Δομές για ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώνονται ζητά η ΑΡΣΙΣ

«Αχίλλειος πτέρνα» του προγράμματος υποδοχής και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών αποτελεί η υποχρεωτική αποχώρηση από το προστατευόμενο διαμέρισμα με τη συμπλήρωση των 18 χρόνων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανάλογες δομές υποδοχής για το μεταβατικό στάδιο αμέσως μετά την ενηλικίωση.

Η παραπάνω διαπίστωση αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 20η Ιουνίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Όπως τονίζεται, προκύπτει η ανάγκη εξειδικευμένων δομών για ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώνονται, ειδικά για όσα κορίτσια έχουν μεγαλύτερο βαθμό ευαλωτότητας.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, συνολικά 131 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φιλοξενηθεί τον τελευταίο χρόνο στα δεκαπέντε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Συγκεκριμένα, στα πέντε διαμερίσματα της Μονάδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν φιλοξενηθεί 46, στα ισάριθμα διαμερίσματα της Μονάδας Δυτικής Θεσσαλονίκης 48 και στα πέντε διαμερίσματα στα Ιωάννινα 37 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Πρόκειται για ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία, την Υεμένη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές, την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Παλαιστίνη.

Το πρόγραμμα εποπτευόμενων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης στοχεύει στη φιλοξενία, υποστήριξη και ένταξη ασυνόδευτων αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 16 έως 18 ετών, μετά από τοποθέτηση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των ανηλίκων στα εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης διασφαλίζεται η κάλυψη της βασικής ανάγκης σε στέγαση, η ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην τοπική κοινωνία, στην αγορά εργασίας, σε υπηρεσίες υγείας και η συμμετοχή σε ποικίλες δραστηριότητες, με στόχο τη σταδιακή αυτονόμηση και την ομαλή μετάβασή τους προς την ενηλικίωση.

Το πρόγραμμα εποπτευόμενων διαμερισμάτων της ΑΡΣΙΣ στη Βόρεια Ελλάδα εντάσσεται στο έργο «ΠΥΛΗ» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, καθώς και εθνικούς πόρους.


Θεσσαλονίκη 19 Ιουνίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως