E-shop: Nέοι κανόνες ΦΠΑ από 1.7.2021

*Γράφει η Γεωργία Κολοφίκα

Εκτός από τα οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές, εξίσου σημαντική είναι και η τήρηση των υποχρεώσεων σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καθιερώσει παλιότερα φορολογικούς κανόνες για τη στήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των διαδικτυακών επιχειρήσεων στην ΕΕ και πρόσφατα ανακοινώθηκαν στην σελίδα της ΑΑΔΕ όλες οι αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ από 1.7.2021.  

Σκοπός των αλλαγών είναι να απλοποιήσουν τις υποχρεώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, να ενισχύσουν την  ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ και να οδηγήσουν σε εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. 

Για την εφαρμογή των νέων κανόνων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής κοινότητας και των συναλλασσόμενων, η ΑΑΔΕ ανέπτυξε τη νέα πλατφόρμα One Stop Shop. Όπως συμβαίνει σε κάθε εφαρμογή της ΑΑΔΕ, δίνονται αναλυτικές οδηγίες χρήσης και σχετικές επεξηγήσεις για τους χρήστες. 

Αναλυτικότερα:

Α. One Stop Shop (OSS)

  1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή OSS

Το OSS επιτρέπει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών  να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος- μέλος (κ-μ) της ΕΕ,  στο οποίο αποδίδουν και τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κ-μ, για:

  • όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες,
  • τις εντός ΕΕ  πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και
  • ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.
  1. Νέο πανευρωπαϊκό κατώφλι για τις «πωλήσεις από απόσταση» 

Καθιερώνεται νέο, για όλη την ΕΕ, κατώφλι 10.000 ευρώ, για τις πωλήσεις από απόσταση, κάτω από το οποίο:

  • οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE) και
  • οι πωλήσεις από απόσταση εντός της ΕΕ,

θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κ-μ εγκατάστασης του προμηθευτή και όχι στον τόπο κατοικίας του καταναλωτή.

  1. Οnline ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Ειδικές ρυθμίσεις θεσπίζονται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν ως οιωνεί προμηθευτές (“deemed suppliers”) των αγαθών και να καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του ΦΠΑ. 

Στην εφαρμογή OSS μπορούν να εγγραφούν πάροχοι υπηρεσιών /προμηθευτές αγαθών και ηλεκτρονικές πλατφόρμες,  εγκατεστημένοι εντός και εκτός ΕΕ.

Β.  One stop shop εισαγωγών (IOSS)

  1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή IOSS

Το IOSS επιτρέπει την καταβολή του ΦΠΑ εισαγόμενων προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο για αποστολές μέχρι 150 ευρώ και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοολούχα και ενεργειακά προϊόντα).

  1. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ εισαγωγών

Από 1.7.2021, επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλες τις εισαγωγές ανεξαρτήτως της αξίας τους και σύμφωνα με τους – κατά περίπτωση – ισχύοντες εθνικούς συντελεστές ΦΠΑ.

  1. Οφέλη για προμηθευτές/πωλητές, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αγοραστές/εισαγωγείς

Η εφαρμογή επιτρέπει στους προμηθευτές και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που πωλούν εισαγόμενα αγαθά σε τελικούς καταναλωτές στην ΕΕ να συλλέξουν, να δηλώσουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ στην υπηρεσία μίας στάσης, αντί της καταβολής  του ΦΠΑ από τον αγοραστή (εισαγωγέα) κατά τη στιγμή εισαγωγής των αγαθών στην ΕΕ, όπως ίσχυε έως 30.6.2021 για τα αγαθά αξίας μεγαλύτερης των 22 ευρώ.

Η εφαρμογή καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία και για τον αγοραστή (εισαγωγέας), ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ  κατά τη στιγμή της διαδικτυακής αγοράς, χωρίς να απαιτείται η εκ μέρους του διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά τη στιγμή της εισαγωγής.

Στην εφαρμογή μπορούν να εγγραφούν πωλητές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες  εγκατεστημένες στην ΕΕ. Επίσης, μπορούν να εγγραφούν και μη εγκατεστημένοι στην ΕΕ μέσω του ορισμού ενδιάμεσου φορέα εγκατεστημένου στην  ΕΕ για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ΦΠΑ.

Σε γενικές γραμμές οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις λόγω μείωσης κόστους αλλά και εξίσωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών και κατ΄επέκταση τα κράτη – μέλη της ΕΕ λόγω της πιο δίκαιης απόδοσης ΦΠΑ. 

Συντάκτης: Γεωργία Κολοφίκα

Senior Consultant Management Consulting Department στη ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΤΙΑ

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε