Site icon Cityportal.gr

Δωρεάν Προβολή: Επιστροφή στη Γη

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] έχει την χαρά να παρουσιάσει στην 8η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2022-2023 το εικαστικό ντοκιμαντέρ για τον κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη, Επιστροφή στη Γη [59λ], της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη, βραβευμένο από την Π.Ε.Κ.Κ. στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί ακόμη με Βραβεία Φωτογραφίας [Χρύσα Τζελέπη] και Μουσικής σύνθεσης [Κωστής Δρυγιανάκης] στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Επιστροφή στη Γη γίνεται με την παρουσία των σκηνοθετών Χρύσας Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη, στον πολυχώρο To Pikap kato, την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 στις 8μμ και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Γιάννης Φραγκούλης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες και το κοινό. Ειδικοί προσκεκλημένοι μας ο κεραμίστας πρωταγωνιστής Έκτορας Μαυρίδης και ο μουσικός επενδυτής Κωστής Δρυγιανάκης, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη συζήτηση.

Επιστροφή στη Γη / Back to Earth [2021 Ελλάς, 59 λεπτά]
ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης. Παραγωγή: anemiCinema. Διεύθυνση παραγωγής & διεύθυνση φωτογραφίας: Χρύσα Τζελέπη. Ηχοληψία & μοντάζ: Άκης Κερσανίδης. Μουσική επένδυση: Κωστής Δρυγιανάκης. Μουσικοί: Κώστας Παντόπουλος [μπάσο], Χρήστος Καλτής [μπάσο], Νίκος Ξηράκης [μεταλόφωνο -συρτάρι], Κώστας Ανέστης [κρουστά]. Μίξη ήχου: Σίμος Λαζαρίδης. Γραφικά, τίτλοι, σύνθεση εικόνας, χρώμα: Νίκος Τζαφερίδης [vinski]. Πρωταγωνιστεί ο Έκτορας Μαυρίδης. Συμμετέχουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Anat Pick, Κωστής Δρυγιανάκης, Tanir Milanov, Elina Sundukova, Karen Wong.

Σύνοψη:

Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του σβώλοι, διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στον δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, τον χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται πάνω από τα στάχυα, μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Έκτορα.

 

Επιστροφή στη Γη / Back to Earth
Εικαστικό ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη.
Βιογραφικά στοιχεία των συντελεστών

Χρύσα Τζελέπη

Η Χρύσα Τζελέπη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1993 δραστηριοποιείται στον χώρο της δημιουργικής φωτογραφίας με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός. Το 2001 σπούδασε κινηματογράφο στο University of Arts London. Η ταινία της Ιt’s a sad story παρουσιάζεται στο National Film Theater στο Λονδίνο. Παράλληλα συμμετείχε στη σύσταση του εργαστηρίου έρευνας παραστατικών τεχνών AlmaKalma και στα πρώτα χάπενινκγς ΧΑΟΣ Ι, ΧΑΟΣ ΙΙ. Διοργάνωσε [2002-2011] μαζί με τον σκηνοθέτη Άκη Κερσανίδη, με από κοινού την καλλιτεχνική επιμέλεια, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα Παράξενη Οθόνη / Strange Screen. Από το 2009 αποτελεί από τα βασικά μέλη του κινηματογραφικού εργαστηρίου – φεστιβάλ Ζagoriwood, στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου. Το 2007 συμμετέχει στην ίδρυση της ανεξάρτητης εν Θεσσαλονίκη εταιρίας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων anemiCinema, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ως σκηνοθέτιδα και παραγωγός οπτικοακουστικών έργων, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Άκης Κερσανίδης

Ο Άκης Κερσανίδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1988 από τη σχολή κινηματογράφου Ε. Χατζίκου. Από το 1989 μέχρι το 2000 εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας, σκηνοθέτης και παραγωγός με την εταιρία παραγωγής Προσέγγιση ενώ από το 1994 ασχολείται και με την κινηματογραφική εκπαίδευση. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις με μικτά μέσα (χορό, ζωγραφική, μουσική, βίντεο, performances, κ.α.) Συνδιοργάνωσε και διηύθυνε το φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου Παράξενη Οθόνη. Από το 2009 μέχρι σήμερα συμμετέχει στη διοργάνωση του εργαστηρίου κινηματογράφου Zagoriwood ενώ από το 2008 δραστηριοποιείται σαν σκηνοθέτης και παραγωγός στην anemiCinema.

Έκτορας Μαυρίδης

Ο Έκτορας Μαυρίδης γεννήθηκε το 1958 στη Μελβούρνη και το 1969 ήρθε στην Ελλάδα. Το διάστημα 1979-1988 έζησε στο Σικάγο σπουδάζοντας γλωσσολογία και κεραμική στο Northeastern Illinois University. Από 1991 διδάσκει και εμφορεί την κεραμική τέχνη σε νέους από διάφορες χώρες. Το 2006 μετέφερε το εργαστήρι του 15χλμ εκτός Θεσσαλονίκης, στο μέσον ενός αμυγδαλεώνα, υπό τη σκέπη του Χολομώντα, με θέα τον Όλυμπο και τον ορίζοντα του Θερμαϊκού κόλπου, όπου εξακολουθεί να διδάσκει και να δημιουργεί με πηλό και φωτιά. Έργα του έχουν εκτεθεί εντός χώρας και διεθνώς και έχει παρουσιάσει τις τεχνικές του σε διεθνή συμπόσια και εργαστήρια.

Κωστής Δρυγιανάκης

Ο Κωστής Δρυγιανάκης γεννήθηκε στον Βόλο το 1965. Σπούδασε Φυσική (ΑΠΘ) και Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ασχολήθηκε με την Οπτική Μουσική [1984]. Από το 1987 είναι δραστήριος ως συνθέτης και παραγωγός δίσκων. Η μουσική του «συναρμολογημένη συνήθως με τη βοήθεια μέσων ηχογράφησης [μαγνητόφωνα, υπολογιστές κ.τ.ό.] ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ηλεκτροακουστικής μουσικής. Ακολουθώντας ανορθόδοξες σχέσεις σύνθεσης, ηχογράφησης και ανασύνθεσης, αξιοποιεί τυχαιότητα και αυτοσχεδιασμό, ισορροπεί μεταξύ ατμοσφαιρικότητας και έκπληξης, παραπέμπει και αναζητά χωρίς να λησμονεί τον συναισθηματικό της τόπο».

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους δημιουργούς για την παραχώρηση της ταινίας τους, τους ειδικούς καλεσμένους και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της. Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις.

► Info

Επιστροφή στη Γη
εικαστικό ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη & του Άκη Κερσανίδη
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023
Ώρα έναρξης: 20:00
To Pikap kato
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης



 

Exit mobile version