Δωρεάν προβολή | Ματαρόα: Το ταξίδι συνεχίζεται...

Ματαρόα: Το ταξίδι συνεχίζεται... ντοκιμαντέρ συλλογικής μνήμης του Ανδρέα Σιαδήμα
Mataroa: The Journey Goes On…, a historical documentary by Andreas SIADIMAS

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] προβάλλει δωρεάν το ντοκιμαντέρ συλλογικής μνήμης Ματαρόα: Το ταξίδι συνεχίζεται… του Ανδρέα Σιαδήμα, τιμημένο στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και το 2ο GrecDoc Festival – Paris 2020.


Η προβολή του ντοκιμαντέρ Ματαρόα: Το ταξίδι συνεχίζεται… γίνεται στον πολυχώρο To Pikap kato, την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στις 8μμ και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Γ. Καρδερίνης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με ειδικούς προσκεκλημένους μας, την αναπλ. προϊσταμένη του Film Office Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ιστορικό κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη και τον πεζογράφο, σεναριογράφο, δημοσιογράφο Γιώργο Σκαμπαρδώνη, σύμβουλο της έκδοσης MATAROA, της ομώνυμης πλατφόρμας και των ετήσιων βραβείων νέων καλλιτεχνών.

Ματαρόα: Το ταξίδι συνεχίζεται… / Mataroa: The Journey Goes On…

[2019 Ελλάς, 84 λεπτά] ντοκιμαντέρ μνήμης του Ανδρέα Σιαδήμα.
Σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής: Ανδρέας Σιαδήμας. Σύμβουλος σεναρίου: Ανδρέας Βασιλείου. Αρχική ιδέα, έρευνα: Δρ. Servanne Jollivet, Κωστής Κορνέτης. Φωτογραφία: Παναγιώτης Βούζας, Α. Σιαδήμας. Ήχος: Κλεάνθης Μανωλάρας, Α. Σιαδήμας. Μουσική: Ελένη Καλλιμοπούλου. Τελικό μιξάζ: Teemu Takatalo. Μοντάζ: Κώστας Χριστοφορίδης. VFX: Μπάμπης Βενετόπουλος. Παραγωγή: DANGEROUS Productions, ΕΡΤ, 2|35.


Σύνοψη:

Τον Δεκέμβριο του 1945, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή Οκτάβιου Μερλιέ, ναυλώνει ένα στρατιωτικό πλοίο, το οπλιταγωγό Ματαρόα, ώστε να προσφέρει σε 150 νέους Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες, γαλλικές υποτροφίες και τη δυνατότητα διαφυγής στη Γαλλία. Στο πλοίο αυτό επιβιβάστηκε ο ανθός μιας έκτακτης, όπως αποδείχθηκε, γενιάς, ορισμένοι από τους εκπροσώπους της οποίας [Νέλλη Ανδρικοπούλου, Κώστας Αξελός, Μάνος Ζαχαρίας, Ελένη Θωμοπούλου, Γιώργος Κανδύλης, Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Κουλεντιανός, Μιμίκα Κρανάκη, Εμμανουήλ Κριαράς, Μέμος Μακρής, Νίκος Σβορώνος, Μάτση Χατζηλαζάρου κ.ά.] σφράγισαν στη συνέχεια με το έργο τους το επιστημονικό, διανοητικό και καλλιτεχνικό πεδίο της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Πλοίο-φάντασμα; σύγχρονη Αργώ; Οδύσσεια χωρίς επιστροφή; Τι είναι το Ματαρόα στην μνήμη των ανθρώπων εκείνου του ιστορικού πλου της 22ας Δεκεμβρίου 1945; Πως πέρασε από την μνήμη στη λήθη; Τι αποτύπωσε; Πως αναδεικνύεται σήμερα σε αυτόφωτο «ιστορικό τόπο μνήμης»;


Βιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη και των καλεσμένων

Ο Ανδρέας Σιαδήμας είναι σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Greenwich. Σύστησε το 2005 την εταιρεία παραγωγής DANGEROUS Productions με αντικείμενο τις οπτικοακουστικές παραγωγές και υπηρεσίες. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές και εμπορικά βίντεο.

Ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως και έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία. Συνεργάστηκε με το BBC στο ντοκιμαντέρ Origins of Art, με την Atlantic Productions στο ντοκιμαντέρ Ancient Greek Murder της σειράς Mummy Autopsy, και με το Channel 4 στο ντοκιμαντέρ The First Greek Papyrus. Δίδαξε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ως καλλιτέχνης φωτογράφος έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Γερμανία.

Εργογραφία:

Δεντρολίβανος ο φαρμακευτής /Rosmarinus Officinalis [2008, 21λ], Κινητά στοιχεία /Handset Type [2011, 17λ], Μουσικό Χωρίο /Music Village [2013, 71λ], Ματαρόα: Το ταξίδι συνεχίζεται… /Mataroa: The Journey Goes On… [2019, 84λ], Ιστορίες πολέμου και τέχνης /Tales of War and Art [σε εξέλιξη].

Η Λίνα (Αγγελική) Μυλωνάκη είναι δημοσιογράφος και ιστορικός κινηματογράφου, διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στις κινηματογραφικές σπουδές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον ελληνικό κινηματογράφο σε επιστημονικά περιοδικά, είναι συγγραφέας και επιμελήτρια κινηματογραφικών εκδόσεων και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διδάσκει ιστορία και κινηματογράφο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει διδάξει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. (2008-2011). Είναι τακτική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., όπου διδάσκει πολιτιστική διαχείριση και επικοινωνία. Παράλληλα με τη συγγραφική, την ερευνητική και τη δημοσιογραφική της δραστηριότητα, είναι αναπληρώτρια προϊσταμένη στο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Όλα είναι δρόμος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (Βραβείο Ιπεκτσί), Τάμαριξ και Χίλια Δέντρα.

Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού Πανσέληνος της Κυριακάτικης Μακεδονίας που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο European Newspaperdesign Awards 2000. Η συλλογή διηγημάτων του Η Στενωπός των υφασμάτων τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών Πέτρος Χάρης για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον δημιουργό για την παραχώρηση της ταινίας του, τους ειδικούς καλεσμένους και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της. Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις.

► Info

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Ώρα έναρξης: 20:00
Αίθουσα: To Pikap kato
[είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης]


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως