Εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση

Εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση

Γράφει η Kαραμίντζιου Αλεξάνδρα και η Κατσάρη Αφροδίτη

Τα παιδιά με νοητική υστέρηση μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως μία σχετικά παραμελημένη ομάδα λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη προσπάθεια και των γονιών να συλλέξουν πληροφορίες με αποτέλεσμα να βρίσκουν εμπόδια στη λήψη αξιόπιστων και έγκυρων πληροφοριών και στοιχείων.

Το ξέρατε ότι…
Παρά τα ζητήματα περί αξιοπιστίας και εγκυρότητας, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες φόβου ανάμεσα σε άτομα με νοητική υστέρηση και σε άτομα με “φυσιολογική “νοητική κατάσταση, οι οποίες έχουν δείξει ότι η 1η ομάδα φαίνεται να επιδεικνύει μεγαλύτερο αριθμό και υψηλότερη ένταση φόβων αντίθετα όμως επιδεικνύουν χαμηλότερη συχνότητα και ένταση φόβων που έχουν σχέση με ανθρώπινες ενέργειες

Γονείς προσοχή!!
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γλωσσική προετοιμασία των παιδιών σας(ακόμη και αυτά που πάσχουν από σοβαρή νοητική υστέρηση) είναι πολύ σημαντική, γιατί θα μπορούν με επιτυχία να γίνονται κατανοητά στις καθημερινές τους ανάγκες! Αυτό βέβαια προαπαιτεί να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να μάθουν πάνω από 100λέξεις τουλάχιστον!! Επίσης μπορούν να φτάσουν σε σημείο να τρώνε χωρίς τη βοήθεια σας ή κάποιου άλλου ενήλικα!
Αναμφίβολα η διαδικασία του φαγητού αποτελεί μία εξοικονόμηση χρόνου για τους γονείς και αίσθηση ανεξαρτησίας, αυτονομίας και ευχαρίστησης για τα παιδιά. Ως τότε όμως θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους εξοπλισμένοι με υπομονή, επιμονή.
Και ανεξάρτητος αποτελέσματος να τα αγαπάμε γι’αυτό που είναι και για όσα μπόρεσαν και κατάφεραν (όσα και αν είναι αυτά).
 
Μικρές συμβουλές
Αν έχετε χρόνο μπορείτε αφού μαζέψετε τα πιάτα, να καθαρίσετε παρέα με το παιδί σας το τραπέζι από τα ψίχουλα!!
Μπορείτε να το βοηθήσετε να κατευθύνει το χέρι του προς ένα ψιχουλάκι και να προσπαθήσει να το πιάσει και να το ρίξει (πάντα με τη βοήθεια σας)σε ένα πιατάκι όπου εκεί θα τα μαζεύει!! Διαφορετικά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί ώστε να πιέσει το δείκτη του χεριού ώστε να κολλήσει το ψιχουλάκι στο δάχτυλό του και με προσοχή να το μεταφέρεται στο πιατάκι.
Αν πάλι έχετε ελάχιστο χρόνο σας προτείνουν να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια καινα παίξετε με το παιδί σας παιχνίδια όπως: Περνά-περνά η μέλισσα ή το Δεν περνάς κυρά-Μαρία!

Συνήθως τα παιδιά χαίρονται όταν τους λέμε τραγουδάκια και επιπλέον θα τα συναρπάσει να προσπαθούν με την βοήθεια σας να κάνουν παλαμάκια! Όπως καταλάβατε στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας μέσα από τη εξάσκηση και τις συχνές επαναλήψεις να ελέγχει όσο το δυνατό καλύτερα τις κινήσεις των χεριών του καινα προσπαθεί κάθε φορά να κεντράρει τις παλάμες του ώστε να πετύχει αυτήν την απλή για εμάς κίνηση!
Αυτές οι απλές ασκήσεις-παιχνίδια συμβάλλουν (και αυτές) στην ενίσχυση της λεπτής-αδρής κινητικότητας και στην ενδυνάμωση-έλεγχο των κινήσεων των χεριών με τον καιρό!!

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε