Εκδήλωση μνήμης για τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται σήμερα 29/1 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), χαιρετισμούς και κεντρική ομιλία από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia Mark Mazower με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943». Η ομιλία του κ. Mazower θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στη συνέχεια θα γίνει συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, σολίστ τον Στάθη Καραπάνο και διεύθυνση ορχήστρας από τον Yoav Talmi.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πώς ορίστηκε η μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ.

Τον Οκτώβριο του 2002, οι Υπουργοί Παιδείας των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκριναν ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται μια μέρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η οποία θα τηρείται σε όλα τα σχολεία των χωρών τους. Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.) δεσμεύτηκαν να τηρούν τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε στο τέλος ενός συνεδρίου για τον Αντισημιτισμό, τον Απρίλιο του 2004 στο Βερολίνο.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους ομοθρήσκους τους, θύματα του ναζιστικού ρατσισμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της εξηκοστής γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και προέτρεψαν τις χώρες-μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 | Φωτογραφία από το depositphotos.com

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως