βουλή

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τις ψήφους της ΝΔ

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε από την ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «εκστρατεία δυσφήμισης, που κατατάσσει την Ελλάδα σε χαμηλή θέση, για την ελευθερία του Τύπου έκανε λόγο ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος και στην έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», την οποία επικαλούνται κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για την κρίση περί της τήρησης ή µη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Μεταξύ των προϋποθέσεων που ορίζει το σχέδιο νόμου για την εγγραφή επιχείρησης ηλεκτρονικού Τύπου στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου είναι η επιχείρηση «να µην περιέχει ύλη, η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου που έχει αναρτηθεί ή αναρτάται σε άλλη ιστοσελίδα, χωρίς την έγγραφη συναίνεση της τελευταίας ή σε άλλο έντυπο διαφορετικού εκδότη.

Για την εγγραφή στα Μητρώα πρέπει να πληρούνται μία σειρά προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική απασχόληση ελάχιστου αριθμού δημοσιογράφων και λοιπού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών, µε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Τα κόμματα

Νέα Δημοκρατία

O εισηγητής της ΝΔ, Σάββας Χιονίδης, είπε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται μία σημαντική τομή μέσω της θέσπισης κανόνων διαφάνειας και με την τήρηση των αρχών δεοντολογίας. «Είναι νομοσχέδιο που βάζει κανόνες διαφάνειας, είναι νομοσχέδιο που προβλέπει κανόνες για τη διαφάνεια στην κατανομή κρατικού χρήματος, είναι νομοσχέδιο που στην ουσία προστατεύει τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, που πρέπει να διέπονται από κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.


ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, ανέφερε ότι «η ντροπιαστική θέση 108 για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα θα στιγματίζει αυτήν την κυβέρνηση», σημείωσε η κ. Γκαρά, η οποία κατήγγειλε τις λογικές «στοχοποίησης και διώξεων», τις «παρακολουθήσεις» δημοσιογράφων.

«Με αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές ευτελίζετε τη χώρα και τους κανόνες δικαίου», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως με το νομοσχέδιο, στην ουσία, δεν λύνεται κανένα από τα προβλήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και σίγουρα δεν υπηρετείται η διαφάνεια αλλά επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση με τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΠΑΣΟΚ

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «πλειάδα προβληματικών διατάξεων». Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε τη διάταξη με την οποία όσοι είναι κάτοχοι μεριδίου μετοχών κάτω του 10% δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν ποινικό μητρώο που να πιστοποιεί ότι δεν έχουν καταδικαστεί για σειρά εγκλημάτων, όπως της απάτης.

Επίσης, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο δεν υποχρεούται μέχρι μετοχής φυσικού προσώπου να δηλώνει το μετοχολόγιό της. Σε σχέση με την κατανομή κρατικών πόρων, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι απαιτείται διακομματική συνεννόηση για τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την κατανομή τους, ιδίως μετά την εμπειρία της «λίστας Πέτσα».

Σε σχέση, ιδίως, με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε ότι επιτρέπεται μέχρι ποσοστού 25% να μην είναι δημοσιογράφοι ή προσωπικό του παρόχου, αλλά προσωπικό που παρέχεται από εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Αυτό σημαίνει, αυτομάτως, ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού μειώνεται χάριν τρίτων», σημείωσε ο κ. Καστανίδης.


ΚΚΕ

«Μεγαλύτερο έλεγχο και επιρροή στον χώρο του Τύπου, με μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ», επιδιώκει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

«Τα περί αντικειμενικότητας, πλουραλισμού και ηθικής είναι αέρας κοπανιστός», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση της πλειονότητας των ΜΜΕ που στόχο έχουν να συμβάλλουν στην προώθηση των συμφερόντων των μεγαλο-ιδιοκτητών τους και να πείσουν για τις αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε σχέση με τη σύνδεση των Μητρώων με την κατανομή κρατικών πόρων, κατήγγειλε πως γίνονται εργαλείο άσκησης πίεσης, ιδίως για τα μικρότερα μέσα, και ότι αποτελεί ένα φύλλο συκής, μετά τον σάλο που ξέσπασε με τη «λίστα Πέτσα». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η Επιτροπή για την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας είναι μία κρατική επιτροπή ελέγχου και κρίσης της ενημέρωσης του σχολιασμού των άρθρων, των πολιτικών θέσεων των ΜΜΕ. Απαράδεκτες χαρακτήρισε και τις διατάξεις για τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων γιατί ωθούν σε απολύσεις.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, κατήγγειλε «υπόγειες διαδρομές της κυβέρνησης με τους καναλάρχες» και αναρωτήθηκε πώς γίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ να μιλάει για πλουραλισμό, για διαφάνεια, για δημοσιότητα και λογοδοσία, όταν στην Ελλάδα υπάρχει κόμμα εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό δεν έχει φιλοξενηθεί ποτέ στα τηλεοπτικά κανάλια, πλην της ΕΡΤ και κάποιων λίγων τοπικών καναλιών.

«Σε ποια χώρα της Ευρώπης, πολιτικός αρχηγός δεν έχει εμφανιστεί στα λεγόμενα συστημικά κανάλια;», αναρωτήθηκε ο κ. Χήτας. «Εσείς, ως κυβέρνηση ελέγχετε τα πάντα. Αυτό το κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αλλά το δικό σας δεν έχει προηγούμενο», είπε ο κ. Χήτας, ο οποίος παρατήρησε ότι σήμερα όλα τα ραδιόφωνα μεταδίδουν “ύμνους” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα γενικότερο κλίμα που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ ότι «όλοι είναι άχρηστοι πλην του κ. Μητσοτάκη» και πως «ο Μωϋσής μοιράζει λεφτά».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης στάθηκε στον ρόλο του ΕΣΡ και του προέδρου του, λέγοντας ότι μολονότι συνιστά «κατάντια» η περίπτωσή του, η κυβέρνηση σπεύδει να του δώσει και άλλες αρμοδιότητες. «Για να μπει τάξη στον Τύπο, πρέπει οι κυβερνήσεις να κόψουν τα υπόγεια ρεύματα με τα κανάλια. Βγήκε η παρακολούθηση του κ. Φλώρου και την άλλη μέρα δημοσιεύθηκε άρθρο κατά του κ. Φλώρου. Αυτή είναι η κατάσταση», σημείωσε.


ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, σχολίασε, εκ προοιμίου, πως όταν οι πολίτες ακούν για τη «διαφάνεια» στον χώρο του Τύπου, συνειρμικά το μυαλό τους πάει στις «λίστες Πέτσα», δηλαδή, «ο κόσμος το έχει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι». Η κ. Σακοράφα τόνισε ότι η κατάταξη της χώρας στη χώρα 108, για την ελευθερία του Τύπου, έχει γίνει και η «πολιτική ταυτότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Η εκτελεστική εξουσία ενέταξε στο δίκτυο της διαπλοκής τα ΜΜΕ, με εργαλείο την επιλεκτική χρηματοδότηση», είπε επισημαίνοντας ότι ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις των ΜΜΕ που δεν έχουν υποκύψει σήμερα.

Για την κρατική διαφήμιση αποδεκτή τοποθέτηση είναι μία διαδικασία την οποία διατρέχει σε όλες τις φάσεις της η διαφάνεια, από τον σχεδιασμό μέχρι την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, σύμφωνα με την αγορήτρια του ΜέΡΑ25. Η ίδια υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο απέχει από αυτήν τη βασική αρχή. Και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε για νέα επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις στον χώρο του Τύπου και νέες απολύσεις.

Όπως και οι άλλοι ομιλητές της αντιπολίτευσης, η κ. Σακοράφα κατήγγειλε ως σκανδαλώδη τη διάταξη που ορίζει ότι χρόνος και χώρος για διαφημίσεις δύναται να εισφέρεται ως μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις κάθε μορφής. Σε σχέση με την Επιτροπή τήρησης της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, η βουλευτής είπε ότι υπάρχει μείζον θέμα με τη σύνθεσή της, πρόεδρος της οποίας προβλέπεται να είναι εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μπότση.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως