ΕΚΘΕΣΗ

ΕΚΘΕΣΗ "Face to Faces" (Face à Faces)

Διάλογοι: Έλληνες και Ξένοι Δημιουργοί

15/07-15/09/09

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. 24 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2009 / Θεσσαλονίκη www.thessalonikibiennale.gr

Η έκθεση «Face to Faces» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 20.30 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Face to Faces» (το πρώτο με video installation παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης), το οποίο περιλαμβάνει 100 φωτογραφικά έργα 12 ελλήνων και 14 ξένων δημιουργών.

Στο αρχικό σώμα της έκθεσης που έχει αφετηρία το Παρίσι, περιλαμβάνονται φωτογραφικά έργα δημιουργών διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Γαλλία ή που τα έργα τους βρίσκονται σε γαλλικές γκαλερί, και συγκεκριμένα των: Nan Goldin, Suzanne Lafont, Philippe Ramette, Orlan, Kimiko Yoshida, Hans Hemmert, Alain Bublex, Jean Luc Vilmouth, François Rousseau, Yuki Onodera, Roman Opalka, Yann Toma, Cécile Hartmann, Dominik Lejman.

Η έκθεση περιοδεύει σ’ όλο τον κόσμο και σε κάθε στάδιο της πορείας της εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες της χώρας που την φιλοξενεί. Ο ‘διάλογος’ που αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας ‘face to faces’ διαπολιτισμικής συνομιλίας και συνάντησης, ανάμεσα σε καλλιτέχνες με ποικίλες αισθητικές αναφορές και προσεγγίσεις, έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση να αλλάζει συνεχώς ταυτότητα και περιεχόμενο.

Στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τα φωτογραφικά έργα του αρχικού σώματος θα παρουσιαστούν τα έργα των Ελλήνων δημιουργών: Χριστίνας Δημητριάδη, Γιώργου Κατσάγγελου, Πάνου Κοκκινιά, Ευαγγελίας Κρανιώτη, Ελένης Μαλιγκούρα, Μανώλη Μπαμπούση, Βένιας Μπεχράκη, Ελένης Μουζακίτη, Λίας Ναλμπαντίδου, Γιώργου Πρίνου, Παύλου Φυσάκη, Αθηνάς Χρόνη.

Την επιλογή των έργων υπογράφουν δύο επιμελητές, η επιμελήτρια της περιοδεύουσας έκθεσης και ένας επιμελητής της χώρας που φιλοξενεί την έκθεση. Την επιμέλεια της περιοδεύουσας έκθεσης έχει η Isabelle de Montfumat, ενώ το ελληνικό κομμάτι επιμελείται η Αγγελική Γραμματικοπούλου.

Όπως διευκρινίζει η Ελληνίδα επιμελήτρια: Η παγκοσμιοποίηση διεισδύει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερα πεδία της σύγχρονης ζωής μας. Τα ορατά αποτελέσματά της στο πεδίο του πολιτισμού είναι η συρρίκνωση και η μετεξέλιξή του σε μιαν τυποποιημένη, εμπορευματοποιημένη καταναλωτική δραστηριότητα. Στον αντίποδα, τα αιτήματα για πολιτισμικές διαφοροποιήσεις ως αντίδραση στην ομογενοποίηση και στη διεθνοποίησης των πολιτισμών νομιμοποιώντας μια νέα ιεραρχία αξιών και εξουσιών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλές ιδεολογίες και πολιτισμικές θεωρίες έχουν απομυθοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί, θρησκευτικοί φανατισμοί έχουν κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ η τέχνη εξακολουθεί να τρέφει ουτοπίες και να θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς. H έκθεση “Face to Faces”, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο αυτής της Biennale, επιχειρεί να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως διαμορφώνεται στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών αξιών. Ποια είναι η θέση της ανθρώπινης μονάδας στον μεταμοντέρνο κόσμο μας; Πώς τοποθετείται ο άνθρωπος (ως οντότητα) απέναντι στον εαυτό του; (face to face) Πώς επιβιώνει στον χώρο του, στο περιβάλλον του και στις σχέσεις του με τους άλλους (face to faces), με το άλλο φύλο, με την οικογένειά του αλλά και με τη ζωή στη φύση, στην πόλη, με την εργασία;

Η έκθεση πραγματεύεται την αναπαράσταση της ανθρώπινης ταυτότητας σε όλες τις εκφάνσεις της: αισθητικές, εννοιολογικές, ποιητικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές, ερωτικές. Με την ανθρώπινη παρουσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση διερευνά τη θεματική του (αυτο)πορτρέτου μέσα από τρεις διακριτούς άξονες: πώς βλέπει ο καλλιτέχνης τον εαυτό του μπροστά από τον φακό ή πώς θα ήθελε να τον βλέπει (πρώτος άξονας), πώς βλέπει τον άλλον μέσα από το φακό (δεύτερος άξονας) και πώς χρησιμοποιεί το μέσο (φωτογραφία ή video) προκειμένου να εκφράσει τον εικαστικό του λόγο (τρίτος άξονας).

Η έκθεση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη δράση με τίτλο «Dialogues d’images» (Διάλογος εικόνων) και είναι μια πρωτοβουλία της «CULTURESFRANCE», φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας (παλαιότερα γνωστό ως AFAA ή Association Française d’Action Artistique).

Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γραμματικοπούλου, Ιsabelle de Montfumat

Παραγωγή: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Culturesfrance / ΜΦΘ

Διοργάνωση: 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Culturesfrance / ΜΦΘ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε