιδιαίτερο πολεμικό μυθιστόρημα αποτελεί το παρόν πόνημα, μία πολύ πρωτότυπη ανθολογία διηγημάτων, τραγική κατά βάση, αφού το βασικό της θέμα είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που είχε στους ανθρώπους η φρίκη του πολέμου, μία φρίκη η οποία αποτυπώθηκε στα όνειρα που ανήκουν στη σφαίρα του ασυνείδητου.

Πώς τρύπωσε ο πόλεμος στα όνειρα των ανθρώπων που τον έζησαν; Τα πιο τραγικά όνειρα, αναμφισβήτητα, είναι εκείνα των παιδιών και δείχνουν πως ο πόλεμος πλήγωσε ανεπανόρθωτα τις μικρές αυτές τρυφερές υπάρξεις. Οι στρατιώτες στα μικρά, φοβισμένα τους μάτια δεν θα μπορούσαν να είναι παρά κακοί.

Άνθρωποι πληγωμένοι, με τύψεις και ενοχές, άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους και η απώλεια αυτή θα τους πονάει για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Άνθρωποι που μεγάλωσαν και έζησαν με τον φόβο να πλανάται στις ζωές τους, άνθρωποι που δεν είχαν, αλλά απέκτησαν μετά από τον πόλεμο ψυχολογικά προβλήματα που θα τους συντρόφευαν έκτοτε για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.Όνειρα γυναικών που έζησαν με τους Γερμανούς, όνειρα παιδιών που τρομοκρατήθηκαν από τις βόμβες, όνειρα Γερμανών που απορρίφθηκαν από το κοινωνικό σύνολο επειδή ήταν παντρεμένοι με Εβραίους, όνειρα των ίδιων των Εβραίων που έζησαν από πρώτο χέρι τους προπηλακισμούς και επιβίωσαν της κόλασης του Άουσβιτς. Τα όνειρα όλων αυτών των ανθρώπων, είκοσι επτά στο σύνολο, συνθέτουν το βιβλίο του συγγραφέα και ζωγράφου με το προσωνύμιο “Σκύθης”.


Ulrich Alexander Boschwitz – Άνθρωποι στο περιθώριο, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένας τυφλός ηλικιωμένος, μία ιδιωτική μετρέσσα, ένας ξεπεσμένος μεσόκοπος με βίαιες τάσεις, ένας φτωχός γέρος και ένας χοντρός γελαστός ηλίθιος. Ο Ζόνενμπεργκ, η Μίνχεν, ο Γκρίσμαν, ο Φούντχολτς και ο Βαρελής.

Όλοι αυτοί, και πολλοί άλλοι σιμά τους, είναι οι Άνθρωποι στο περιθώριο, τους οποίους ο Γερμανοεβραίος συγγραφέας Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς τοποθετεί στο Βερολίνο των αρχών της δεκαετίας του ’30.

Το συγκεκριμένο βιβλίο του άτυχου συγγραφέα, ο οποίος πέθανε στη γόνιμη ηλικία των είκοσι επτά ετών, μιλάει για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα του κραχ του ’29 και που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας του Βερολίνου, μεροδούλι, μεροφάι, διατηρώντας όμως, τη θέλησή τους για να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να γιορτάζουν το δώρο της ζωής. Για τους άνεργους, τους φτωχούς μεροκαματιάρηδες, τους ξεπεσμένους, τους απόκληρους, τους ζητιάνους, τους ανάπηρους παλαίμαχους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τους άστεγους.

Δεν πρόκειται τόσο για ιστορικό μυθιστόρημα, όσο για μυθιστόρημα εποχής. Δύσκολα θα βρει αναγνώστης έργο που να απεικονίζει τόσο γλαφυρά την βερολινέζικη κοινωνία του λούμπεν προλεταριάτου λίγο πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε συνδυασμό με μία τόσο συναρπαστική υπόθεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συμπονέσει τους πρωταγωνιστές και θα κατανοήσει απόλυτα την ανάγκη τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια μέσα από το ποτό, τον τζόγο, τις γυναίκες ή ό,τι άλλο φέρει η τύχη στον διάβα τους.

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Τα καλύτερα βιβλία του 2021

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε