Site icon Cityportal.gr

Είναι η ζωή μια διαδοχή εντυπώσεων;

Είναι η ζωή μια διαδοχή εντυπώσεων;
Ο άνθρωπος είναι μια μηχανή ικανή να μετατρέπει κάποιες τροφές που εισέρχονται σε αυτόν για να συνεχίζει να συντηρείται. Πέραν του φαγητού που μετατρέπεται μέσω της πέψης, υπάρχουν κι άλλα είδη «τροφών» που εισέρχονται στον οργανισμό. 
 
Υπάρχει ένα είδος τροφής, που είναι οι εντυπώσεις. Αναντίρρητα, δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο στην ύπαρξη, αν δεν υπήρχαν οι εντυπώσεις. Δεν μπορούμε να ζήσουμε, ούτε ένα δευτερόλεπτο, χωρίς να λαμβάνουμε εντυπώσεις.

Τι είναι μια «εντύπωση»; Όλο αυτό που μπορούμε να συλλάβουμε. Οποιαδήποτε εικόνα, ήχος, μυρωδιά, αίσθηση, γεύση, ερέθισμα, κλπ. είναι μια «εντύπωση». Όλο αυτό τον εξωτερικό κόσμο που μας περιβάλλει τον λαμβάνουμε εμείς διαμέσου των διαφόρων «εντυπώσεων» που διεισδύουν από τις αισθήσεις.
 
Έτσι λοιπόν οι εντυπώσεις είναι βασικές. Δυστυχώς αντίθετα με αυτό που συμβαίνει με την τροφή και τον αέρα που αναπνέουμε, δεν έχουμε ένα ικανό όργανο να ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ τις εντυπώσεις, δεν υπάρχει ένα όργανο για την πέψη και τη μετατροπή των εντυπώσεων.
Όταν τρώμε το φαγητό, αυτό μετατρέπεται σε όλα αυτά τα ζωτικά στοιχεία, τόσο απαραίτητα για την επιβίωση μας. Έτσι λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα χρειάζονται να περάσουν από μια ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ.
 
Είναι βέβαιο ότι οι φυσικές τροφές μετατρέπονται, όμως, γιατί δεν υπάρχει επίσης μια μετατροπή των εντυπώσεων;
 
Η πλειοψηφία των ανθρώπων, στον τομέα της πρακτικής ζωής, πιστεύουν ότι αυτός ο φυσικός κόσμος φτάνει να τους δώσει αυτό που ποθούν, και υπάρχει εδώ, ένα τρομερό λάθος. Η ζωή, στον εαυτό της, στερείται υπερβατικής αίσθησης και χρειαζόμαστε να τη μετατρέψουμε σε κάτι ανώτερο. Χωρίς αμφιβολία, κάποιος δεν θα μπορούσε αληθινά να μετατρέψει τη ζωή του αν δεν μετέτρεπε τις εντυπώσεις.
 
Δεν υπάρχει πραγματικά αυτό της «εξωτερικής ζωής». Αυτό που λέμε είναι πολύ επαναστατικό, όμως όλος ο κόσμος πιστεύει ότι το φυσικό είναι το πραγματικό, όμως αν πάμε λίγο πιο βαθιά, αυτό που πραγματικά αντιλαμβανόμαστε, την κάθε στιγμή, είναι απλά οι εντυπώσεις.
 
Η ζωή είναι μια ΔΙΑΔΟΧΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ, και όχι ένα στερεό πράγμα, φυσικό, αποκλειστικό της ύλης. Η πραγματικότητα της ζωής για εμάς είναι οι εντυπώσεις της.
 
Το πρόσωπο που βλέπουμε καθισμένο, για παράδειγμα, σε μια καρέκλα, εκείνος που μας χαμογελά πιο εκεί, το παιδί που παίζει με το ποδήλατό του, το πουλί που κελαηδά πάνω στο κλαδί, κλπ. είναι για μας κάτι πραγματικό, αλήθεια; Όμως αν συλλογιστούμε βαθιά σε όλο αυτό που βλέπουμε, φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό είναι οι εντυπώσεις. Αυτές φθάνουν στο νου διαμέσου των παραθύρων των πέντε αισθήσεων. Αν δεν είχαμε, για παράδειγμα, μάτια για να βλέπουμε, ούτε αυτιά για να ακούμε, ούτε αφή για να αγγίζουμε, ούτε όσφρηση για να μυρίζουμε, ή ούτε τουλάχιστον γεύση για να γευόμαστε τις τροφές που εισέρχονται στον οργανισμό, θα υπήρχε για μας αυτό που ονομάζεται «φυσικός κόσμος»; Σίγουρα όχι!
 
Όλα τα γεγονότα της ζωής φθάνουν στο νου με τη μορφή εντυπώσεων, όλα τα συμβάντα φθάνουν στον εγκέφαλο με μορφή εντυπώσεων. Η χαρά, η λύπη, η ελπίδα, η απογοήτευση, τα προβλήματα, οι ανησυχίες, κλπ. φθάνουν στο νου με μορφή εντυπώσεων. Οποιαδήποτε περίσταση, οποιοδήποτε γεγονός, όσο ασήμαντο και να είναι, πάντα φθάνει στο νου με μορφή εντυπώσεων.
 
Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε ένα ικανό όργανο «να μετατρέπει» ή «να διευθύνει» εντυπώσεις, έτσι αυτές μετατρέπονται σε «ψυχικά ακόλουθα», δηλαδή σε Εγώ. Αν δεν «μετατρέψουμε» την κακή εντύπωση που λαμβάνουμε, για παράδειγμα, ενός υβριστή, τότε αυτή η εντύπωση μετατρέπεται, μέσα μας, σε ένα Εγώ εκδίκησης.
 
Να σταματήσουμε να δημιουργούμε Εγώ είναι απαραίτητο. Αυτό είναι πιθανό μόνο «χωνεύοντας», «μετατρέποντας» τις εντυπώσεις. Και πως τις «χωνεύουμε»; Με ποιο τρόπο; Πως τις μετατρέπουμε σε κάτι διαφορετικό; Διαμέσου της Συνείδησης. Αν παρεμβάλουμε ανάμεσα στις εντυπώσεις και στο νου αυτό που ονομάζεται Συνείδηση, οι εντυπώσεις «μετατρέπονται».
 
Φυσιολογικά, οι εντυπώσεις πληγώνουν το νου και ο νους τότε αντιδρά ενάντια στη σύγκρουση που προέρχεται από τον εξωτερικό κόσμο. Αν μας χτυπήσουν, χτυπάμε, αν μας βρίσουν, βρίζουμε, αν μας πιέσουν να πιούμε, πίνουμε, κλπ. πάντα αντιδρά ο νους ενάντια στις συγκρούσεις που προέρχονται από τον εξωτερικό κόσμο. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τέτοια αντίδραση και αυτό θα ήταν πιθανό, αποκλειστικά, παρεμβάλλοντας τη Συνείδηση ανάμεσα στο νου και τις εντυπώσεις.
 
Το περιβάλλον απομυζεί τις ιδιαίτερες μας ενέργειες και δεν τις συγκρατούμε. χρειάζεται να μάθουμε να σφραγιζόμαστε ερμητικά. Να μην επιτρέπουμε να χάνουμε ενέργεια, να μην ξεχνάμε τους εαυτούς μας ποτέ, σε κανένα λεπτό, σε κανένα δευτερόλεπτο. Όταν δεν ταυτιζόμαστε με τις ασημαντότητες, με τις ανοησίες αυτού του κόσμου, είναι προφανές ότι η ενέργεια μας δεν ξοδεύεται και θα συσσωρεύεται στο εσωτερικό. 
 
Θα υπήρχε κάποιος τρόπος, κάποια τεχνική, κάποια πρακτική που θα επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη Συνείδηση για να την παρεμβάλουμε ανάμεσα στις εντυπώσεις και το νου; Υπάρχει κάποιο κλειδί που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη Συνείδηση με αυτό τον τρόπο, ώστε να είναι η Συνείδηση αυτή η οποία λαμβάνει τις εντυπώσεις και όχι ο νους;
 
Όταν κάποιος μαθαίνει να ζει σε κατάσταση επάγρυπνης αντίληψης, επάγρυπνου νεωτερισμού, όταν κάποιος   θυμάται τον εαυτό του από στιγμή σε στιγμή, από λεπτό σε λεπτό, όταν κάποιος ποτέ δεν λησμονεί τον εαυτό του, αναμφίβολα προχωρά αλλάζοντας συνειδητά. Αν κάποιος δεν ξεχνάει τον εαυτό του μπροστά σε ένα υβριστή, αν κάποιος δεν λησμονεί το ιδιαίτερό του Είναι, τότε μετατρέπει αυτές τις εσφαλμένες εντυπώσεις σε μια διαφορετική δύναμη.
 
Έτσι λοιπόν, να μην λησμονούμε τον εαυτό μας, είναι το κλειδί που μας επιτρέπει να χειριστούμε ευφυώς τη Συνείδηση. Όταν κάποιος δεν λησμονεί τον εαυτό του παρεμβάλει, ανάμεσα στο νου και τις εντυπώσεις αυτό που ονομάζεται «Συνείδηση».
 
Επίσης χρειαζόμαστε να «μετατρέπουμε» τις παλιές εντυπώσεις, αυτές που δίνουν καταγωγή στα «Εγώ» που σήμερα έχουμε, και αυτό είναι δυνατό διαμέσου του  αυτό-συλλογισμού. Όταν κάποιος μετατρέπει τις παλιές εντυπώσεις που είναι αποθηκευμένες μέσα του (σε μορφή συνηθειών, κατώτερων συγκινήσεων, αρνητικών σκέψεων, κλπ.) τότε διαλύει τα «απάνθρωπα στοιχεία» που φέρει μέσα του.
 
Περισσότερα για για την «Μετατροπή των Εντυπώσεων»  μπορείτε να μάθετε παρακολουθώντας τον νέο κύκλο διαλέξεων του Γεωφιλοσοφικού Συλλόγου Ανθρωπολογικών και Πολιτιστικών Μελετών AGEAC:   Νέος κύκλος Διαδικτυακών μαθημάτων Αυτογνωσίας – Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν
 
Τα δωρεάν μαθήματα ξεκινούν τις επόμενες μέρες και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, Διαδικτυακά στις 19.30 Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας https://ageac.org/el
 
Exit mobile version