Είσοδος της Primark στην Ελληνική αγορά

Tα πολυκαταστήματα Primark ξεκίνησαν στην Ιρλανδία και τη Βρετανία και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

H Primark δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης χαμηλού κόστους.

Η Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης, και αξεσουάρ σε ότι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H ευρεία ποικιλία προϊόντων, από βρεφικά και παιδικά είδη, γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, διακοσμητικά, σε πολύ χαμηλές τιμές έφεραν την εταιρεία στην πρώτη σειρά της προτίμησης των καταναλωτών.

H Primark εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εγκατάστασή της και στη Ελληνική αγορά. Βρίσκεται σε αναζήτηση καταστήματος μα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στο ένα εκ των δύο εμπορικών κέντρων που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί εκεί ή στον περιβάλλοντα χώρο του, σε αυτό που θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ενώ αναμένεται και αντίστοιχη κίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία της Primark

Η Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης, και αξεσουάρ σε ότι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H είσοδος της low cost εταιρείας στην ελληνική αγορά θα δημιουργήσει ”αναταράξεις” στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ανταγωνιζόμενη κυρίως αλυσίδες όπως Jumbo, η H&M ή τα σήματα του ομίλου Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius κ.ά.).

Το πρώτο κατάστημα της Primark, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί, άνοιξε το 1969 στο Δουβλίνο. Ιδρυτής ήταν ο Αρθουρ Ράιαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019.

Η εταιρεία γρήγορα επεκτάθηκε και στη Βόρεια Ιρλανδία, με το πρώτο κατάστημα στο Μπέλφαστ να ανοίγει το 1971 για να ακολουθήσει η είσοδος στην αγγλική αγορά το 1973.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα στην Ιρλανδία λειτουργούσαν με το όνομα «Penneys», το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ιρλανδίας (καθώς είχε ήδη κατοχυρωθεί από άλλον) και γι’ αυτό επελέγη για τα υπόλοιπα καταστήματα το όνομα Primark.

Η δεκαετία του 2000 ήταν αυτή κατά την οποία η εταιρεία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Αγγλία και εκτός αυτής. Το 2006 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην  Ισπανία και  ακολολυθησε η είσοδος της εταιρείας στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 2015 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις ΗΠΑ.

Σήμερα διαθέτει 384 καταστήματα σε 13 χώρες (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Πολωνία και ΗΠΑ).

Το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 5,89 δισ. στερλινών, επηρεασμένη από την πανδημία. Στην προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις της ήταν 7,79 δισ. στερλινών.Η Associated British Foods (μητρική εταιρεία), ανακοινωσε ότι αναμένει χαμηλότερες πωλήσεις ομίλου, χαμηλότερα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη κααι χαμηλότερα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το α΄ μισό της χρήσης 2021, καθώς η πανδημία έπληξε ισχυρά το τμήμα ένδυσης Primark.


3 Μαρτίου 2021

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως