{ Arts & culture }

Έκθεση – Installation: Which Body is Mine? Το άλλο σώμα και η λέξη – Μια διαδρομή της Ιωάννας Σκαντζέλη


Κατηγορίες: Arts & culture

Έκθεση – Installation: Which Body is Mine? Το άλλο σώμα και η λέξη – Μια διαδρομή της Ιωάννας Σκαντζέλη
Δωρεάν

Χώρος: To Pikap
Ολύμπου 57, 54631, Θεσσαλονίκη
Δείτε τη διεύθυνση στον χάρτη
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Ιωάννα Σκαντζέλη
Πότε: 13/12/2018 - 19/12/2018
Ημέρες & Ώρες
Τρίτη: 14:00
Τετάρτη: 14:00
Πέμπτη: 14:00
Παρασκευή: 14:00
Σάββατο: 14:00

Τρίτη – Σάββατο: 14:00 - 21:00

Πρόκειται για ένα project σε εξέλιξη υπό την μορφή ενός διπλού: exhibition-live art. Η δημιουργός ανιχνεύει το σώμα ως μια πολλαπλότητα που διασαλεύει την ταυτοτητα του υποκείμενου. Αναζητώ το σώμα που εχω μέσα απο την συνάντηση με τα σώματα που «κουβαλώ», με τα σώματα που «αναπαράγω». Το υλικό των κατασκευών είτε ως μια live διαδικασία παραγωγής έργου είτε ως μια κατασκευή-ίχνος απο προηγούμενη ζωντανή δράση συντελεί ως πρώτη υλη αυτών των σωμάτων. Ειναι χωρικότητες που συναντούν τα σώματα των άλλων. Το ύφασμα, το πλαστικό και άλλες ετερότητες συνθέτουν μορφές οι οποίες συνδιαλέγονται ως λειτουργικές ασυνέχειες με δυδιάστατα αφηρημένα ζωγραφικά σύνολα και παραμορφωτικά γυναικεία μπούστα. Η χειρονομιακή λογικότητα της δημιουργού, η οποία προέρχεται απο τον χώρο της performance art σαρώνει, με την δυναμική μιας εικαστικής πραγμάτωσης, σημαίνοντα που έχουν την αναφορική τους σε μια βαθιά υπαρξική αγωνία που δια τέμνει την εμφυλότητα ως πυρήνα του τραύματος. Τέλος, η ποιητική του σώματος ως αναπόσπαστο κομμάτι της ποιητικής γραφής της δημιουργου επιτονίζει μια άλλη θέση των λέξεων. Εκείνη ως σημαίνοντα που χαράζονται πάνω στο σώμα, όπως «οι λέξεις στην άμμο» για να θυμηθούμε τον Lacan. Ισως η εικαστικός με αυτο τον τρόπο μας επανασυστήνει το κίνημα Gutai, μέσα απο την ενσαρκωμένη εικαστική χειρονομία της. 
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν:
 
1. Installation_Performance πάνω σε σώμα (Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 20:00)
Skins We Have – Ζωντανή κατασκευή πάνω σε σώμα
Πρόκειται για μέρος project που σκοπό έχει να αναδείξει την περιπέτεια κειμένων ή λέξεων που, ωστόσο, ποτέ δεν είναι αυτόνομες ως αποτέλεσμα συνειρμών, το πέρασμά τους στον τελικό προορισμό, το σώμα, καθώς και τη διαδρομή τους προς αυτό μέσα από τα υλικά: ύφασμα – χαρτί – γύψος – σύρμα –σώμα.
Μέσα από τις performances στις οποίες συμμετείχα μέχρι τώρα, μου γεννήθηκε η ανάγκη να μεταφέρω τα κείμενά μου και όχι μόνο, πάνω στο σώμα των performers. Αρχικά, αυτό πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των δαχτύλων απευθείας πάνω στο σώμα. Στην πορεία, όμως, η χρήση άλλων σωμάτων και του δικού μου, καθώς και υλικών όπως το χαρτί, το ύφασμα και ο γύψος, αναδείχθηκαν ως αναγκαίο για μένα μέσο ώστε να φτάσω στην τελική μορφή των κειμένων - που ως επί των πλείστων είναι ποιήματα - τη γραφή πάνω στο σώμα.
Τα υλικά: σώμα, χαρτί, ύφασμα κλπ, αποτελούν προέκταση του τελικού σώματος και ταυτίζονται μαζί του, γίνονται ένα. Για παράδειγμα, το ύφασμα γίνεται μέρος του σώματος πάνω στο οποίο γράφω ένα ποίημα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το γεγονός ότι το σώμα είναι σάρκα και το ύφασμα δεν είναι. Είναι ένα και πάνω σε αυτό το ένα παίρνει το ποίημα την τελική μορφή του και πολλές φορές την αρχική οπότε η διαδρομή είναι αντίστροφη. To πιο αναπάντεχο «υλικό» είναι το ίδιο το σώμα πάνω στο οποίο πραγματοποιείται όλο το «χτίσιμο». 
Δε νομίζω πως υπάρχει ένα τέλος, μία και μόνο μορφή, μία τελική μορφή σε αυτή τη διαδρομή. Η διαδρομή δεν τελειώνει ποτέ. Διαφοροποιείται. Ακόμη και για το ίδιο κείμενο. Δημιουργείται μια installation που μετά το τέλος της παρουσίασης, καταστρέφεται καθώς το σώμα πλένεται για να επανέλθει στην καθημερινότητά του. Μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθεί για το επόμενο ή, όπως μόλις έγραψα, το ίδιο κείμενο. Το άλλο σώμα, λοιπόν, καταστρέφεται.
Συμμετέχει ο Σεμπάστιαν Τσιφής.
 
2. "Οι μορφές που βλέπουμε στον καθρέφτη δεν είναι αληθινές" *
(Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 20:00).
Πρόκειται για ενδυματολογική τοποθέτηση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο των: Φρίντα Κάλο, Όσκαρ Ουάϊλντ, Καμίλ Κλοντέλ, Βιρτζίνια Γουλφ, Σαρλ Μπωντλαίρ και Γαγόι Κουσάμα. Η ενδυματολογική αυτή τοποθέτηση παρουσιάζει τη θέση της δημιουργού σε ό,τι αφορά το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να ζει και να εκφράζεται ελεύθερος. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα παρουσιαστεί για δύο ώρες πάνω στα σώματα των: Ευτυχία Γεωργάκα, Μελένια Μήτσου, Ευγενία Παυλίδου, Μαρία Φωτιάδου, Κυριάκου Αποστολίδη, Ιωάννας Σκαντζέλη.
 
* Από το βιβλίο του Βασίλι Καντίνσκι "Για το πνευματικό στην τέχνη".
 
3. Workshop (Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 19:00)
The Other Body 
Oι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, ρούχα εργασίας, χρώματα και υλικά – εκτός από χαρτί και ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό ως ένα είδος ανακύκλωσης, σακούλες κλπ - της προτίμησής τους και ένα δικό τους κείμενο. Το τελευταίο δεν είναι απαραίτητο καθώς, όπως προανέφερα, οι λέξεις ή το κείμενο πολλές φορές ξεπηδούν μέσα από μία διάδραση μαζί μου ή μεταξύ των συμμετεχόντων. Ως πρώτη φορά, όμως, συνιστώ να υπάρχει ένα κείμενο έτοιμο.
 
Επιμελητής: Ιωάννης Μήτρου, Διδάσκων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ψυχαναλυτής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών.
 
Η Ιωάννα Σκαντζέλη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. 
Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, performer, συγγραφέας
Παρακολούθησε: 
Mαθήματα Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ΕΑΠ 
Μαθήματα Μετάφρασης και Επιμέλειας στο ΕΚΠΑ 
Μαθήματα Φιλοσοφικής, Ιστορικής και Κριτικής προσέγγισης Θεάτρου στο ΕΚΠΑ. 
Μαθήματα Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης στο ΕΦΕΦ του ΑΠΘ (διευθυντής Σωκράτης Δεληβογιατζής). 
Επί χρόνια διηύθυνε την ομώνυμη οικογενειακή επιχείρηση. Από τη χειρονακτική εμπειρία του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στράφηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων. Αυτή η μετάβαση, σύμφωνα με την ίδια, δεν υπήρξε τυχαία. 
Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τίτλο: Απόπειρα 1:Δυστοπία και Ημερολόγια (Ηλεκτρονικές εκδόσεις 24 Γράμματα). 
Είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών.
Σεναριογράφος της εκπομπής τέχνης της ΕΡΤ3 Το Μαύρο Τετράγωνο. 
Ποιήματα και μεταφράσεις της δημοσιεύθηκαν σε διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. 
Εικαστικά έργα της εκτέθηκαν στο Μουσείο Σικελιανού, στο Institut Culture du Mexique στο Παρίσι, και σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες:
Which Body is Mine? Το άλλο σώμα και η λέξη – Μια διαδρομή
Έκθεση – Installation της Ιωάννας Σκαντζέλη
Εxhibition Opening at The Room 13/12/18 at 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 13 - 29 Δεκεμβρίου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 14:00 - 21:00
 

:TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___