{ Εκπαίδευση }

Εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία

Ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, θεραπεία και επίτευξη αλλαγών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Εκπαίδευση στη ΔραματοθεραπείαΤο κέντρο Αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής ανάπτυξης « ΡΟΕΣ»  φιλοξενεί το πρόγραμμα  Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας « ΑΙΩΝ» στη Θεσσαλονίκη  από τον Οκτώβριο του 2017 . Ο Αιών  δραστηριοποιείται στο χώρο της Δραματοθεραπείας  για σχεδόν 22 χρόνια και παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση για υποψήφιους θεραπευτές μέσω θεάτρου.

Το πρόγραμμα αποτελεί μεταπτυχιακή εκπαίδευση τετραετούς φοίτησης   και απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές καλλιτεχνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Το πρόγραμμα βασίζεται στο «μοντέλο των τριών τριγώνων».

«Μοντέλο των τριών τριγώνων»

Το μοντέλο αυτό λειτουργεί μέσα από τρια επίπεδα  τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και συναποτελούν την εκπαίδευση του Δραματοθεραπευτή. Υιοθετεί επιστημονικές και καλλιτεχνικές αρχές, φιλοσοφικές θέσεις και ηθικές αξίες.

Στο πρώτο επίπεδο διερευνάται, αποκαλύπτεται και εμπλουτίζεται η δυναμική τριαδική σχέση, Δραματοθεραπείας, Δράματος και ψυχοθεραπείας. Πώς οι χώροι του Δράματος και της ψυχοθεραπείας συναντούνται στη δημιουργία ενός καινούριου χώρου, ποια  αναγκαιότητα υπαγορεύει αυτόν τον νέο χώρο, το χώρο Δραματοθεραπείας, και πώς η νέα μέθοδος επηρεάζει το Δράμα και την ψυχοθεραπεία.

Στο δεύτερο επίπεδο καλλιεργούνται, διαμορφώνονται και κινητοποιούνται οι γνώσεις, οι τεχνικές και η ηθική επαγγελματική συμπεριφορά. Στο επίπεδο αυτό, ο εκπαιδευόμενος αποκτά τα όπλα του και μαθαίνει να παλεύει με αυτά ώστε στο μέλλον να μην «παλεύει» με τους ασθενείς του αλλά να «χορεύει» ένα είδος αρμονικού «triadic ballet» (Oscar Schlemmer).
 
Στο τρίτο επίπεδο ο εκπαιδευόμενος αντιμετωπίζει την δυναμικά αισθητική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου και μεταφοράς και πώς αξιοποιείται η ενδιάμεση πολυεπίπεδη αυτή περιοχή.
 
Στόχος της εκπαίδευσης είναι να αξιοποιήσει και να εμπεριέξει τα ήδη υπάρχοντα σημαντικά μοντέλα εκπαίδευσης και τα τρία ανωτέρω τρίγωνα να λειτουργήσουν συμφιλιωτικά όπως οι «Three Unites» του Αριστοτέλη για το δράμα δηλαδή ο χρόνος, ο χώρος και ο μύθος. 
Επιδιώκουμε την πληρέστερη προετοιμασία του υποψήφιου θεραπευτή για την κατανόηση του ρόλου του και των επιπέδων εφαρμογής της μεθόδου.

Δραματοθεραπεία

Η Δραματοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο ψυχοθεραπείας, κατα την οποία η χρήση τεχνικών από το θέατρο αλλά και άλλων τεχνών όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική και ο χορός στοχεύουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, τη θεραπεία και την επίτευξη αλλαγών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα άτομα που δουλεύουν σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία κάνουν χρήση τόσο του λόγου όσο και του σώματος τους, ενεργοποιώντας έτσι τη δημιουργικότητα τους, έρχονται σε επαφή με το συναίσθημα τους, αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση τους και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Η χρήση του συμβολισμού και της μεταφοράς σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία βοηθά το άτομο να επαναδιαπραγματευτεί και να αντιμετωπίσει καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Η Δραματοθεραπεία αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του συμβολικού κόσμου δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να ανακαλύψει πρακτικές που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που επιθυμεί. Στις τεχνικές της μεθόδου περιλαμβάνονται, τα παιχνίδια ρόλων, η αφήγηση, ο χορός, τα θεατρικά παιχνίδια, η συγγραφή ιστοριών, η εργασία με μύθους, μάσκες, κούκλες κλπ.
 
Οι εγγραφές και οι συνεντεύξεις για το Ακαδημαικό έτος 2017-2018 έχουν ξεκινήσει. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στη συντονίστρια του προγράμματος για τη Θεσσαλονίκη:
Αφροδίτη Φουτρή-6973826821, e-mail: [email protected] και στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ: 210 7258766, e-mail: [email protected], www.aeon-dramatherapy.gr
 
 

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___