Εκκλησία των Σκοπίων: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» και ζητά να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εκκλησία των Σκοπίων: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» και ζητά να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το αίτημα συνοδεύεται και από επιστολή του Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ενα αίτημα με σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονας χώρας υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
 
Συγκεκριμένα, η Eκκλησία της γειτονικής χώρας έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων».
 
Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
 
Ο κ. Ζάεφ είχε επισκεφτεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. 
 
Η σημασία της πρωτοβουλίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2017 η Εκκλησία της ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτημα να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Πατριαρχείου της Σερβίας.
 
Αλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, εμμέσως αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα των βαλκανικών εκκλησιών», σε ένα μήνυμα που απευθύνεται και εκτός της βαλκανικής χερσονήσου.
 
Η πολιτική σημασία του αιτήματος της Eκκλησίας της ΠΓΔΜ καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η δημιουργία εκκλησίας στη χώρα είναι ένα βασικό στοιχείο του εθνικισμού των γειτόνων. 
 
Εως τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του ’30 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
Μάλιστα στο κοιμητήριο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη έχει ενταφιαστεί Πατριάρχης των Σκοπίων. 
 
Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 
Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου
 
Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
 
Πηγή. Καθημερινή

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως