Δυτικό παράκτιο Μέτωπο Θεσσαλονίκης - Εναρξη εργασιών (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Βαρνάβας: Να πάψει επιτέλους η ομορφιά της περιοχής να ανταγωνίζεται την ασχήμια

Την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, κήρυξε σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλοχώρι του Δήμου Δέλτα, στην ακτή της λιμνοθάλασσας της περιοχής, παρευρέθηκαν πολίτες και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Σεβάσμιος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Δήμαρχος Δέλτα, κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στην παράκτια ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης και καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης (από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Τζιτζικώστας: Χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ανέφερε πως μέριμνα της περιφέρειας και των συνεργαζόμενων Δήμων, μπαίνει τέλος στην υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας με έργα και όχι με λόγια. «Μέχρι σήμερα ερχόμασταν εδώ μόνο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Στόχος μας είναι να γίνει η περιοχή, σε πολύ λίγο χρόνο, πόλος έλξης για Μακεδόνες και Θεσσαλονικείς, οι οποίοι θα χαίρονται το χώρο με τις οικογένειες τους», ήταν το σχόλιο του κ. Τζιτζικώστα. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.

Μητροπολίτης Βαρνάβας: Τεράστιας σημασίας έργο σε μία περιοχή που μέχρι σήμερα η ομορφιά ανταγωνίζεται την ασχήμια

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί το σπουδαίο έργο το οποίο έχει αποφασιστεί από το 2018, με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  ούτως ώστε να πάψει επιτέλους η ομορφιά της περιοχής να ανταγωνίζεται την ασχήμια που οι άνθρωποι συστηματικά και ανεύθυνα δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Γιουτίκας: Εργο πνοής για τους Θεσσαλονικείς

Η διάρκεια του έργου είναι 30 μήνες υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου.

«Θα καθαριστούν 600 στρέμματα γης σε ένα μήκος ακτογραμμής 6 χλμ., από της εκβολές του Γαλλικού ποταμού έως ανατολικότερα, νότια της περιοχής των πετρελαιοειδών μέχρι την πιο επιβαρυμένη περιοχή των Βυρσοδεψείων. Υπολογίζεται πως θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1350 τόνοι μη επικίνδυνων υλικών, και περισσότεροι από 950 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων όπως λάστιχα, πλάκες αμιάντου, παλιές δεξαμενές. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η εξυγίανση υπόγειων υδάτων. Το μεγάλο όραμα μας είναι να καταστεί η περιοχή επισκέψιμη για όλους του πολίτες» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Οι Δήμαρχοι Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Γιάννης Ιωαννίδης και Λάζαρος Κυρίζογλου αντίστοιχα, μίλησαν για τα τεράστια οφέλη που θα έχουν οι περιοχές της δικαιοδοσίας τους από το έργο της αναβάθμισης.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν σήμερα 9 Ιουλίου,  με την αποκομιδή λαστίχων από τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, στην τοποθεσία του Εχέδωρου, όπου και έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση.

Ανάδοχος εταιρεία του έργου είναι η «Intergeo», με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωπεριβαλλοντικών μελετών και έργων, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στις εξυγιάνσεις ρυπασμένων εδαφών και υπόγειων νερών και διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2024

Ρεπορτάζ –  Φωτό: Γιάννης Γκουμάκης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως