Δώρο Πάσχα

Δώρο Πάσχα 2021: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

* Γράφει η Μαρία Κόντα

Επιχειρήσεις – εργοδότες, που απασχολούν ή απασχόλησαν εργαζομένους κατά το διάστημα 1/1/2021 – 30/4/2021 πρέπει να καταβάλουν στους εργαζόμενούς τους το Δώρο Πάσχα που τους αναλογεί, έως τη Μεγάλη Τετάρτη 28/4/2021.

Αποδοχές Δώρου Πάσχα

Ως βάση υπολογισμού των αποδοχών του Δώρου Πάσχα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος αποτελούν οι συμφωνημένες/τακτικές αποδοχές του,  κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία που λύεται η σχέση εργασίας.

Τακτικές αποδοχές εκτός του συμφωνημένου μισθού/ημερομίσθιου είναι και κάθε αμοιβή είτε σε είδος ή και σε χρήμα που καταβάλλεται από τον εργοδότη κατ’ επανάληψη όπως είναι αμοιβή υπερεργασίας, υπερωρίας προσαύξησης νυκτερινών και Κυριακών, bonus κλπ.
Το Δώρο Πάσχα πάντα προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666

Για τις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, ο απασχολούμενος καθημερινώς (επί λιγότερες εν σχέση με την πλήρη απασχόληση ώρες) θα λάβει ως Δώρο όσα ημερομίσθια θα λάβει και ο πλήρως απασχολούμενος, βάσει όμως των μειωμένων αποδοχών.

Ο ασχολούμενος με διαλείπουσα (όχι καθημερινή) απασχόληση επί λιγότερες των 6 ημερών (επί 6ημέρου) ή 5 ημερών (επί 5ημέρου) θα λάβει ως Δώρο 2 ημερομίσθια ανά 13 πραγματοποιηθέντα.

Αν η απασχόληση δεν παρέχεται επί σταθερό αριθμό ωρών με συνέπεια να κυμαίνονται οι ημερήσιες αποδοχές, η εξεύρεση του Δώρου θα γίνει με βάση τον μέσο όρο αποδοχών.

Ποιοί δικαιούνται το Δώρο Πάσχα και πώς υπολογίζεται;

Όλοι οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται να λάβουν επίδομα Εορτών Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Εάν έχουν απασχοληθεί όλη την χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 30/4/2021 τότε δικαιούνται μισό μηνιαίο μισθό ή 15 ημερομίσθια αντίστοιχα.
Εργαζόμενος που δεν απασχολήθηκε όλη την χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 30/4/2021, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου Πάσχα. Για μισθωτό με μισθό υπολογίζεται ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες. Εργαζόμενος που έχει απασχοληθεί λιγότερες από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Εργαζόμενος μερικής απασχόλησης με καθημερινή απασχόληση, δικαιούται τόσα ημερομίσθια Δώρο Πάσχα όσο και ο πλήρους απασχόλησης, όμως ο υπολογισμός θα γίνει επί των μειωμένων ημερήσιων αποδοχών.
Εργαζόμενος με εκ περιτροπής ή διαλείπουσα απασχόληση δικαιούται αναλογία Δώρου Πάσχα, 2 ημερομίσθια για κάθε 13 πραγματικές ημέρες εργασίας. Αν κυμαίνονται οι ώρες εργασίας ανά ημέρα, ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα θα γίνει με βάση το μέσο όρο των αποδοχών.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται για το Δώρο Πάσχα

– Συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα η άδεια κυοφορίας και λοχείας (56 ημέρες πριν και 63 μετά τον τοκετό).
– Συνυπολογίζονται οι ημέρες αναμονής σε ασθένεια. Ενώ δεν υπολογίζονται οι ημέρες ασθενείας που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
– Δεν υπολογίζονται οι ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απουσίασε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή με άδεια άνευ αποδοχών.
– Δεν υπολογίζονται οι ημέρες συνδικαλιστικής άδειας.
– Δεν υπολογίζονται οι ημέρες απεργίας.
– Συνυπολογίζεται η σπουδαστική άδεια συμμετοχή σε εξετάσεις.

Δώρο Πάσχα και αναστολή σύμβασης

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή, είτε συνεχόμενο διάστημα, είτε κάποια διακεκομμένα διαστήματα την χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 30/4/2021, θα λάβουν μειωμένο Δώρο Πάσχα.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα λάβουν τα χρήματα από τους εργοδότες τους, που υποχρεούνται να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες που πραγματικά εργάστηκαν αυτή τη χρονική περίοδο με βάση τις αποδοχές τους, ενώ σε δεύτερη φάση θα λάβουν και από το κράτος την αναλογία του Δώρου Πάσχα για τις ημέρες που οι συμβάσεις εργασίας τους ήταν σε αναστολή επί της μηνιαίας αποζημίωσης των 534,00€.
Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, θα βρεθούν κερδισμένοι λαμβάνοντας την αναλογία της μηνιαίας αποζημίωσης των 534€ από το κράτος, καθώς αυτή υπερβαίνει συνήθως τις πραγματικές τους αποδοχές.

Κρατήσεις Δώρου Πάσχα

Στις αποδοχές του Δώρου Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Συντάκτης: Μαρία Κόντα

*Υπεύθυνη Τομέα Μισθοδοσίας Θεσσαλονίκης στη Φοβερά Προστασία

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε