Ποτηρια για λευκό και κόκκινο κρασί

Είστε σίγουροι ότι πίνετε το αγαπημένο σας κρασί στο σωστό ποτήρι;

Η οινοποσία δεν αποτελεί μονάχα μία απλή προσωπική ευχαρίστηση. Δίχως άλλο είναι μία επιστήμη εντός κι εκτός εισαγωγικών, είναι καθαρή χημεία. Και οι λάτρεις των χυμών του σταφυλιού το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Ζύμωση, θερμοκρασίες, χρώμα, γεύσεις, ποικιλίες, διαγωνισμοί, συλλέκτες, πολύτιμα κρασιά  κτλ η λίστα για το ευγενές αυτό «σπορ» είναι ατελείωτη.
Πώς  όμως θα απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο ένα μπουκάλι κρασί αφού το ανοίξουμε; Η διαδικασία δεν τελείώνει με την επιλογή ενός κρασιού και με το άνοιγμα του φελλού. Υπερβολή ή όχι, το κάθε κρασί θέλει το δικό του κατάλληλο ποτήρι.
 Εν πρώτοις και πολύ βασικό το σωστό ποτήρι κρασιού πρέπει να είναι άχρωμο, χωρίς σκαλίσματα ή χρώματα. Και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος: To διάφανο χρώμα του γυάλινου ή κρυστάλλινου ποτηριού βοηθά στο να εκτιμήσουμε το χρώμα και την διαύγεια του κρασιού.
Εξίσου σημαντικό είναι και το σχήμα του ποτηριού. Δεν έχει σημασία αν πίνουμε ένα ακριβό κρασί ή ρετσίνα, εκείνο που έχει σημασία όμως είναι το ποτήρι να έχει το σχήμα «τουλίπας», δηλαδή  τα τοιχώματά του να στενεύουν από κάτω προς τα επάνω. Το σχήμα «τουλίπας» στο ποτήρι βοηθάει στο να αναδυθούν καλύτερα τα αρώματα του κρασιού.
Φυσικά, πρέπει να αναφέρουμε και τον κορμό του ποτηριού ή αλλιώς το «πόδι» το οποίο πρέπει να είναι ψηλό για δύο λόγους: Πρώτον, για να μην πιάνουμε  το ποτήρι από το μπολ του – εκεί δηλαδή που βρίσκεται το κρασί – και ζεσταίνουμε με τη θερμοκρασία του χεριού μας τον οίνο. Δεύτερον, ένας μακρύς κορμός στο ποτήρι βοηθάει στο να αναδεύσουμε με ευκολότερο τρόπο το κρασί, χωρίς ατυχήματα.
Σχετικά με το υλικό κατασκευής του ποτηριού, παίζει ρόλο αν το ποτήρι είναι κρυστάλλινο ή κρυσταλλίνη ή γυάλινο όχι μόνο στο θέμα καθαρότητας του γυαλιού αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του κρασιού. Εκείνο όμως που θεωρείται sos είναι η λεπτότητα του γυαλιού. Ακόμα κι αν έχετε δώσει μία περιουσία για ένα κρυστάλλινο ποτήρι αν είναι βαρύ δεν εξυπηρετεί τον σκοπό σας.
Λευκά και ροζέ κρασιά: Ως είθισται σερβίρονται σε μικρότερου μεγέθους ποτήρια σε σχέση με τα κόκκινα κρασιά λόγω της σύστασης των αρωμάτων τους. Αυτό δε σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κρασιά θα πρέπει να ξεχειλίζουν μέχρι πάνω στο στόμιο του ποτηριού. Ένα καλό παράδειγμα είναι σε ποτήρι χωρητικότητας 10-12 ουγκιών, να προσθέτετε 2-3 ουγκιές από λευκό ή ροζέ κρασί.
Κόκκινα κρασιά: H ποικιλία των ποτηριών για τα κόκκινα κρασιά μπορούμε να πούμε πως είναι ανάλογη με την τεράστια ποικιλία των κρασιών. Στο εμπόριο υπάρχουν ποτήρια που ξεκινούν από 15 ουγκιές και φθάνουν στις 35. Ο «κανόνας» θέλει μεγάλα ποτήρια για τα κόκκινα κρασιά, ωστόσο ακόμα κι αν επιλέξετε ένα 35αρι η ποσότητα του κρασιού εντός του ποτηριού δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 4-5 ουγκιές.
Γλυκά κρασιά και αφρώδη οίνοι: Το ποτήρι του λικέρ είναι αποκλειστικά για λικέρ, όπως προσδίδει και το όνομά του και σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλο για τις γεύσεις και τα αρώματα των γλυκών κρασιών.  Τα γλυκά κρασιά σερβίρονται στα ποτήρια που χρησιμοποιούμε για τα λευκά ή ροζέ κρασιά.
Για  την κατηγορία  των αφρώδη οίνων επιλέξτε ένα ποτήρι σε σχήμα «Flute» ή απλά αυτό της σαμπάνιας. Εδώ οι κανόνες οινοποσίας επιτρέπουν μάλιστα το κρασί να γεμίσει το ποτήρι κατά τα 2/3.
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε