Έκθεση κόμικς και Παιχνιδιών Στρατηγικής με τίτλο Παράξενες μέρες

Έκθεση κόμικς και Παιχνιδιών Στρατηγικής με τίτλο Παράξενες μέρες

Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση, ο Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. (Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής) και η ομάδα ανεξάρτητων δημιουργών κόμικς Inkorrekt, σε συνεργασία με τo εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του Α.Π.Θ. και του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών με τίτλο “ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ”.
 
Η έκθεση, όπως και τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α) και αποτελεί τη συνέχεια ενός επιτυχούς θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, που ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Φέτος, θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα έργα περισσοτέρων από 45 Ελλήνων δημιουργών κόμικς- ερασιτεχνών, πρωτοεμφανιζόμενων, επαγγελματιών αλλά και σπουδαστών του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών Comink- τα οποία θα περιλαμβάνονται και στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, την επιμέλεια και διάθεση του οποίου έχει αναλάβει, για μία ακόμη χρονιά, η μη κερδοσκοπική εκδοτική εταιρία Ένατη Διάσταση. 
 
Οι επισκέπτες θα μπορούν, επίσης, να δουν από κοντά την διαδραστική μακέτα-παιχνίδι που ετοίμασε ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., ειδικά για την φετινή διοργάνωση, με θέμα: Το Μακεδονικό Μέτωπο – 1915, με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Κατά τη διάρκεια της εκθέσεως, θα στηθούν και πολλά ακόμα επιτραπέζια παιχνίδια επίδειξης και συμμετοχής, όπως και παιχνίδια ρόλων, με ελεύθερη συμμετοχή για τους επισκέπτες και απευθυνόμενα προς όλες τις ηλικίες. Οι επιδείξεις αυτές θα γίνονται από ομάδες που ειδικεύονται στην «τέχνη» του gaming. Στη φετινή διοργάνωση τον ρόλο αυτό ανέλαβαν οι Requiem for Greece και Go.roleplay initiative, η ομάδα Dragon Tale από τις Σέρρες, η δημιουργική ομάδα Gamecraft, η Ελληνική Ομοσπονδία Stratego Hellas (παρουσία του πρωταθλητή και προέδρου της Σταύρου Σεκερτζή), καθώς και η αλυσίδα παιχνιδοκαφέ Playhouse. 
 
Από το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου (ωράριο λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 22.00 μ.μ.) θα λειτουργεί bazaar εκδοτικών οίκων και εξειδικευμένων στα κόμικς καταστημάτων, με ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προσφορές και ευκαιρίες για τους επισκέπτες. Στο φετινό bazaar συμμετέχουν οι εκδόσεις Jemma Press, Web Comics, Ένατη Διάσταση και Add Art καθώς και η Λέσχη Φίλων Κόμικς, αλλά και τα εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία Comicstrip και Cosmic Realms. Συμμετέχουν επίσης τα καταστήματα Anime House, Ε-fantasy, Otakustore.gr, Blitz, Digital Fantasy, Angrynerd.gr και Ηobby Games, με έξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες, συλλεκτικά είδη, είδη δώρων και κατασκευές. Tέλος, παρούσες θα είναι και οι ελληνικές εταιρείες σχεδίασης επιτραπέζιων παιχνιδιών Purple Games και Alcyon Creative.
 
Η φετινή διοργάνωση θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει διακεκριμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΈΚΘΕΣΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ΩΡΑ 20.00 Μ.Μ.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 10.00 Π.Μ. – 22.00 Μ.Μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015
 
 
Α΄ ΜΕΡΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
 
Παρασκευή 27Νοεμβρίου
 
DAVID PRUDHOMME (Γαλλία) & ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου | 20.20 | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama
Με αφορμή την επανέκδοση στη χώρα μας του βραβευμένου άλμπουμ «Ρεμπέτικο: Το Κακό Βοτάνι» (εκδόσεις Γνώση) του David Prudhomme και τη βράβευση του άλμπουμ «Γυρνώ σαν Νυχτερίδα» (εκδόσεις Jemma Press) του Πέτρου Χριστούλια, οι δύο δημιουργοί θα μιλήσουν για το ρεμπέτικο και την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1930 και τον τρόπο με τον οποίο αυτά προσεγγίστηκαν στα κόμικς τους.
 
Σάββατο 28 Νοεμβρίου
 
 
WILFRIED PLODERER (Αυστρία)
Σάββατο 28 Νοεμβρίου | 17.00 | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama
O αυστριακός καλλιτέχνης του φωτορεαλισμού, θα κάνει επίδειξη χρήσης διαφόρων υλικών ζωγραφικής της εταιρείας κατασκευής υλικών σχεδίου CRETACOLOR. H παρουσίαση γίνεται με την υποστήριξη της εταιρείας ειδών χόμπι και καλλιτεχνίας ART TIME (πεζόδρομος Γ. Σταύρου 3-5).
Την διερμηνεία της παρουσίασης θα αναλάβει ο καθηγητής γερμανικής γλώσσας Γιάννης Αντωνάκης, με την υποστήριξη των φροντιστηρίων ξένων Γλωσσών Galileo Galilei.
 
ΜARKO (Γαλλία)
ΤΑΣΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ 
Σάββατο 28 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 18.45
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο αυτός προσεγγίστηκε στα κόμικς τους, ο Marko θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την τριλογία του με τίτλο “Les Godillots” (εκδόσεις Bamboo), ενώ οι Πέτρος Χριστούλιας και Τάσος Ζαφειριάδης θα μιλήσουν για το άλμπουμ τους «Χαρακώματα: Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας» (εκδόσεις JemmaPress). 
Συντονίζει ο Πέτρος Μαρτινίδης (συγγραφέας, αρθογράφος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.).
 
AΒΡΑΑΜ ΚΑΟΥΑ (Ελλάδα)
            ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΤΖΙΡΗΣ 
Σάββατο 28 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 20.00
Ο συγγραφέας Αβραάμ Κάουα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης το graphic novel «Δημοκρατία» (εκδόσεις Ίκαρος), που δημιούργησε με τους Αλέκο Παπαδάτο και Annie Di Donna και το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της νέας δουλειάς που συνυπογράφει με τον εικονογράφο Βαγγέλη Ματζίρη, με τίτλο “Übermensch” (εκδόσεις Jemma Press). 
Συντονίζει ο Πάνος Κρητικός (εκπαιδευτικός, εκδότης).
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ 
Σάββατο 28 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 21.00
Με αφορμή τη δεκαετή εκδοτική παρουσία του παράξενου «ήρωα» του Σταύρου Κιουτσιούκη, ο δημιουργός θα παρουσιάσει το νέο του μίνι άλμπουμ με τίτλο: 
«Yellow Boy 4: Το Κουρέλι Τραγουδάει Ακόμα» (εκδόσεις Ένατη Διάσταση). 
Συντονίζει ο Nίκος Δαλαμπύρας (ραδιοφωνικός παραγωγός, φιλόλογος, εκδότης).
Κυριακή 29 Νοεμβρίου
 
STEF. (Ελλάδα)
Κυριακή 29 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 18.00
Ο διαβόητος Μισέλ, πρωταγωνιστής της σειράς Ο.Μ.G. Zombie! επιστρέφει μαζί με μια ορδή φανατικών και αιμοδιψών νεκροζώντανων, για την παρουσίαση του δεύτερου τόμου των περιπετειών του από τις εκδόσεις Web Comics.
 
ΕLETTRA STAMBOULIS (Ιταλία)
ANGELO MENNILLO (Ιταλία)
Κυριακή 29 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 19.30
Στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου τους, οι δύο δημιουργοί θα μιλήσουν για το άλμπουμ τους «Μικρή Ιερουσαλήμ», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Jemma Press. 
Συντονίζουν οι επιμελητές της μετάφρασης του έργου στην ελληνική γλώσσα Γιάννης Μιχαηλίδης (φιλόλογος, αρθογράφος)και Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου (Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.).
 
Β΄ ΜΕΡΟΣ
ΟΜΙΛΙΕΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
 
 
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
 
 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 18.00
O ερευνητής και συλλέκτης comics Θοδωρής Παπαδόπουλος, μέλος του διαδικτυακού καναλιού Koi Play, θα κάνει μια εισήγηση για τον χώρο των αμερικανικών υπερηρωικών κόμικς δίνοντας συμβουλές, παραδείγματα και οδηγίες για το πώς μπορεί να αρχίσει κανείς το «ταξίδι» του στον συγκεκριμένο μαγικό, αλλά και συνάμα αχανή κόσμο.
 
REQUIEM FOR GREECE
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 21.30
Η ομάδα Requiem For Greece, με τον συντονισμό και τη συμμετοχή των αφηγητών του Thessaloniki by Night, θα εισηγηθεί μιας παρουσίασης σχετικής με την μυθοπλασία του παιχνιδιού Vampire και την γενικότερη φύση των L.A.R.P. παιχνιδιών.
 
Τρίτη 1η Δεκεμβρίου
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΤΡΑΖΑΝΗΣ
Τρίτη 1η Δεκεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 20.00
Ο συγγραφέας, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Προϊστάμενος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης Αντώνης Σατραζάνης παρουσιάζει τα έργα του Οι τρεις Γάλλοι Αρχιστράτηγοι της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη και Η Γαλλική Στρατιά στην Θεσσαλονίκη, Το ειρηνικό της έργο στη Μακεδονία (1915-1918),που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις University Studio Press. Tην παρουσίαση συντονίζει ο Σωτήρης Χριστοδούλου (πρόεδρος συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., στρατιωτικός ιατρός Ε.Α.).
 
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου
 
HORO VON KAIDA
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 19.00
H βραβευμένη Ελληνίδα cosplayer Ηοro Von Kaida θα δείξει στους θαυμαστές του χώρου του cosplay όλα όσα αυτοί χρειάζεται να γνωρίζουν για να κατασκευάσουν τη δική τους πανοπλία και να την κάνουν να φαίνεται αληθινή. Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν από το εργαστήριό της και λίγα… όπλα! H παρουσίαση γίνεται με την υποστήριξη της εταιρείας ειδών χόμπι και καλλιτεχνίας ART TIME (πεζόδρομος Γ. Σταύρου 3-5).
 
Την όλη διοργάνωση θα πλαισιώνει και φέτος πλήθος εργαστηρίων- για όλες τις ηλικίες – με την συμμετοχή των δημιουργών :
o David Prudhomme (Γαλλία-σχεδιασμός κόμικς), 
o Marko (Γαλλία-σχεδιασμός κόμικς), 
o Βαγγέλη Ματζίρη (γλυπτική φιγούρας), 
o Αλέξανδρου Παπαγιάγκου (σχεδιασμός manga), 
o Πέτρου Φωτιάδη/Dirty Brushes (βάψιμο μινιατούρας), 
o Mανώλη Φραγγίδη (σχεδιασμός κόμικς) 
o Geo Kuromi (Ελλάδα-στολές cosplay) και
o Αλεξάνδρας Στεργίου (βάψιμο μινιατούρας)
Αναλυτικό πρόγραμμα τους, όπως και οι φόρμες για τις αιτήσεις συμμετοχών στα εργαστήρια αυτά θα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο της διοργάνωσης: 
www.comic-n-play.gr
Τα σχολεία θα ενημερωθούν με ξεχωριστό έγγραφο για τα εργαστήρια και το περιεχόμενό τους, όπως και για τις δηλώσεις συμμετοχής. Τα εργαστήρια αυτά θα λειτουργήσουν μόνο για τα σχολεία από την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, σε δύο πρωινές και δύο απογευματινές βάρδιες. Τα αναλώσιμα των εργαστηρίων είναι ευγενική χορηγία του καταστήματος ειδών καλλιτεχνίας και hobby Art Time (πεζόδρομος Γ. Σταύρου 3&5).
 
Γ΄ ΜΕΡΟΣ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
 
 
Δευτέρα30 Νοεμβρίου
 
 
ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 20.00
Ο Γιάννης Ζαχόπουλος και το AZA Video Cinema Club θα μας παρουσιάσουν μια επιλογή των καλύτερων φετινών ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του 8ου Τ.Ι.S.F.F. (oι προβολές έγιναν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ). Μαζί του οι διακεκριμένοι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων Steve Woods (βραβείο BAFTA) και Marko.
 
1 – 3 Δεκεμβρίου
 
 
ΞΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, 1η, 2 & 3 Δεκεμβρίου | ΓΙΘ Αίθουσα Nehama | 21.00
Προβολή επιλεγμένων ξένων κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την επιμέλεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του συλλόγου E.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. (The Great War in colour-2005, Gallipoli-1981, Capitaine Conan-1996)
Επίσης:
Μουσικές βραδιές χαλάρωσης και ευκαιρίας για γνωριμία μεταξύ των φιλοξενούμενων δημιουργών, αλλά και των επιχειρηματιών, συλλόγων και επισκεπτών της φετινής διοργάνωσης ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ, θα προσφέρουν τα καφέ-μπαρ Bolivar (Πλ. Ναβαρίνου 3), U Flekú (Βαΐου 2, Λαδάδικα) και Wonderwall-The Roof ?n? Roll Hall (Αιγύπτου 16Α, Λαδάδικα).
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου
 
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ PARTY!
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου | ΓΙΘ Γκαλερί Αλλατίνη-Ντασώ| 21.00
Η φετινή διοργάνωση θα κλείσει πανηγυρικά με αποχαιρετιστήριο party με δωρεάν είσοδο, μουσικές επιλογές από γνωστούς d.j. της Θεσσαλονίκης και κληρώσεις πολυάριθμων δώρων, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 21.00 μ.μ., στην Γκαλερί Αλλατίνι-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. 
Mεγάλος δωροθέτης της φετινής εκδήλωσης είναι η επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας παιχνιδιών AS Company, η αλυσίδα εστιατορίων Τ.G.I. Friday?s και το κατάστημα παιχνιδιών, δώρων και ειδών βρεφανάπτυξης Fantom Toys (Αριστοτέλους 16) , ενώ στις κληρώσεις δώρων της φετινής διοργάνωσης θα συμμετέχουν και οι εκδόσεις Jemma Press, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Πρωτοπορία καθώς και τα καταστήματα, Ε-Fantasy, Πάρε-Δώσε, Πινόκιο, Άγνωστη Καντάθ και το εστιατόριο Habanera-Cocktail Bar Restaurant.
 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως