Δραχμές 500 εκατ. ευρώ μένουν φυλαγμένες στα σεντούκια 20 χρόνια μετά το ευρώ

Δύο δεκαετίες αφότου τυπώθηκαν και μοιράστηκαν τα ευρώ στα νοικοκυριά ανά την Ευρωζώνη, εθνικά νομίσματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν φυλαγμένα σε συρτάρια, σεντούκια ή ξεχασμένα μέσα στους… καπανέδες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κάποια μάλιστα δεν έχουν καμία ανταλλακτική αξία πια, αφού οι κεντρικές τράπεζες σε πολλά κράτη – μέλη έχουν σταματήσει τη μετατροπή τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg η αξία των εθνικών νομισμάτων που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι και μπορούν να μετατραπούν σε ευρώ είναι 8,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα αυτά πράγματι θα μετατραπούν, όπως δεν είναι σαφές και το γιατί δεν τα έχουν ήδη ανταλλάξει οι ιδιοκτήτες τους. Κάποιοι μπορεί να έχουν ξεχάσει και την ύπαρξή τους, άλλοι τα κρατούν ως αναμνηστικά και άλλοι ίσως πιστεύουν ότι θα μπορούν να βγάλουν ποσά πολλαπλάσια της ονομαστικής αξίας τους σε δημοπρασίες στο μέλλον.

Τα περισσότερα είναι γερμανικά μάρκα. Για αυτό και η Bundesbank έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίζει την ανταλλαγή τους για απροσδιόριστη χρονική περίοδο. Το ίδιο ισχύει στην Ολλανδία και την Ιρλανδία. Από την άλλη στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα όσοι έχουν στην κατοχή τους εθνικά νομίσματα δεν μπορούν να τα ανταλλάξουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg οι Έλληνες έχουν φυλαγμένες στα σπίτια τους δραχμές αξίας 500 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2002 μαζί με τους πολίτες ακόμη 11 χωρών πήραν στα χέρια τους ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι έως το 2024 η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ, που βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού τώρα, ενώ μέσα στην δεκαετία δεν αποκλείεται να λανσάρει και το ψηφιακό ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως