Έκτακτες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ το απόγευμα για κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για την ταχύτητα της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν έκτακτες ανακοινώσεις το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού, αλλά και για τις μεταλλάξεις, γιατί, όπως φαίνεται, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί.

Υπενθυμίζεται πως κάθε Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενημέρωση που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 19/7 από τον ΕΟΔΥ, συμπεριλαμβάνεται και έκθεση των αποτελεσμάτων των ελέγχων για το πόσο έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε ότι έχει κυριαρχία της τάξης του 60%, γεγονός που τονίζει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί από τα Κέντα Υγείας, για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η δήλωση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που ανοίγει έως αύριο.

Την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 281 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη (15/7) από τον έλεγχο των 892 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ενώ 174 δείγματα αφορούν σε στελέχη του ιού που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πλειονότητα των κρουσμάτων μετάλλαξης αφορά στο στέλεχος Α, 100 είναι της παραλλαγής Β, 281 ανήκουν στη μετάλλαξη Δ και 2 στη Γ.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 21.824 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών, 18.908 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 2.183 προέρχονται από στοχευμένη λήψη.

Πηγή: iefimerida.gr