Το φύλο στον Μεσοπολέμο

Δωρεάν online συνάντηση: Το φύλο στον Μεσοπολέμο

Οι Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου διοργανώνουν την τρίτη από τις Συναντήσεις τους, διαδικτυακά στον σύνδεσμο
https://authgr.zoom.us/j/98997310674
Ομιλήτρια: Μαρία Ρεπούση (ιστορικός, ΑΠΘ)
“Οι ‘απειλητικές’ γυναίκες της δεκαετίας του 1920: λόγοι και αντίλογοι για τα σώματα, τα επαγγέλματα και τις ιδέες των γυναικών”
Σχολιάστρια: Δήμητρα Σαμίου (ιστορικός)
Συντονίζει η Έφη Αβδελά (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
〽️Παρουσίαση
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού, οι γυναίκες ήταν εγκλωβισμένες σε μια θηλυκή εκδοχή της πολιτειότητας με κυρίαρχη τη μητρότητα με τις υπάλληλες της συνεκδοχές. Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις αναπόφευκτες ανακατατάξεις που επιφέρουν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις στις έμφυλες κατανομές καθώς και την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφυγισσών από τη Μικρασία, η ισχύουσα έμφυλη κανονικότητα αμφισβητείται και τίθεται το ζήτημα ενός νέου έμφυλου πολιτισμού. Η αμφισβήτηση εκλαμβάνεται ως απειλή για την αντρική ταυτότητα, το έθνος, την ιδιότητα του πολίτη και την κοινωνική αρμονία και συσχετίζεται με την κομμουνιστική απειλή και τον «μαλλιαρισμό». Οι γυναίκες γίνονται οι δείκτες για την επικράτηση του υλισμού στην ελληνική κοινωνία.
Η παρούσα ανακοίνωση παρακολουθεί το λόγο για τη δημιουργία της απειλητικής γυναίκας της δεκαετίας του 1920 επιλέγοντας να φωτίσει τους τόπους που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο τους κοινωνικούς φόβους για την έμφυλη τάξη πραγμάτων: το σώμα, τα επαγγέλματα και τις ιδέες των γυναικών για την ισοπολιτεία. Το σώμα των γυναικών από ασφαλές σώμα μητέρων μετατρέπεται σε ένα μεταβαλλόμενο επικίνδυνο τόπο καθώς κάθε αλλαγή στην εμφάνιση των γυναικών εκλαμβάνεται ως προσπάθεια ανατροπής του συστήματος ανδρικού ελέγχου και κοινωνικής επιτήρησης πάνω στο γυναικείο. Η παρουσία των γυναικών σε νέα επαγγέλματα επανατροφοδοτεί με ακραίο τρόπο το φόβο της εγκατάλειψης της μητρότητας και των παιδιών. Οι ιδέες και οι διεκδικήσεις των γυναικών για τη ψήφο απειλούν την αντρική ταυτότητα καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη διχοτομική πολιτειότητα.
Η Μαρία Ρεπούση είναι ιστορικός με ειδίκευση την ιστορική εκπαίδευση και μέχρι πρότινος καθηγήτρια στο ΑΠΘ. Ασχολείται συγκεκριμένα με την σχολική ζωή της ιστορίας και τις επιδράσεις της στη διαμόρφωση της ιστορικής σκέψης και την ιδιότητα του πολίτη καθώς και για τις δημόσιες διαμάχες που αφορούν την ιστορική εκπαίδευση. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η Ιστορία του Γυναικείου Κινήματος. Το τελευταίο της βιβλίο αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η σχολική ιστορία σε όλον τον κόσμο και έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan το 2019.
H Δήμητρα Σαμίου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και Πολιτισμική Ιστορία στο Παρίσι. Αργότερα υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ με θέμα την ιστορία των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ελλάδα. Άρθρα της γύρω από τον φεμινισμό του Μεσοπολέμου έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε