Μητρόπολη Καλαμαριάς

Εκδηλώσεις από τη μητρόπολη Καλαμαριάς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πλήθος επετειακών, λατρευτικών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων προγραμματίζει η μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κατά το φετινό έτος μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή (1922-2022).

«Πέρσι, εορτάσαμε τα διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, φέτος, με δάκρυα και θρήνους, μνημονεύουμε τα εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Ανατολής από τις πατρογονικές τους εστίες» ανέφερε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος, σε συνέντευξη τύπου, στο «Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο» στη Νέα Κρήνη.

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στη δημιουργικότητα και το δυναμισμό των Μικρασιατών, των Θρακιωτών και των Ποντίων, οι οποίοι δημιούργησαν «απαράμιλλο πολιτισμό, με αξίες πανανθρώπινες» στη γενέθλια γη τους, καθώς και στα μαρτύρια, τις διώξεις, τις θυσίες, που υπέμειναν «για το Χριστό και το Γένος», για να οδηγηθούν χιλιάδες στο θάνατο και όσοι διασώθηκαν στον ξεριζωμό από τις προγονικές τους εστίες και στην προσφυγιά και πρόσθεσε:

«Εκατό χρόνια μετά, εμείς, θρηνούμε και μνημονεύουμε. Μνημόσυνο ιερό, είναι και οι εκδηλώσεις της μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ώστε, παράλληλα και με τις εκδηλώσεις άλλων φορέων, να αποτελέσουν μια αφορμή για να δημιουργήσουμε νέα έπη, αλλά και για να αποφύγουμε νέες αλησμόνητες χαμένες πατρίδες».

Την παρουσίαση των εκδηλώσεων έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Θεοδόσης Κυριακίδης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται, την Κυριακή 3 Απριλίου, Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον ναό Αγίας Τριάδος της Ακτής για την ημέρα μνήμης του Θρακικού ελληνισμού. Την Πέμπτη 19 Μαϊου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα 353.000 θύματα του ποντιακού ελληνισμού.

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει αγρυπνία και μνημόσυνο στο Κυβερνείο για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου θα ψαλεί εσπερινός και θα γίνει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης στο ναό της Παναγίας Νέας Μηχανιώνας και την άλλη μέρα, 23 Αυγούστου, Θεία Λειτουργία στον ίδιο ναό και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής τραγωδίας.

Στις 6 Απριλίου, 19 Μαϊου, 14 Σεπτεμβρίου, που είναι ημέρες μνήμης, θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες της μητρόπολης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως