31.5 C
Thessaloniki
32.6 C
Athens

«Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;»

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου της διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Violet June»

H επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica συμμετέχει ενεργά στη διεθνοποίηση της βραζιλιάνικης καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον Kερατόκωνο «Violet June» με την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης του πετυχημένου βιβλίου του Dr Renato Ambrósio Jr. MD, PhD, IORA, Instituto de Olhos, Rio de Janeiro, Brazil «Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;», μια ιστορία μυθοπλασίας με μικρές δόσεις πραγματικότητας.

«Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;»

«…H άγνοια μπορεί να βλάψει παραπάνω και από την ίδια την ασθένεια…». Η Violet (Βιολέτα) μας περιγράφει την περιπέτειά της όπως αυτή την έζησε μέσα από τα παιδικά της μάτια. Μας ταξιδεύει στον κόσμο μιας πάθησης η οποία υπάρχει σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, στον κόσμο του κερατόκωνου. Σε αυτό το ταξίδι υπάρχουν στιγμές στεναχώριας, στιγμές χαράς, γνωριμίες με ανθρώπους που θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της, καθώς και η έμπνευση για την έναρξη μιας προσπάθειας πηυςη;αου θα έχει ως στόχο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τον Kερατόκωνο. Αυτό που θα ήθελε το κοριτσάκι με τα μωβ γυαλιά να μας μείνει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι πως το τρίψιμο των ματιών είναι σε θέση να επηρεάσει την όραση…».

Ο Κερατόκωνος είναι μια περίεργη πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού προς τον κόσμο), η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής σταδιακά αποκτά μια «κωνική» μορφή (σαν προεξοχή), παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στον βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση.

Μια κληρονομική πάθηση

Θεωρείται κληρονομική πάθηση αφού οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, όπου κι εξελίσσεται σχετικά γρήγορα. Στη συνέχεια επιβραδύνεται και ο ρυθμός εξέλιξης σταματά περίπου στα 35 χρόνια της ζωής. Στην Ελλάδα παρατηρείται πως περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους πάσχει από Κερατόκωνο.

Βασικός στόχος αυτού του βιβλίου είναι η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της συγκεκριμένης οφθαλμικής νόσου. Η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορούν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να ζουν καλύτερα με την πάθηση και να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις για την διαχείρισή της.

Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;» στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica (Κεντρική μονάδα: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, Παράρτημα κέντρου πόλης: Αγ. Σοφίας 40) και για τους επόμενους μήνες θα μπορούν να κάνουν download τμηματικά τα κεφάλαια του e-book (pdf format) στην επίσημη ιστοσελίδα www.ophthalmica.gr.

Ο Ιούνιος 2021 αποτέλεσε στην πραγματικότητα την δυναμική εκκίνηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον Κερατόκωνο και στην Ελλάδα, η οποία και θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο 2021 με την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021), όπου κι έχει προγραμματιστεί μια ειδική εκδήλωση για το κοινό. Τη δράση του Ινστιτούτου Ophthalmica πλαισιώνει δυναμικά ένα πλήθος από χορηγούς και υποστηρικτές με πολλά ακόμα σημεία διανομής στη Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση του βιβλίου «Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;»

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του oφθαλμιάτρου χειρουργού Μίλτιάδη Μπαλίδη PhD, FEBOphth, ICOphth, ειδικού στη χειρουργική κερατοειδούς & προσθίων ημιμορίων, εργάστηκαν οι οφθαλμίατροι χειρουργοί Penelope de Politis MD και Γεώργιος Σιδηρόπουλος MD, FEBOphth στη μετάφραση και ο ειδικευόμενος οφθαλμίατρος Αχιλλέας Ράσογλου στον τελικό έλεγχο. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν η Μαρία Τριανταφυλλίδου, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος και ο oφθαλμίατρος χειρουργός Πέτρος Ράσογλου MD, PhD.

Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής
Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27, Τ.Κ. 54 655, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 263063, 2310 413131, Fax: 2310 279362
Web: www.ophthalmica.gr, E-mail: [email protected]
Παράρτημα κέντρου πόλης: Αγ. Σοφίας 40, Τ.Κ. 54 622, Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία Pixabay

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
31.5 ° C
33.6 °
26.5 °
40 %
1.8kmh
0 %
Πε
31 °
Πα
37 °
Σα
36 °
Κυ
34 °
Δε
37 °