22.3 C
Thessaloniki
24.2 C
Athens

Έκκληση του Νέου ΙΝΚΑ να αξιολογηθούν όλες οι πτυχές στην υπόθεση του εμβολίου της AstraZeneca

To Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) τοποθετήθηκε σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την υπόθεση των εμβολίου της AstraZeneca, στο πλαίσιο ενημέρωσης και προστασίας της υγείας των καταναλωτών.

Η ανακοίνωση του Νέου ΙΝΚΑ

“Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) ως ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, και μη κυβερνητικός οργανισμός, στα πλαίσια της ενημέρωσης των καταναλωτών και σύμφωνα με τον καταστατικό σκοπό του για την προστασία της υγείας τους, μεταφέρει την αγωνία τους, όπως εκφράζεται από πληθώρα ερωτημάτων που έχουν κατακλύσει την κοινή γνώμη και τον φορέα μας τις τελευταίες ώρες, σχετικά τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ύπαρξη κινδύνου πιθανών επιπλοκών.

Η παγκόσμια αναστάτωση από τις αναστολές του εμβολιασμού σε χώρες της ΕΕ

Η αναστάτωση παγκοσμίως προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Δανία στις 11 Μαρτίου ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου, για να ακολουθήσουν η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έχει αναβάλλει επίσης τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Astra Zeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου, εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά σειρά περιστατικών αναφορικά με επεισόδια θρόμβων αίματος σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σε χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα, ενώ και η Σουηδία προστέθηκε σήμερα στο κλαμπ των χωρών αυτών.

Στην χώρα μας αποφασίστηκε την Τρίτη (16/03) από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Η Επιτροπή που συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

“Πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός”

Ωστόσο επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά φλέγον και απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοιού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η ανεξέλεγκτη διασπορά αναληθών ή παραπλανητικών ειδήσεων (fake news).

Καλούμε τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, να αξιολογήσουν όλες της πτυχές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την συλλογική προσπάθεια θωράκισης της χώρας μας από την πανδημία του κορωνοιού.

Ως ινστιτούτο καταναλωτών είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια, καθώς με συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος, είχαμε ήδη από την 11/12/2020 διοργανώσει Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ο “Εμβολιασμός & το Εμβόλιο του Κορονοϊού” στην οποία η Αναπληρωτής Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Μέλος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης – Κορονοϊού Βόρειας Ελλάδας, κα. Μαρία Εξηντάρη που ενημέρωσε εκτενώς και υπεύθυνα το καταναλωτικό κοινό και τα μέλη μας για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Με εκτίμηση

Ο                                                                              Η

Πρόεδρος                                                       Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Μήττας                                                   Έφη  Νταούλα”

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
broken clouds
22.6 ° C
24.9 °
20.3 °
72 %
1.3kmh
55 %
Πα
32 °
Σα
33 °
Κυ
31 °
Δε
34 °
Τρ
26 °