Εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας «Νεομάρτυρες Πορεία προς την Ελευθερία»

Στο πλαίσιο του εορτασμού του επετειακού έτους για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Αγιορειτική Εστία εγκαινίασε την Τρίτη 22 Ιουνίου την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. πορεία προς την Ελευθερία».

Ο επίσκοπος Αμορίου

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της Αγιορειτικής Εστίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Στη βραδιά των εγκαινίων, τηρώντας τις τρέχουσες οδηγίες της πολιτικής προστασίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και παρουσία φιλοτέχνων και φίλων της Αγιορείτικης Εστίας, η έναρξη της εικαστικής έκθεσης.

Βενιαμίν Καρακωνστανογλου, Αναστάσιος Ντούρος Κωνσταντίνος Ζέρβας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Αμανατίδης, Στεφανος Γωγάκος

Τα εγκαίνια έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Κωσταντίνος Ζέρβας, ενώ παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, ο Υπουργός Μακεδονίας, Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος του περιφεριακού συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας κ. Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονικης και εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση.

Αναστάσιος Ντούρος, Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Αγιορειτικής Εστίας στους εθνικούς εορτασμούς τονίζοντας ότι: «έχει σχεδιάσει – και υλοποιεί ήδη – ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προβάλει μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, αυτή της συμμετοχής του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα περιέχει την παραγωγή εκδόσεων και εκθέσεων, την διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος καθώς και την οργάνωση ενός Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που στην προσπάθεια αυτή, συνεργαζόμαστε με δύο σημαντικούς φορείς της πόλης μας, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους».

Σταύρος καλαφάτης Αναστάσιος Ντούρος

Ο Υπουργός ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την πολύτιμη συμμετοχή της Αθωνικής Πολιτείας στον αγώνα των Ελλήνων αναφερόμενος σε συγκεκριμένους αγωνιστές, ήρωες, μοναχούς και λαϊκούς που μαρτύρησαν εκείνη την περίοδο. Επιπλέον, τόνισε την ουσιαστική συμβολή της Αγιορειτικής Εστίας με τις επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της οποίας προβάλλεται η συμμετοχή του Αγίου Όρους στην ιστορική πορεία του έθνους.

Αναστάσιος Ντούρος Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ Αναστάσιος Ντούρος κατά το καλωσόρισμα ανάγνωσε τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στον οποίο επισημαίνεται: «Ἀναμφιβόλως οἱ Ἁγιορεῖται νεομάρτυρες ἦσαν καὶ ἡ μεγαλυτέρα προσφορὰ τοῦ Ἁγίου Ὄρους εἰς τὸ Γένος ἡμῶν κατὰ τὴν σκοτεινὴν περίοδον τῆς δουλείας, καθ᾽ ὅτι διὰ τῆς ἐκχύσεως τοῦ τιμίου αἵματός των ἐκράτησαν ζωντανὴν τὴν χριστιανικὴν πίστιν εἰς καιροὺς λίαν δυσχειμέρους καὶ δι᾽ αὐτοῦ ἐπότισαν τὸ δένδρον τῆς ἐλευθερίας, ὥστε έν καιρῷ τῷ δέοντι νὰ ἀποδώσῃ τοὺς γλυκεῖς καρποὺς αὐτοῦ. […] Ὅθεν συγχαίρομεν τὸ Διοικητικὸν Συμβούλιον τῆς Ἁγιορειτικῆς Ἑστίας διὰ τὴν ἀνάληψιν τῆς πρωτοβουλίας αὐτῆς νὰ τιμηθοῦν οἱ νεομάρτυρες, ὡς καὶ τοὺς συμμετέχοντας καλλιτέχνας, οἱ ὁποῖοι, μὲ τὸν ἐνθουσιασμόν, τὴν καλλιτεχνικὴν ἔμπνευσιν καὶ τὴν εὐλάβειάν των ἀποτυπώνουν τὸν ἀγῶνα, τὸ φρόνημα καὶ τὴν πνευματικὴν προσφορὰν τῶν νέων μαρτύρων, τῶν εὐόσμων αὐτῶν ἀνθῶν τοῦ νοητοῦ παραδείσου τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ».

Κωνσταντίνος Ζέρβας Αναστάσιος Ντούρος

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 26 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογραφεί ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

ΓιάννηςΑμανατίδης Σταύρος Καλαφάτης Κωνσταντίνος Ζέρβας

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ο κατάλογος, στον οποίο εκτός από τα έργα της έκθεσης, θα περιέχει τα συναξάρια των παρουσιαζόμενων νεομαρτύρων καθώς και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Ιβηρίτη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων.

Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα περί μη συγχρωτισμού όπως προβλέπεται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άποψη της αυλής της Αγιορειτικής Εστίας

Πληροφορίες:
Διάρκεια: 22 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2021.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Αγιορειτικής Εστίας Εγνατία 109, 54635 Θεσσαλονίκη
Τ. 2310263308
www.agioritikiestia.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως