Δωρεάν προβολή: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το Σύμπαν

Ο άνθρωπος που ενόχλησε το Σύμπαν. Το ποιητικό ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη. The Man Who Disturbed the Universe, a documentary by Stavros PSILLAKIS


Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] σας προσκαλεί στην 9η ανοιχτή προβολή της περιόδου 2022-23 με το 1ο ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Σταύρου Ψυλλάκη, Ο άνθρωπος που ενόχλησε το Σύμπαν, τιμημένο με Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής & Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ ημισείας) της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας [2000]. Αφορμή ο τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος που απονεμήθηκε στον Σταύρο Ψυλλάκη στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [2023].

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Ο άνθρωπος που ενόχλησε το Σύμπαν γίνεται στη νέα ψηφιακά αποκαταστημένη έκδοσή του στον πολυχώρο To Pikap kato, την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 8μμ και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Γιάννης Φραγκούλης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τους ειδικούς προσκεκλημένους μας, τον ζωγράφο και δάσκαλο Σώτο Ζαχαριάδη και τον κριτικό κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Στράτο Κερσανίδη.
Ο άνθρωπος που ενόχλησε το Σύμπαν / The Man Who Disturbed the Universe
[2000 Ελλάς, 52 λεπτά] ψυχοκοινωνικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη.

Διεύθυνση παραγωγής, σενάριο & σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης. Παραγωγή: Σταύρος Ψυλλάκης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Παλμάς. Ηχοληψία: Επαμεινώνδας Χατζηνικολής. Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου. Μουσική επένδυση: Νίκος Βίττης. Επεξεργασία εικόνας-ήχου: Δημοσθένης Ράπτης. Επιστημονικοί Συνεργάτες: Dr. Αντώνης Λιοδάκης, Ινστιτούτο Επέκεινα, Dr. Γιώργος Κοκκινάκος. Αφηγητής: Αποστόλης Ασημάκης.

Σύνοψη

Μια ομάδα ψυχικά ασθενών μάς ξεναγεί στην «Εκκλησία του Δήμου», τον χώρο όπου συναλλάσσονται και συνομιλούν σε καθημερινή βάση, εκεί όπου άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει κουβέντα. Στον χώρο όπου καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους. Μια άλλη ομάδα πρώην χρόνιων ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτός Ψυχιατρείου Χανίων, βιώνει την επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά ένα ταξίδι στη Δανία για μια εβδομάδα. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί ν’ ακούσει τον λόγο της τρέλας κάτω από το χαώδες παραλήρημά της – κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη τού είναι την οποία αυτή εμπεριέχει.

Ένα ποιητικό ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, βαθιά φιλοσοφικό, αληθινή και ευχάριστη έκπληξη.

Ο άνθρωπος που ενόχλησε το Σύμπαν / The Man Who Disturbed the Universe

Ψυχοσωματικό και εμψυχωτικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη.
Είμαι η στοργή. / Είμαι το δάκρυ από το βλέφαρο. / Είμαι ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν.
Είμαστε εμείς. / Μια σταγόνα νερό στον ωκεανό / είναι πιο μεγάλη από της γης το σύμπαν.
[- Γ. Κοκκινίδης]

Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Σκηνοθέτης και παραγωγός ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, τα οποία συνήθως εστιάζουν σε οριακές καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και μετά στη σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του στο Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 για το ντοκιμαντέρ Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), ενώ έχει εργαστεί σε ταινίες των Λάκη Παπαστάθη, Δήμου Θέου, Σταύρου Τορνέ. Από την πλούσια φιλμογραφία του, με περισσότερα από 40 έργα ξεχωρίζουν οι ταινίες: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν, ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο, Ολυμπία, Μικρές ιστορίες Ρομά, Το μέσα φως, καθώς και η τριλογία ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, η οποία περιλαμβάνει τις ταινίες ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, Οφειλή και ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου.

Στράτος Κερσανίδης

Ο Στράτος Κερσανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας και Δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη. Εκδότης του περιοδικού ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ (1989) και για πολλά χρόνια αρχισυντάκτης του ιστορικού ΕΞΩΣΤΗ και της εφημερίδας του Φεστιβάλ Δράμας, ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Καθημερινή, Αυγή, Εποχή), περιοδικά (Πολιορκία, Επιθέσεις, City, Επιλογές, Sunday, Fix Carré, Εξώστης, Πλατεία), ραδιοφωνικούς (Α-103, Παρατηρητής, Εγνατία, στο Κόκκινο) και τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ 2 και ΕΤ 3 ). Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου (FIPRESCI). Συνεργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου με την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ και με το ρ/σ «στο κόκκινο».

Σώτος Ζαχαριάδης

Ο Σώτος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Μαθήτευσε πλάι σε τοπικούς ζωγράφους. Πρώτη ατομική έκθεση στην Θεσσαλονίκη το 1984 και στην Αθήνα το 1985. Από τότε παρουσιάζει έργα του σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην δεκαετία του ’80 ασχολείται με περφόρμανς, με αποκορύφωμα τις Ηχοδράσεις στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης το 1989. Μέχρι το 1994 προσκαλεί εγχώριους και ξένους καλλιτέχνες στην Art Gallery Sotos. Από το1992 μέχρι το 1997 διοργανώνει το Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Art Village σε συνεργασία με τα ξένα ινστιτούτα της πόλης του. Από το 1983 διδάσκει ζωγραφική στις φυλακές Επταπυργίου και διαδοχικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς και υποτροφίες όπως η Υποτροφία Φουλμπράιτ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον δημιουργό για την παραχώρηση της ταινίας του, τους ειδικούς καλεσμένους και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της. Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις.

► Info

Πολυχώρος To Pikap kato 
Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
Ώρα έναρξης: 20:00
[είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης]


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως