φωτογραφία από την εκδήλωση

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του '21» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

«Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: Ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το μικρό έθνος των τσοπάνηδων, των ψαράδων, των γεωργών και των αγωγιατών. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίζουμε», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, εγκαινιάζοντας, στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, την έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ’21».

Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση: Θεσσαλονίκη: Εικόνες και λέξεις για το 1821 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

«Μέσα σε διάστημα 200 ετών η Ελλάδα κατάφερε να γίνει με μεγάλη διαφορά το πιο πλούσιο από τα κράτη που δημιουργήθηκαν στα εδάφη που κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία», ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «πήραμε μία από τις πλέον φτωχές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου δεν υπήρχαν λιμάνια, δρόμοι, υποδομές και όλες σχεδόν οι πεδιάδες του νέου κράτους καλύπτονταν από λιμνάζοντα ύδατα, βαλτοτόπια», ενώ «οι κάτοικοι ζούσαν στα βουνά για να αποφύγουν την ενδημική ελονοσία» και «μετά το πέρασμα του Ιμπραήμ η χώρα ήταν ένας απέραντος ερειπιώνας».

Αναφερόμενος στα στοιχεία εκείνα που καθόρισαν τον χαρακτήρα και το αποτέλεσμα του αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση, ο κ. Συρίγος ανέπτυξε τα σημεία αυτοσυνειδησίας, όπως τα χαρακτήρισε. «Ποιος ξεκίνησε την επανάσταση; Ακόμη και σήμερα πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι κάποιος άλλος θα έλθει να πολεμήσει τον δικό μας πόλεμο, τον αγώνα τον δικό μας.

Η επανάσταση του 1821 ήταν δική μας υπόθεση, αποκλειστικώς δική μας. Εμείς την πραγματώσαμε, το κοινό ποτάμι του Ελληνισμού, που βασίζεται στον ελληνικό πολιτισμό έκανε την επανάσταση», είπε, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο των ξένων δυνάμεων και της εξωτερικής χρηματοδότησης, παρατηρώντας πως «η Επανάσταση χρηματοδοτήθηκε από εμάς, δόθηκαν δάνεια, τα δάνεια όμως έφτασαν μετά από 3,5 και 4,5 χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει» και «εκείνοι που μας δάνεισαν είχαν κάθε λόγο να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από την ίδρυση ενός νέου Ελληνικού κράτους».

Σχετικά με τον σκοπό της Επανάστασης επισήμανε πως «ήταν εθνικοαπελευθερωτική , δεν ήταν οι Χριστιανοί που εξεγείρονταν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ήταν όσοι αισθάνονταν Έλληνες και εξεγείρονταν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ενώ σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη επισήμανε πως «η ελληνική ήταν μία διαρκής Επανάσταση που δεν τελείωσε με τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, συνεχίστηκε για 100 χρόνια» και «το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αποδεικνύει ακριβώς ότι ήταν ένας διαρκής αγώνας για την απελευθέρωση των υποδούλων».

«Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να δίνει ανώτερη σημασία στα γράμματα. Η Ελλάδα είναι μέλος στις πιο επιλεκτικές και ταυτοχρόνως εκλεκτικές συμμαχίες στον κόσμο. Ίσως σε πολλούς να φαίνεται περίεργο αλλά, παρά την οικονομική καχεξία των τελευταίων δέκα ετών εξακολουθούμε να έχουμε μία ζηλευτή (για άλλα κράτη και έθνη) θέση στο παγκόσμιο σύστημα», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός.

Τον κορμό της έκθεσης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συνθέτουν άγνωστες μικροϊστορίες από την καθημερινότητα της Επανάστασης του 1821 μέσα από σπάνια έγγραφα και οι εικονογραφημένες περιπέτειες του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Την έκθεση εμπνεύστηκε και σχεδίασε, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το 1821, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους συλλέκτες Γιώργο Γαϊτανάρη και Ιώ Ντόλκα, καθώς και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Το εικαστικό μέρος της περιλαμβάνει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη, το έργο του Μποστ «Ο Γενέος Ήρος Σκαλτσοδήμος», το έργο του Φώτη Κόντογλου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής» και την επετειακή έκδοση του 2021 του γλυπτού έργου «Περικεφαλαία αυτοκτονίας» του γλύπτη Θόδωρου.

«Συνάντηση με τη διοίκηση του ΑΠΘ»

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Έκθεσης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας, επισκέφθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Στη συνάντηση του κ. Συρίγου με τον πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου και τους τέσσερις αντιπρυτάνεις Ανδρέα Γιαννακουδάκη, Χαράλαμπο Φείδα, Δημήτρη Κωβαίο και Στράτο Στυλιανίδη συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στις αρχές του νέου έτους.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε