πρόσοψη Μπλε Μέλισσα

Eco School Μπλε Μέλισσα: Ένα μοναδικό σχολείο στην «καρδιά» της φύσης

Βιωματική εκπαίδευση, κριτική παιδαγωγική και υπαίθρια εκπαίδευση συνιστούν τους βασικούς άξονες του Eco School Μπλε Μέλισσα στην Περαία, ενός διαφορετικού σχολείου που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με ποικιλία γνωστικά αντικείμενα και ερεθίσματα

Το όνομά του δηλώνει τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητά του. Άλλωστε, είναι ένα σχολείο που κάνει την οικολογία πράξη, μέσα στην «καρδιά» της φύσης, αλλά και της κοινωνίας, με επίκεντρο το παιδί και τη σωματική, συναισθηματική, ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη. Το Eco School Μπλε Μέλισσα στην Περαία, αναπτυγμένο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ., βλέπει τη γνώση και την εκπαίδευση διαφορετικά, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς άξονες: τη Βιωματική εκπαίδευση (Experiential Education), όπου η εμπειρία και το βίωμα καθίστανται τα κύρια μέσα κατανόησης και μάθησης, την Κριτική παιδαγωγική (Critical Education), καθώς η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους των εργαστηρίων και των δραστηριοτήτων του, αλλά και την Υπαίθρια εκπαίδευση (Outdoor Education), στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν να απολαμβάνουν και να αξιοποιούν το υπαίθριο περιβάλλον.

αίθουσα μαθήματοςαίθουσα μαθήματος

Το Eco School Μπλε Μέλισσα διαθέτει Βρεφικό Σταθμό για παιδιά από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Παιδικό Σταθμό, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2,5 έως 4 ετών, Νηπιαγωγείο για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών, αλλά και ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Στο ΚΔΑΠ μάλιστα πραγματοποιούνται πάνω από 120 βιωματικά και διαθεματικά εργαστήρια, τα οποία βασίζονται στις Κυψέλες Επιστήμη, Τέχνη, Περιβάλλον, Αθλητισμός, Έρευνα, Συναισθήματα και είναι προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα με βάση τις ανάγκες κάθε ηλικίας . Μέσα από αυτές τις Κυψέλες δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα και ερεθίσματα, να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες, να διερευνήσουν, να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν διαφορετικούς τομείς, τον κόσμο, το περιβάλλον και τελικά τον εαυτό τους, αλλά και να διασκεδάσουν.

Εμπνευστής του μοναδικού αυτού σχολείου είναι ο Γιώργος Κυριάκου, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ασχολήθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του όσο και στη συνέχεια με έρευνες σε σχέση με την εναλλακτική διδασκαλία των φυσικών επιστημών, αλλά και την υπαίθρια εκπαίδευση. Αφού εργάστηκε σε διάφορα τοπικά σχολεία και ΚΔΑΠ της Θεσσαλονίκης, το 2018 πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το σχολείο που ονειρευόταν: Το Eco School Μπλε Μέλισσα!

αίθουσα δραστηριοτήτωναίθουσα δραστηριοτήτωναίθουσα δραστηριοτήτων

Η εκπαιδευτική διαδικασία

Τα παιδιά στο Eco School Μπλε Μέλισσα δεν δέχονται παθητικά πληροφορίες, αλλά οικοδομούν ενεργητικά τη γνώση, παίρνουν πρωτοβουλίες, επιλέγουν. Ο δάσκαλος λειτουργεί ως διευκολυντής, οργανωτής, εμψυχωτής, συνδιερευνητής, καθοδηγητής, υποστηρικτής τους. Ακούει τις ανάγκες τους, επηρεάζεται από αυτά και προσαρμόζεται με ευελιξία και δημιουργικότητα. Εκτός από τα πολυποίκιλα ερεθίσματα και τους διαφορετικούς τομείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή τα παιδιά και ενισχύουν τη γνωστική τους ανάπτυξη, το σχολείο προάγει επίσης την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Άλλωστε, σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να κατανοούν τα συναισθήματα των ίδιων και των άλλων. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουν έναν ασφαλή τόπο, όπου θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους, να τα αναγνωρίσουν, να τα ονομάσουν, να μάθουν να τα διαχειρίζονται και να τα εκφράζουν με αποδεκτούς τρόπους και φυσικά, να τα αποδέχονται. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν τους κοινωνικούς κανόνες, αλλά και να τους τηρούν, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και να συμβιώνουν αρμονικά με τους άλλους.

Όλες οι δραστηριότητες του σχολείου είναι διαθεματικές και σχεδιασμένες με βάση το μοντέλο E.C.O. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφορετικότητα και τον μοναδικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού. Γι’ αυτό τον λόγο εφαρμόζονται συμπεριληπτικές πρακτικές στα εργαστήρια και τις δράσεις, οι οποίες με σεβασμό ακολουθούν τις ανάγκες των παιδιών, προκειμένου να συμμετέχουν όλα ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εξίσου σημαντική είναι η ένταξη και η συμμετοχή των γονιών στη σχολική διαδικασία. Γονείς και δάσκαλοι γίνονται συνεργάτες και μέσω μιας αμφίδρομης επικοινωνίας υποστηρίζουν και ενισχύουν τη διαδικασία της μάθησης.

αίθουσα δραστηριοτήτωναίθουσα μαθήματοςαίθουσα aerial yoga

Το όνομα και οι συμβολισμοί

Το όνομα Μπλε Μέλισσα κρύβει πολλούς συμβολισμούς. Η μέλισσα είναι ένα έντομο απαραίτητο για τον άνθρωπο, αλλά και από τα πιο σημαντικά όντα στον πλανήτη, καθώς είναι απαραίτητη για την επικονίαση των φυτών μέσω της οποίας γίνεται η αναπαραγωγή τους. Σε όλο αυτό το σύστημα βασίζεται η επιβίωση και η εξέλιξη των φυτικών ειδών, η ισορροπία της τροφικής αλυσίδας. Η επιθυμία του σχολείου να αναδείξει τον ενεργό του ρόλο μέσα στην κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιμακούμενης εξαφάνισης των μελισσών οδήγησε στην επιλογή του ονόματος, πίσω από την οποία βρίσκεται επίσης και ο παραλληλισμός της μέλισσας με τη φιλοσοφία της υπαίθριας εκπαίδευσης. Η μέλισσα είναι ιδιαίτερα επιλεκτική, καθώς πετάει από λουλούδι σε λουλούδι και ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει το φέρνει σπίτι της. Με έναν παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και η υπαίθρια εκπαίδευση. Για παράδειγμα, κάποια από τα ερεθίσματα που συναντάμε στη φύση, από ένα απλό λουλούδι ή ένα περίπλοκο φυσικό φαινόμενο, μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή ή την αιτία για τη δημιουργία ενός πολύπλευρου πρότζεκτ ή την επίλυση ενός προβλήματος μέσα στο σχολικό πλαίσιο. Επίσης, η εργασία της μέλισσας βασίζεται στη συνεργατικότητα και την ομαδική δουλειά, στοιχεία που αναδεικνύονται στο Eco School  Μπλε Μέλισσα. Όσο για το Μπλε χρώμα, είναι και αυτό συμβολικό. Παραπέμπει στον ουρανό, τη θάλασσα, την ελευθερία και τη φιλοσοφία.

Ο οικολογικός χαρακτήρας

Το επίθετο «οικολογικό» δεν είναι απλά μια λέξη. Όλοι οι χώροι είναι δομημένοι με φυσικά υλικά, με το ξύλο να κυριαρχεί παντού, από τους τοίχους, τα πατώματα μέχρι και τα παιχνίδια και την παιδική χαρά. Εκτός, όμως, από τη χρήση οικολογικών υλικών, εξίσου σημαντική είναι η προώθηση της οικολογικής συνείδησης και της αγάπης προς το περιβάλλον. Από την ηλικία των 8 μηνών μέχρι και των 12 ετών, τα παιδιά στο Eco School Μπλε Μέλισσα έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, συνδέονται με αυτό και μαθαίνουν πώς να το φροντίζουν και να το προστατεύουν. Το σχολείο γίνεται αφορμή προβληματισμού για την κατάσταση του πλανήτη μας, αλλά και σκέψης για δράσεις ατομικές και συλλογικές, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε το σπίτι μας, τη Γη μας.

Το Eco School Μπλε Μέλισσα υποδέχεται τα παιδιά σε μια υποδομή με πολύ υπαίθριο χώρο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στη φύση, να βγουν στον κήπο, να καλλιεργήσουν τα λαχανικά τους, να παίξουν παιχνίδια στο γκαζόν και να οργανώσουν περιβαλλοντικές περιπέτειες. Τα κιόσκια, οι μπασκέτες, η αμμοδόχος, η παιδική χαρά, ο τοίχος αναρρίχησης είναι μερικές από τις εκπλήξεις που συναντούν τα παιδιά στην αυλή, ενώ το σχολείο είναι εφοδιασμένο με εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως στερεοσκόπιο, μικροσκόπιο, τηλεσκόπιο, φωτοτράπεζα, φωτογραφικές μηχανές, τρισδιάστατους εκτυπωτές, 3d pen, προτζέκτορες, εργαλεία ρομποτικής, πανιά aerial yoga και άλλα πολλά που συναρπάζουν τα παιδιά και τα βοηθούν στις καθημερινές τους ανακαλύψεις.

αίθουσα μαθήματοςαίθουσα δραστηριοτήτων

Οι τρεις πυλώνες

Πέραν του πνεύματος της οικολογίας που διαπνέει το σχολείο, τα αρχικά E.C.O. παραπέμπουν και στα τρία κυρίαρχα ρεύματα που καθόρισαν τη γέννηση και τον τρόπο λειτουργίας του. Αυτοί οι τρεις πυλώνες του σχολείου είναι η Βιωματική Εκπαίδευση (Experiential Education), η Κριτική  παιδαγωγική (Critical Education) και η Υπαίθρια εκπαίδευση (Outdoor Education). Αντλώντας έμπνευση και πολύτιμες γνώσεις από πρωτοπόρες και καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τους δημιουργούς τους, όπως τη Μοντεσσόρι, τον Φρενέ, τον Φρέιρε, τον Πεσταλότσι, τον Ντιούι και άλλους, το σχολείο δημιούργησε το δικό του πρωτότυπο παιδαγωγικό μοντέλο ECO, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της δικής μας εποχής:

Βιωματική Εκπαίδευση – Experiential Education: Το βίωμα συνιστά κεντρικό παράγοντα στις συνδιερευνήσεις παιδιών-εκπαιδευτικού. Σε όλα τα εργαστήρια, η εμπειρία και το βίωμα αποτελούν τα κύρια μέσα κατανόησης και μάθησης. Όταν ένα παιδί ακούει απλώς κάτι από το δάσκαλό του, έχει μια συγκεκριμένη αντιληπτική ικανότητα. Όταν ακούει και βλέπει κάτι ταυτόχρονα, αυτή η αντιληπτική ικανότητα αυξάνεται. Όταν όμως ένα παιδί ακούει, βλέπει, ενεργεί, νιώθει, αισθάνεται, συμμετέχει, τότε αυτή η αντιληπτική ικανότητα αυξάνεται ακόμα παραπάνω. Γι΄ αυτό τα πάντα στο Eco School Μπλε Μέλισσα απορρέουν μέσα από βιωματικές διαδικασίες. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο η εκπαιδευτική διαδικασία αποκτά ενδιαφέρον και γίνεται απολαυστική.

παιδική χαράχώρος ξεκούρασης

Κριτική παιδαγωγική – Critical Education: Στόχος του πυλώνα αυτού είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα παιδιά. Το στοιχείο αυτό είναι εξίσου κεντρικό στη φιλοσοφία του σχολείου και στις δραστηριότητές του. Φανερώνεται άμεσα στο εργαστήριο «Σκέφτομαι και Κρίνω», αλλά και έμμεσα είναι διάχυτο σε όλα τα εργαστήρια, όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να σκεφτούν, να εξετάσουν, να αποφασίσουν, να κρίνουν, να επιλέξουν. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά γίνονται ερευνητές και εξασκούνται στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής και όχι μόνο.

παιδιά κάνουν τοξοβολίαπαιδιά παίζουνπαιδί μαθαίνει ακοντισμόπαιδιά παίζουν με άμμο

Υπαίθρια εκπαίδευση – Outdoor Education: Το γοητευτικό στην υπαίθρια εκπαίδευση είναι η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθουμε στη φύση, αλλά και οι ευκαιρίες μάθησης που προκύπτουν, όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Επιπλέον, γνωρίζοντας καλύτερα τη φύση, γνωρίζουμε καλύτερα και τον εαυτό μας μέσα από αυτή. Στο Eco School Μπλε Μέλισσα τα παιδιά μαθαίνουν πώς μπορούν να απολαμβάνουν και να αξιοποιούν το υπαίθριο περιβάλλον. Βγαίνουν έξω, παρατηρούν, αγγίζουν, μυρίζουν και παράλληλα χρησιμοποιούν ό,τι τους προσφέρει η φύση, όπως καρπούς, φυτά, δέντρα, χώμα, κλαδιά.

Το Eco School Μπλε Μέλισσα είναι ένα διαφορετικό σχολείο, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει ολιστικά την επαφή του παιδιού με τη γνώση και τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Από παιδί σε παιδί, όπως ακριβώς από λουλούδι σε λουλούδι, η Μπλε Μέλισσα μεταφέρει συναισθήματα, γνώση, εμπειρίες, βιώματα.

χώρος αναμονής

ECO School Μπλε Μέλισσα
19ο Χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης – Περαίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 75670
Facebook
Instagram
Youtube
info@mplemelissa.gr

 

 

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Eco School Μπλε Μέλισσα;

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως