Εγκαινιάσθηκε η σύγχρονη πεζογέφυρα στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

συνδέει τη νέα πτέρυγα 50 θέσεων Μ.Ε.Θ. με τα χειρουργεία του νοσοκομείου «Η Σωτηρία»

Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, η καινούρια πεζογέφυρα που συνδέει τη νέα πτέρυγα 50 θέσεων Μ.Ε.Θ. με τα χειρουργεία του νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

Η πεζογέφυρα μήκους 125 μέτρων, η οποία συμπληρώνεται από ασθενοφόρο ανελκυστήρα, αποτελεί στο σύνολό της δωρεά της Βουλής προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ακολουθεί και ολοκληρώνει τη δωρεά των 50 θέσεων της σύγχρονης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ίδιο νοσοκομείο, η δωρεά της οποίας προηγήθηκε από τη Βουλή ως συμβολή στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας.

«Αυτή η πεζογέφυρα ας είναι η πεζογέφυρα της ελπίδας που θα δικαιωθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας στη δήλωσή του. «Μιας ελπίδας ενός ασθενούς που θέλει να γίνει καλά, μιας ελπίδας ενός λαού –και τολμώ να πω κι ενός κόσμου– που θέλει να ξεφύγει από αυτή την πανδημία. Και για να ξεφύγουμε από αυτή την πανδημία, κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Η Βουλή, το κράτος, ο λαός, η κοινωνία των πολιτών, η Εκκλησία, οι πάντες. Κι αυτή τη στιγμή, επιτρέψτε μου, με όση αξιοπιστία μπορώ να διαθέσω, να σας πω ότι όχημα αυτής της ελπίδας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Και εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης, άφοβο και ανεμπόδιστο και άπλετο και άφθονο, είναι ο εμβολιασμός. Αυτή την ελπίδα τη χτίζουμε μέσα από τον εμβολιασμό, για να μη χρειαστεί να νιώσει ο άνθρωπος, ο συνάνθρωπος, την άλλη ελπίδα, πηγαίνοντας στη Μ.Ε.Θ. ή στο χειρουργείο. Για να μη χρειαστεί να νιώσει αυτή την ελπίδα, που κι αυτή τη δημιουργούμε, την προστατεύουμε και την κατοχυρώνουμε».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση όλων των πτερύγων της Βουλής για τις ιδιαίτερα σημαντικές αυτές δωρεές επισημαίνοντας: «Αισθανόμαστε ότι ως Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή μας, κάνουμε ένα μικρό μερίδιο του χρέους μας. Έχω συνεννοηθεί με τους Αντιπροέδρους της Βουλής, είναι εδώ ο κύριος Βίτσας, να συνεχίσουμε την προσφορά προς το Σύστημα Υγείας και το έχω πει στον Υπουργό Υγείας. Και θα το συνεχίσουμε, ώστε το Σύστημα Υγείας να είναι ακόμα πιο θωρακισμένο μετά την περιπέτεια, τη δοκιμασία αυτή. Αλλά για να μπορέσουμε, επαναλαμβάνω, να μη χρειαστούμε ούτε τη Μ.Ε.Θ. ούτε οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας, τα πράγματα, ευτυχώς πια, είναι απλούστατα: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ!».

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» κ. Θανάσης Γιάνναρης, ο Διοικητής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» κ. Σωκράτης Μητσιάδης και στελέχη του νοσοκομείου.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά από τον Πρόεδρο της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής για την προσφορά, για τη δωρεά που έκανε η Βουλή των Ελλήνων και να σας πω ότι το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε σήμερα είναι ότι όταν συνεργάζονται η Βουλή, τα υπουργεία, οι ‘‘Κτιριακές Υποδομές’’ και όλοι οι φορείς αρμονικά βλέπετε το αποτέλεσμα. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από λίγους μήνες, ολοκληρώσαμε τις 50 κλίνες Μ.Ε.Θ., άρα συμβάλαμε κι εμείς σε ένα μικρό βαθμό στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Υγείας, προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πριν από 18 μήνες. Σχεδόν έχουν διπλασιαστεί οι κλίνες Μ.Ε.Θ. και σήμερα εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής μία πεζογέφυρα η οποία στην ουσία δημιουργεί όλες τις συνθήκες για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο αναφοράς, όπως είναι το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», συνδέοντας με έναν τρόπο πρακτικό και εύστοχο τα χειρουργεία με τη Μ.Ε.Θ. Αυτό έγινε μέσα σε 60 ημέρες. Να ευχαριστήσω κι εγώ τον ανάδοχο, να ευχαριστήσω την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές και να ευχαριστήσω και όλους τους εργαζόμενους εδώ στο νοσοκομείο για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής ολόκληρο το Κοινοβούλιο, για την ευγενική και γενναιόδωρη προσφορά, καθώς και τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή και τις «Κτιριακές Υποδομές» για την άρτια, γρήγορη, αποτελεσματική υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου. Επίσης ευχαρίστησε το Προεδρείο της Βουλής για τη δέσμευσή του να στηρίξει και να ενισχύσει περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, τόνισε ότι όλοι οι θεσμοί, όλοι οι άνθρωποι που έχουν γνώση, οι επιστήμονές μας ομονοούν στο ότι ο εμβολιασμός είναι ο ασφαλής και μοναδικός αυτή τη στιγμή τρόπος για να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας, που έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές στον πλανήτη και βασανίζει και τη χώρα μας και απηύθυνε έκκληση, για μία ακόμη φορά, σε όλους τους συνανθρώπους μας να εκμεταλλευτούν αυτό το δώρο της επιστήμης και να θωρακιστούν αυτοί, οι οικογένειές τους, ο κοινωνικός τους περίγυρος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Θανάσης Γιάνναρης δήλωσε: «Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με τη δημιουργική καθοδήγηση του κ. Καραμανλή συνεχίζει ευσυνείδητα να επιτελεί το χρέος της στον πολίτη. Η γρήγορη ολοκλήρωση της κατασκευής της σύγχρονης πεζογέφυρας του νοσοκομείου ‘‘Η Σωτηρία’’, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, είναι μία ακόμη σημαντική ανάσα βοήθειας, στις δύσκολες ώρες που περνά η κοινωνία μας».

Το ιστορικό του έργου

Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» με τις νομοθετικές ρυθμίσεις περί μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίσθηκε από το ποσό των 800.000 ευρώ, που με ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων διατέθηκε ως δωρεά από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.».

Το αντικείμενο του έργου περιλάμβανε την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την κατασκευή οικοδομικών – Η/Μ εργασιών για τη δημιουργία συνδετήριας πεζογέφυρας μεταξύ της νέας πτέρυγας ΜΕΘ 50 κλινών και του κτιρίου «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» διαμέσου του κτιρίου «ΜΕΓΑ ΛΑΪΚΟ», τη διαμόρφωση του εγγύς περιβάλλοντα χώρου, τη λειτουργική σύνδεση της πεζογέφυρας και των εγκαταστάσεών της με τις υφιστάμενες υποδομές του νοσοκομείου, την κατασκευή εξωτερικού ασθενοφόρου ανελκυστήρα 3 στάσεων στο κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», σε λειτουργική διασύνδεση με τη συνδετήρια πεζογέφυρα, τη διαμόρφωση των προθαλάμων του ανελκυστήρα, τη διαμόρφωση των χώρων (οικοδομικές – Η/Μ εργασίες) στα σημεία σύνδεσης της πεζογέφυρας με τα κτίρια «ΜΕΓΑ ΛΑΪΚΟ» και «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» και την πλήρη διενέργεια των δοκιμών και ρυθμίσεων των εγκαταστάσεων.

Στόχος του έργου ήταν η λειτουργική διασύνδεση της νέας ΜΕΘ 50 κλινών, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19, με το κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», καθώς δεδομένης της διασποράς των κτιρίων στο οικόπεδο του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργικής διασύνδεσης και ασφαλούς πρόσβασης από τα χειρουργεία που βρίσκονται στο κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» με τη νέα ΜΕΘ 50 κλινών. Η συνδετήρια αυτή, κλειστή πεζογέφυρα, μήκους 125 τ.μ., διαθέτει ανεξάρτητο σύστημα κλιματισμού-αερισμού, καθώς επίσης και τις απαραίτητες εξόδους διαφυγής για λόγους πυροπροστασίας. Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή και νοσοκομειολογικά ορθή μεταφορά ασθενών, κυκλοφορία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και διακίνηση υλικού. Επίσης, η κατασκευή του εξωτερικού ασθενοφόρου ανελκυστήρα στο κτίριο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» συμπληρώνει λειτουργικά το έργο. Πολύ σημαντική είναι και η νέα διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου, στο ισόγειο του κτιρίου «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», με ράμπες πρόσβασης αμαξιδίων ΑΜΕΑ, φορείων και θυρών εισόδου. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου διενεργήθηκε στις 10.02.2021, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 793.302,20 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με την υπ’ αριθμ. 4/282/04.03.2021 απόφασή του, το Δ.Σ. της εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» ενέκρινε την ανάθεση του έργου στην εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. με ποσό προφοράς 777.561,00 €. Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπογράφηκε στις 18.03.2021.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στα εγκαίνια της πεζογέφυρας που συνδέει τα χειρουργεία με τη νέα ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής, στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο προστασίας της υγείας. Η Βουλή των Ελλήνων, όπως ξέρετε, με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων, αποφάσισε να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας, όταν το χτύπαγε μια άγνωστη τότε, παγκόσμια, πρωτοφανής απειλή. Και αποφασίσαμε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, με τον κύριο Κικίλια και τους συνεργάτες του, να στηρίξουμε το νοσοκομείο «Σωτηρία» που ήταν στην πρωτοπορία της μάχης εναντίον αυτού του δαίμονα, του καινούριου δαίμονα της εποχής μας, όταν τα πράγματα ήταν ακόμα στο πολύ αρχικό στάδιο, όπου η αγωνία συνυπήρχε πολλές φορές και με το άγνωστο.

Καταφέραμε, συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Υποδομών, με τον κύριο Καραμανλή, με την κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές», να φτιάξουμε 50 καινούριες θέσεις Μ.Ε.Θ. απολύτως απαραίτητες για τη χώρα, όχι μόνο για το νοσοκομείο, την πιο κρίσιμη ώρα. Και φτιάχτηκαν σε χρόνο ρεκόρ, γιατί οι πάντες, η Βουλή, τα υπουργεία, ο ανάδοχος, οι ανταγωνιστές του αναδόχου, πρέπει να το θυμίσουμε αυτό, έδειξαν υπευθυνότητα και το έργο των 50 θέσεων Μ.Ε.Θ. παρεδόθη εντός δύο μηνών! Και αξιοποιήθηκε και έσωσε ζωές.

Σήμερα ολοκληρώνεται αυτή η τεράστια κοινωνική προσφορά της Βουλής με την εγκαινίαση της πεζογέφυρας που συνδέει τα χειρουργεία του «Σωτηρία» με την καινούρια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μία σύγχρονη, όπως βλέπετε, πεζογέφυρα 125 μέτρων, με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές. Και σκεφτόμουν την ώρα που την περιδιαβαίναμε ότι οι ασθενείς που θα διέρχονται από αυτή την πεζογέφυρα και δεν θα χρειάζεται πια να κινούνται έξω, στην ύπαιθρο, για να μεταβούν για τη νοσηλεία τους, οι ασθενείς που θα κινούνται εδώ μέσα, θα είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, άνθρωποι οι οποίοι σε αυτά τα 125 μέτρα θα πηγαίνουν είτε προς τη Μ.Ε.Θ. είτε προς τα χειρουργεία. Και τι σκέφτεται ένας άνθρωπος τη στιγμή που πάει στη Μ.Ε.Θ. ή στα χειρουργεία; Σκέφτεται πράγματα που του δίνουν ελπίδα!

Αυτή η πεζογέφυρα ας είναι η πεζογέφυρα της ελπίδας που θα δικαιωθεί. Μιας ελπίδας ενός ασθενούς που θέλει να γίνει καλά, μιας ελπίδας ενός λαού –και τολμώ να πω κι ενός κόσμου– που θέλει να ξεφύγει από αυτή την πανδημία. Και για να ξεφύγουμε από αυτή την πανδημία, κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Η Βουλή, το κράτος, ο λαός, η κοινωνία των πολιτών, η Εκκλησία, οι πάντες. Κι αυτή τη στιγμή, επιτρέψτε μου, με όση αξιοπιστία μπορώ να διαθέτω, να σας πω ότι όχημα αυτής της ελπίδας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Και εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης, άφοβο και ανεμπόδιστο και άπλετο και άφθονο και κυρίως αποτελεσματικό, είναι ο εμβολιασμός. Αυτή την ελπίδα τη χτίζουμε μέσα από τον εμβολιασμό, για να μη χρειαστεί να νιώσει ο άνθρωπος, ο συνάνθρωπος, την άλλη ελπίδα, πηγαίνοντας στη Μ.Ε.Θ. ή στο χειρουργείο. Για να μη χρειαστεί να νιώσει αυτή την ελπίδα, που κι αυτή τη δημιουργούμε, την προστατεύουμε και την δικαιώνουμε.

Αισθανόμαστε ότι ως Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή μας, κάνουμε ένα μικρό μερίδιο του χρέους μας. Έχω συνεννοηθεί με τους Αντιπροέδρους της Βουλής, είναι εδώ ο κύριος Βίτσας, έχω συνεννοηθεί με όλα τα κόμματα, να συνεχίσουμε την προσφορά προς το Σύστημα Υγείας και το έχω πει στον Υπουργό Υγείας. Και θα το συνεχίσουμε, ώστε το Σύστημα Υγείας να είναι ακόμα πιο θωρακισμένο μετά την περιπέτεια, τη δοκιμασία αυτή. Αλλά για να μπορέσουμε, επαναλαμβάνω, να μη χρειαστούμε ούτε τη Μ.Ε.Θ. ούτε οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας, τα πράγματα, ευτυχώς πια, είναι απλούστατα: ο εμβολιασμός. Κι έτσι κλείνω τη σημερινή μου παρέμβαση.